Τι λενε οι καταστηματαρχες της Κομοτηνης για τις θερινες εκπτωσεις

Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου

Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής επιβεβαιώνει τα όσα δήλωσε χθες για τις θερινές εκπτώσεις μέσω των σελίδων του «ΠτΘ» η πρόεδρος του κ. Κική Κωνσταντινίδου.
 
Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, διεξήγαγε έρευνα για την αποτίμηση της καταναλωτικής κίνησης των θερινών εκπτώσεων 2016 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσε δείγμα 60 ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων – μελών του Συλλόγου και προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:
 
Το ποσοστό των εκπτώσεων στις επιχειρήσεις που υπάγονται στον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής κυμάνθηκε μεταξύ 30 – 60%.
 
Στην ερώτηση «πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων», η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια και πιο μειωμένα με την προηγούμενη περίοδο (2015) επίπεδα σε ποσοστό έως και 10%, καθώς υπήρξε μείωση του αριθμού των καταναλωτών.
 
Στην ερώτηση «ποια ήταν κατά τη γνώμη σας η καλύτερη περίοδος – από άποψη αγοραστικής κίνησης – για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων 2016» οι επαγγελματίες επέλεξαν τον μήνα Ιούλιο και το πρώτο μισό του Αυγούστου, ενώ από τις 15 έως τις 30 Αυγούστου υπήρξε καθοδική πορεία της κίνησης, κυρίως λόγω της αναμενόμενης ανακοίνωσης του ΕΝΦΙΑ και της συνεπαγόμενης αβεβαιότητας που προκλήθηκε στους καταναλωτές.
 
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι από την έρευνα διαπιστώθηκε πως το ποσοστό των καταστημάτων που άνοιξαν την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 ανερχόταν στο 3% επί του συνόλου. 

Ίδια εικόνα και στις υπόλοιπες αγορές της ΠΑΜΘ 

Πάντως ίδια είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα που αποτυπώνεται και στις υπόλοιπες αγορές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ για το ίδιο θέμα. Συγκεκριμένα, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή εκπτωτική περίοδο κινήθηκε ο τζίρος στους εμπορικούς συλλόγους Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ενώ πτώση από 11% μέχρι 20% του τζίρου τους είδαν οι καταστηματάρχες σε Δράμα και Ξάνθη. 

Τα πανελλαδικά στοιχεία 

Πανελλαδικά δε όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, οι αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου που είχαν καλλιεργηθεί πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Η γενικότερη συγκριτική εικόνα 2016/2015 μπορεί να είναι βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία της σε σχέση με τα αποτελέσματα της σύγκρισης των ετών 2015/2014. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το καλοκαίρι του 2015 διαδραματίστηκαν πρωτόγνωρα γεγονότα όπως η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.
 
Πιο αναλυτικά, πανελλαδικά στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά πολύ χαμηλότερο (39%). Παράλληλα, στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν πέρυσι στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις.
 
Όσον αφορά στην εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Μπορεί ο ρυθμός υποχώρησης της εμπορικής κίνησης να είναι μικρότερος από εκείνον της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου 2015 (80%), δεν θα πρέπει όμως να λησμονείται το γεγονός πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τέθηκε σε εφαρμογή ο πρωτόγνωρος, για τα ελληνικά δεδομένα, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls) και η επιβολή της τραπεζικής αργίας. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.