Τι προβλεπει το σχεδιο εξυγιανσης της ΕΒΖ

Πωλητήριο στο εργοστάσιο της Ξάνθης;

«Κούρεμα» και αναδιάρθρωση δανείων, πώληση των εργοστασίων στη Σερβία, αλλά και χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σταδιακά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.
 
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΒΖ που μίλησε στην «Ημερησία» επισημαίνει πως η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία στο τέλος του 2018 και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς τους παραγωγούς και τους υπόλοιπους πιστωτές.
 
Όπως λέει ο ίδιος, αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου από τη γενική συνέλευση, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους τευτλοπαραγωγούς, σε συνέχεια των 2,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ήδη από τα ταμειακά διαθέσιμα.
 
Ταυτόχρονα, θα αρχίσει η διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού των δύο εργοστασίων της ελληνικής βιομηχανίας στη Σερβία, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Υπολογίζεται ότι από την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς θα εισπράξει τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ, καθώς τόσο αποτιμάται η ελάχιστη αξία των δύο εργοστασίων.
 
Με την ολοκλήρωση της πώλησης, όπως αναφέρει το στέλεχος της ΕΒΖ, θα εισρεύσουν στα ταμεία της εταιρείας ακόμη 3 εκατ. ευρώ, ενώ θα ξεκινήσει η ρύθμιση δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ με συμφερότερους όρους και θα υλοποιηθεί «κούρεμα» δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τα παραπάνω θα προχωρεί η εκποίηση των μη παραγωγικών ακινήτων της ΕΒΖ, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν έσοδα 25 εκατ. ευρώ.
 
Ανάμεσα σε αυτά, είναι το εργοστάσιο στην Ξάνθη, για το οποίο υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αριστοτέλους. Να σημειωθεί πως το σχέδιο προβλέπει μείωση του λειτουργικού κόστους 30% σε ετήσια βάση από το 2017, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους τευτλοπαραγωγούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.