Τι σημαινει η επανεκλογη του Ν. Αγγελιδη στην ICC Ελλας για την Ροδοπη

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και Α’ Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου εξηγεί τον ρόλο του οργανισμού

Τη σημασία της επανεκλογής του στη διοίκηση της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής – Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς) αλλά και το εν πολλοίς άγνωστο έργο που επιτελείται στις τάξεις του ανέδειξε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης.

Η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Επιμελητηρίου, ασχολείται με όλα τα θέματα τα οποία αφορούν το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες με παρεμβάσεις σε διεθνές, και όχι μόνο επίπεδο. Ακόμα διοργανώνει εκδηλώσεις ενώ στους κόλπους της λειτουργούν πολλές εξειδικευμένες επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με την επίλυση ζητημάτων που έχουν να κάνουν ευρύτερα με τους κανόνες του εμπορίου και της αγοράς γενικότερα. Όπως  έκανε σαφές ο ίδιος είναι θέματα τα οποία δεν μπορούν ενδεχομένως να «αγγίξουν» τον κάθε ένα μικρό επαγγελματία, ωστόσο πρόκειται για μία παγκόσμια οργάνωση η οποία προσφέρεται εφόσον μετέχεις με θέση, για την εξειδίκευση ζητημάτων που άπτονται της Ελλάδας, ώστε και το σύνολο των επαγγελματιών να λαμβάνουν συγκεκριμένα οφέλη δια μέσου αυτών των παρεμβάσεων.

Πρόκειται άλλωστε για έναν οργανισμό αποτελούμενο από εκατομμύρια επιχειρήσεις που μετέχουν και τις οποίες αφορά που αποτελεί όμως και τον επίσημο σύμβουλο του ΟΗΕ και του G20, πάνω σε θέματα ανάπτυξης και εμπορίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή όπως έκανε σαφές ο κ. Αγγελίδης το Διεθνές Επιμελητήριο στην Ελλάδα συγκροτείται από 12 επιτροπές, για το περιβάλλον, τα τελωνεία, το τραπεζικό σύστημα, τους κανόνες της ναυτιλίας, του εμπορίου, το φορολογικό σύστημα κ.ο.κ. πάνω στα οποία εργάζονται τα μέλη των επιτροπών εθελοντικά, εξάγοντας συμπεράσματα, που μεταφέρονται και στο διεθνές μοτίβο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του διοργανώνονται και πληθώρα εκδηλώσεων με προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Η επανεκλογή δικαίωση του έργου των προηγούμενων ετών

Αυτό ακριβώς το έργο, που έκανε και τα προηγούμενα έξι χρόνια παρουσίας του στο Δ.Σ. της ICC Ελλάς ήταν και αυτό που όπως τόνισε οδήγησε στην επανεκλογή του στην θέση του Α’ Αντιπροέδρου. «Στη δεύτερη εκλογή πρέπει να κατέβεις με το έργο σου. Από τους 120 περίπου ψηφίσαντες πήραμε 80 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι έγινε και μια αναγνώριση όλου αυτού του έργου και αυτό είναι το σημαντικότερο. Το να σε ψηφίζουν στην πρώτη θέση όλοι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της χώρας και των μεγαλύτερων πολυεθνικών και μεγάλων εταιρειών της Ελλάδας, αποτελεί δικαίωση, αλλά συνάμα και ευθύνη που δείχνει ότι κάτι κάναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε αυτόν τον οργανισμό» σημείωσε.

Ως προς τη σημαντικότητα της θέσης αυτής για την Ροδόπη ο κ. Αγγελίδης εξήγησε πως μπορεί να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην μικρή επιχείρηση της Ροδόπης, ωστόσο ακούγεται η Ροδόπη και κυρίως «μετέχουμε με τη σημαντικότερη θέση των επιμελητηρίων στη χώρα. Μπορεί να μην είναι από αυτά που είναι της καθημερινότητας, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και για τη Ροδόπη ειδικότερα και τη Θράκη ολόκληρη».

Οι άμεσες προτεραιότητες

Αναφερόμενος στους στόχους του επόμενου διαστήματος ο κ. Αγγελίδης προέταξε την συνεργασία του Διεθνούς Επιμελητηρίου με τα επιμελητήρια όλης της χώρας σε καθημερινή βάση και σε πιο εξειδικευμένα για την καθημερινότητα των επιχειρήσεων θέματα.  Προς την κατεύθυνση αυτή όπως έκανε γνωστό υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, σε μια προσπάθεια το Διεθνές Επιμελητήριο να αποτελέσει και για την τοπική αυτοδιοίκηση συνδετικό κρίκο με τα Επιμελητήρια. «Στόχος μας να γίνει ένας βραχίονας σαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ανέφερε εξηγώντας πως το μνημόνιο αυτό συνεργασίας αφορά σε θέματα περιβάλλοντος και διαιτησίας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ επέμεινε στο ζήτημα της διαιτησίας εξηγώντας πως το Διεθνές Επιμελητήριο ορίζει τους διαιτητές στις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες αλλά και σε ενδεχόμενες διενέξεις, γεγονός που καταδεικνύει και την ανάγκη ενδυνάμωσης τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ως προς τα επόμενα βήματα δια μέσου εκδηλώσεων προσβλέπουν στην δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ ομιλητών στην Ελλάδα, πρώην πρωθυπουργών που θα συγκεντρώνονται στην χώρα ανταλλάσοντας εμπειρίες από τις θέσεις τις οποίες διετέλεσαν.

Προτεραιότητα ωστόσο όλων θα αποτελέσει σύμφωνα με τον ίδιο η ενεργοποίηση των επιτροπών που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι την τελευταία δεκαπενταετία οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν κλειστές για το επιχειρείν. «Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών είναι μέλος του Επιμελητηρίου μας και σε αυτή την επιτροπή θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τους νέους κανόνες για να ξεκολλήσουμε επιτέλους από αυτό το τέλμα στο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε ο ίδιος για να καταλήξει λέγοντας πως αυτό αποτελεί στην ουσία τη βοήθεια που προσφέρει το Διεθνές Επιμελητήριο ανάμεσα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την πολιτεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.