Τη δημιουργια ειδικου προγραμματος αναπτυξης της Θρακης και των παραμεθοριων περιοχων προτεινε ο προεδρος του ΣΒΕ στον πρωθυπουργο

Διεθνή Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στην Αλεξανδρούπολη ανάμεσα στις προτάσεις

Η περιφερειακή ανάπτυξη και η έμπρακτη υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης, βρέθηκαν στην κορυφή των θεμάτων που ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα τη Δευτέρα.
 
Συγκεκριμένα, η θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, αποτελεί κατά τον ΣΒΕ προτεραιότητα για την αναδιάρθρωση της περιφερειακής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της ύπαρξης συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής για την περιφερειακή βιομηχανία.
 
Στο πλαίσιο ακριβώς της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης, ο ΣΒΕ πρότεινε στον Πρωθυπουργό τη δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου», σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μια επιτυχημένη διεθνή πρακτική που εισφέρει θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού υποβοηθά στη μείωση της ανεργίας, διευκολύνει το διεθνές εμπόριο, προσελκύει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις και δημιουργεί καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.
 
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΒΕ τόνισε πως πρόκειται για μια διεθνώς επιτυχημένη πρακτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε υπάρχουν 5.000 διεθνείς ζώνες εμπορίου σε 125 χώρες που απασχολούν 52 εκατ. εργαζόμενους που διακινούν προϊόντα αξίας 700 δις ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Σαββάκης από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η σημαντική συμβολή στην επίλυση του προβλήματος της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, φέρνοντας το παράδειγμα οχτώ χωρών της Ευρώπης στις οποίες λειτουργούν ήδη διεθνείς ζώνες εμπορίου.
 
Επικεντρώνοντας στην περίπτωση της Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣΒΕ υποστήριξε πως οι εν λόγω ζώνες θα διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο, θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για επενδύσεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και γενικότερα θα εισφέρουν θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη.
 
Για να στεφθεί όμως το εγχείρημα από επιτυχία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σ’ αυτήν και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο «τι μπορεί» και «τι δεν μπορεί να γίνει» εντός της ζώνης. Κι ακόμα θα πρέπει η χωροθέτηση των ζωνών να γίνει με ρεαλιστικά κριτήρια, ο γενικότερος σχεδιασμός να γίνει με βασικό κριτήριο το τι ζητά η αγορά και τέλος απαραίτητη κρίνεται, κατά τον πρόεδρο του ΣΒΕ, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και τη διαχείρισή τους.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Σαββάκης την μεταφορά προς τον Πρωθυπουργό των αναγκών της ελληνικής περιφέρειας και της περιφερειακής βιομηχανίας, τεκμηριώθηκε η ανάγκη υλοποίησης της πρωτοβουλίας «ThessIntec» στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία του πρώτου εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου, που μπορεί να εισφέρει τα μέγιστα στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων καινοτόμων προϊόντων που θα προέλθουν από τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
 
Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, υποστήριξε ότι έχει βελτιωθεί σαφώς το επιχειρηματικό κλίμα στη περιφέρεια μετά την κυβερνητική αλλαγή. Μάλιστα οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας ευελπιστούν σε περαιτέρω βελτίωση μετά την ανακοίνωση των μέτρων οικονομικής πολιτικής από το βήμα της ΔΕΘ.
 
Επιπλέον, ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε ότι επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων της περιφέρειας μετά την πλήρη άρση των capital controls, η οποία ευελπιστούμε να ενισχυθεί με την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την παροχή επαρκούς ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.