Θρακιωτες δημιουργησαν αθλητικα ρουχα με νοημοσυνη και σαρωσαν την παγκοσμια αγορα

Μία startup επιχείρηση της Ξάνθης ανάμεσα στο top 25 ευρωπαϊκού διαγωνισμού - Ζαφείρης Καλλίδης «Τα έξυπνα αθλητικά ρούχα αλλά έχουν την ικανότητα να “καταλαβαίνουν’’ πόσο κουρασμένος είναι αυτός που τα φορά, προειδοποιώντας τον όταν οι καρδιακοί του παλμοί αυξάνονται χωρίς λόγο»

Τα «έξυπνα» αθλητικά ρούχα, η πρωτότυπη ιδέα που δίνει την δυνατότητα στον κάθε αθλούμενο να έχει πάντα μαζί του ένα είδος «προσωπικού γυμναστή» ξεκίνησε από μία ομάδα νέων από την Θράκη.
 
Η ξανθιώτικη εταιρία «ZAC.K Intelligent Apparel», μία startup επιχείρηση, έχει ήδη καταφέρει να αναγνωριστεί, κερδίζοντας σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας μία θέση ανάμεσα σε 25 topεταιρείες με μεγάλο τζίρο στον τομέα της e-health.
 
Το λεγόμενο «smart clothing» έφερε στον χώρο του fitness ρούχα νέας γενιάς που βελτιώνουν τη γυμναστική μας, χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία. Αισθητήρες κρυμμένοι μέσα στα ρούχα που δεν γίνονται αντιληπτοί με γυμνό μάτι καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς του και τις ανάσες του αθλούμενου κατά τις ώρες άσκησης και συνδέονται με το κινητό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κρατά αρχείο από όλα τα βιομετρικά του δεδομένα. 


Μία πρωτοποριακή ιδέα έγινε ταχύτατα πετυχημένη πράξη 

Μία πρωτοποριακή ιδέα  «γεννήθηκε» έγινε πετυχημένη πράξη από τον ιδιοκτήτη, κ. Ζαφείρη Καλλίδη που αφηγήθηκε στον «ΠτΘ» την ιστορία του, η οποία ξεκινά δύο χρόνια πριν στη Θεσσαλονίκη.
 
«Έχω σπουδάσει ως μηχανολόγος μηχανικός στην Αγγλία, βρέθηκα, όμως στη Θεσσαλονίκη όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου, δουλεύοντας παράλληλα στα καταστήματα Bershka. Η ιδέα να δημιουργήσω την “EXISOM by ZK” γεννήθηκε στο κρεββάτι του νοσοκομείου, όταν αποφάσισα να σταματήσω τη δουλειά μου ως υπάλληλος και να κάνω κάτι δικό μου. Η μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο ο χώρος της μόδας, η αγάπη μου για την γυμναστική αλλά και η στροφή όλο και περισσότερων ανθρώπων προς αυτήν με οδήγησαν στον σχεδιασμό της δικής μου κολεξιόν. Φυσικά για να γίνει πράξη το σκεπτικό μου έκανα κάποια έρευνα μέσα από άρθρα για το πώς να κάνω το προϊόν μου να πετύχει». 

Από την Ξάνθη σε Ευρώπη και Αμερική 

Η αγορά είναι γεμάτη με «έξυπνα» αξεσουάρ, ρολόγια, fitnessbands, κινητά και ακουστικά, σκέφτηκε, παρατηρώντας ωστόσο πως υπήρχε ένα κενό στο πιο απαραίτητο κομμάτι, τα ρούχα. Η τεχνογνωσία του ως μηχανολόγος μηχανικός, αρκετοί εξωτερικοί συνεργάτες και το δυναμικό team από νέους που τον στηρίζει, αποτελούμενο από τους κκ Γιώργο Σιαμίδη (CTO / Full Stack Web Developer), Γιώργο Κακουλιάδη (Application Manager), Νίκο Αθανασίου (iOS Developer),Aφροδίτη Κράβαρη (Marketing Manager & PR), Γιώργο Καλλίδη (Business Manager / International Business), Γιώργο Νικτάρη (Material Engineer & Electronics Technician) και Κωνσταντίνο Καρακατσούλη (Back-end Developer) είχε ως αποτέλεσμα η «ZAC.K Intelligent Apparel» να αναπτυχθεί ταχύτατα, φτάνοντας να εξυπηρετεί πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική. 

«Η κολεξιόν μας είναι η μοναδική που προσφέρει ολοκληρωμένα σετ έξυπνων ρούχων» 

Αθλητικές μπλούζες, μπουστάκια και κολάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδος άσκησης, από απλό περπάτημα μέχρι τρέξιμο, ποδηλασία και ορειβασία, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιοδήποτε αξεσουάρ, συνέχισε ο κ. Καλλίδης «το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τα ρούχα με το κινητό μέσω Bluetooth και έτσι μπορείς να βλέπεις live τα βιομετρικά σου δεδομένα. Ο ανταγωνισμός είναι μικρός και η αγορά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά το smart clothing. Φανταστείτε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε η πρώτη εταιρεία δημιούργησε έξυπνο αθλητικό κολάν, ενώ η κολεξιόν μας είναι η μοναδική που προσφέρει ολοκληρωμένα σετ έξυπνων ρούχων.
 
Με τον τρόπο αυτό αντλούμε βιομετρικά δεδομένα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιοδήποτε αξεσουάρ, αφού οι πληροφορίες που αφορούν το κάθε σημείο αντλούνται από το αντίστοιχο μέρος του σώματος. Για παράδειγμα, ένα έξυπνο ρολόι δεν μπορεί να καταγράψει από τον καρπό τους καρδιακούς παλμούς με την ίδια ακρίβεια που θα το κάνει ένα αθλητικό μπλουζάκι. Εμείς, όμως, έχουμε ιατρικούς αισθητήρες, που είναι ακριβώς στο ύψος της καρδίας».
 
Τα «έξυπνα» αθλητικά ρούχα απευθύνονται στον οποιοδήποτε θέλει να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία του. Φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στην απλή καταγραφή των βιομετρικών δεδομένων, αλλά έχουν την ικανότητα να «καταλαβαίνουν» πόσο κουρασμένος είναι αυτός που τα φορά, προειδοποιώντας τον σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν οι καρδιακοί του παλμοί αυξάνονται χωρίς λόγο. 

«Εσύ απλά κάνεις την γυμναστική σου και μετά από λίγες μέρες σου δίνει συμβουλές για το πώς μπορείς να βελτιώσεις το επόμενο work out» 

«Με κάποιους αλγόριθμους AI που χρησιμοποιούμε πλέον το ρούχο θα μπορεί να διαβάζει και να μαθαίνει αυτόν που το φορά, ώστε σε βάθος χρόνου να τον βοηθά να βελτιώνει τόσο την υγεία του όσο και τις αθλητικές επιδώσεις του», συμπλήρωσε ο ιδιοκτήτης θέλοντας να εξηγήσει με απλό τρόπο την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από την κολεξιόν της εταιρείας «εσύ απλά κάνεις την γυμναστική σου και μετά από λίγες μέρες μέσω του κινητού σου δίνει συμβουλές για το πώς μπορείς να βελτιώσεις το επόμενο work out». 

Χωρίς ακτινοβολία και με κομψή εμφάνιση 

Τα έξυπνα ρούχα είναι τελείως ακίνδυνα και χωρίς ακτινοβολία, χρησιμοποιούν ιατρικούς αισθητήρες και μπορούν να πλυθούν όπως όλα τα υπόλοιπα. Το τμήμα design έχει επιπλέον φροντίσει ώστε οι αισθητήρες να είναι καλά κρυμμένοι μέσα στα υφάσματα, ώστε να μην μειώνεται ούτε η άνεση, ούτε η αισθητική της κολεξιόν. «Τα σχέδια που θα κυκλοφορήσουν δεν έχουν καμία σχέση με τα ογκώδη και μονότονα κομμάτια που βρίσκει ο καταναλωτής σε άλλες εταιρείες. Θεωρώ σχεδόν αδύνατον να παρατηρήσεις τους αισθητήρες με γυμνό μάτι, ενώ τα υφάσματά μας είναι κορυφαίας ποιότητας, αντιαλλεργικά και με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις» διαβεβαίωσε ο κ. Καλλίδης, κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.