Thraki Energy: Λειτουργικες, οικονομικες και οικολογικες λυσεις για θερμανση

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο κόστος της θέρμανσης, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης κοστίζουν αρκετά ενώ δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Έτσι ο καταναλωτής ψάχνει να βρει εκείνη τη λύση για τη θέρμανση που θα του δώσει μέγιστη αποδοτικότητα, χαμηλό κόστος συντήρησης όντας παράλληλα και οικολογικά. Και αυτή τη λύση την βρίσκει στην εταιρεία Thraki Energy, επί της Ηροδότου 28 και επί της Κουρτίδου & Θάσου γωνία, μια εταιρεία με μακρά παράδοση στον χώρο των κατασκευών βιομηχανικών και αστικών κτιρίων, εφόσον λειτουργεί από το 1985, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έχοντας πάντα στη σκέψη της να προσφέρει το καλύτερο για τους πελάτες της προτείνει λειτουργικές,οικονομικές και οικολογικές λύσεις στα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Μια πλούσια γκάμα προϊόντων που χρησιμοποιούν καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον, αξεπέραστης ποιότητας σε χαμηλές τιμές και τα οποία σήμερα παρουσιάζονται μέσα από τη συνέντευξη του υπεύθυνου της εταιρείας Φώτη Μπάμπουλα.

Αντλίες θερμότητας

ΠτΘ: Τι είναι αντλίες θερμότητας και πώς λειτουργούν;
Φ.Μ.:
Οι αντλίες θερμότητας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν θέρμανση ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του έτους, ψύξη όπως ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού και ζεστό νερό χρήσης ταυτόχρονα, διαθέσιμο κάθε στιγμή. Είναι μια λύση «όλα σε ένα» ικανή να μειώσει το κόστος θέρμανσης έως 70% σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα πετρελαίου και τη ηλεκτρικής ενέργειας. Η αρχή λειτουργίας της αντλίας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος του οποίου την ενέργεια η αντλία θερμότητας μετατρέπει σε θέρμανση. Η μετατροπή αυτή για να επιτευχθεί απαιτεί την κατανάλωση μικρού μόνο ποσού ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα 3 kwh ανανεώσιμης ενέργειας + 1 kwh ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδουν 4 kwh θερμικής ενέργειας

Σόμπες pellet

ΠτΘ: Γιατί κάποιος σήμερα να επιλέξει να χρησιμοποιήσει προϊόντα στερεών καυσίμων;
Φ.Μ.:
Στη σημερινή ενεργειακή κρίση όπου οι τιμές των υγρών ή αερίων καυσίμων έχουν γίνει εξωπραγματικές η εναλλακτική πρόταση χρήσης ανακυκλώσιμων καυσίμων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Η χρήση προϊόντων στερεών καυσίμων βοηθάει τον καταναλωτή να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα. Η απόσβεση της αγοράς μιας συσκευής που καταναλώνει στερεά καύσιμα γίνετε σε ένα με δυο χρόνια ανάλογα με το προϊόν καύσεως, ξύλα, βιομάζα, pellet, ελαιοπυρήνες κ.α.

ΠτΘ: Τι είναι τα pellet και ποια τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα;
Φ.Μ.:
Πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο που απαντά στη ζήτηση για καθαρή και φθηνή ενέργεια. Παράγεται από κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία και παίρνει τη μορφή μικρών κυλίνδρων, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Η θερμιδική απόδοσή του ανέρχεται στα 4500 kcal/kg. Σημαντικό πλεονέκτημα του είναι ότι επιτυγχάνει τέλεια καύση με ενεργειακή απόδοση πάνω από 80% χωρίς σχεδόν καθόλου κατάλοιπα.
Όσον αφορά στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα θα πρέπει να πούμε ότι είναι οικονομικότερο στη χρήση από το πετρέλαιο. Έχει σταθερή ποιότητα και υγρασία, είναι καθαρό και εύκολο στην αποθήκευση καθώς συσκευάζεται σε τσουβαλάκια των 15 κιλών. Επίσης οι σόμπες που λειτουργούν με pellet είναι η ιδανικότερη λύση για διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν δυνατότητα για εξαγωγή μικρής καμινάδας και η καύση που εμφανίζει είναι μεγαλύτερη του 93%. Στα πλεονεκτήματά τους επίσης συγκαταλέγονται ότι δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση διότι έχουν δεξαμενή για καύσιμη ύλη, χρειάζεται γέμισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα(αναλόγως την χρήση και την ένταση λειτουργίας) και η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι ίδια με αυτή του ξύλου

ΠτΘ: Τα προϊόντα που διαθέτετε είναι εισαγωγής και τι εγγυήσεις παρέχουν;
Φ.Μ.:
Τα προϊόντα μας κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ιταλία, είναι του Ομίλου Ravelli και αναγνωρίζονται ως προϊόντα υψηλής ποιότητας, με προσοχή στη λεπτομέρεια, εξαιρετικό σχεδιασμό και μορφή. Κάθε σόμπα του Ομίλου Ravelli έχει δοκιμαστεί με πρακτικές δοκιμές χρήσης από μια ομάδα επαγγελματιών και έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς κανόνες εν ισχύ, ώστε να εξασφαλίζεται πάντα η μέγιστη αξιοπιστία και ασφάλεια στο 100%. Να τονίσουμε δε ότι χάρη στις πιστοποιήσεις, η ποιότητα αποκτά ουσιαστική αξία, σφραγίδα εγγύησης που καλύπτει τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, κατασκευής, ασφαλείας και λειτουργίας του προϊόντος. Από την άλλη δε η μεγάλη προσοχή για το περιβάλλον οδηγεί πάντα τη Ravelli στην επίτευξη των προϊόντων που μπορούν να συνδυάσουν τις ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία της φύσης

ΠτΘ: Μια σόμπα πώς μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σπιτιού;
Θ.Μ.:
Κατ’ αρχήν με την καινοτόμo αισθητική που συμβαδίζει πάντα με την εποχή της. Οι σόμπες που διαθέτουμε έχουν ένα στιλ, χαρακτηριστικό σύμβολο μιας εταιρείας που προσέχει τις εξελίξεις του γούστου και τις νέες τάσεις σε θέματα αρχιτεκτονικής του περιβάλλοντος του σπιτιού για να εξασφαλίσει πάντα μια προσφορά που καλύπτει ειδικές ανάγκες και μελετημένη σε κάθε λεπτομέρεια. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρει μια πρόταση που περιλαμβάνει μια σειρά προϊόντων πραγματικά ολοκληρωμένη που ικανοποιεί τις διαφορετικές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα σόμπες καλοριφέρ, με αεραγωγούς, αερόθερμες, τζάκια με pellet και σόμπες με ξύλα. Και όλα αυτά χάρη στην επιχειρηματική διαίσθηση που ξεκινά από μακριά, τη μεγάλη παράδοση εμπειρίας, ένα φορτίο ιδεών και γνώσεων που μεταφέρονται από τον πατέρα στο γιο, με όλη την αποφασιστικότητα και το πάθος εκείνου που θέλει να μετατρέψει μια ιδέα σε μια επιτυχημένη επιχείρηση.

ΠτΘ: Ποια είναι τα υλικά κατασκευής;
Θ.Μ.:
Για την κατασκευή των σομπών μας χρησιμοποιούνται μόνο υλικά ανώτερης ποιότητας όπως το κεραμικό και το Firex 600, που εξασφαλίζουν υψηλές επιδόσεις που διαρκούν στο χρόνο.

ΠτΘ: Πώς λειτουργούν τα διάφορα είδα σόμπας που διαθέτετε;
Θ.Μ.:
Η αρχή λειτουργίας της σόμπας pellet αέρα βασίζεται στην καύση pellet που γίνεται με αυτόματο τρόπο. Ο ζεστός αέρας που παράγεται διοχετεύεται στο χώρο από τις περσίδες που έχει η σόμπα. Η θέρμανση του χώρου είναι άμεση. Η λειτουργία της σόμπας pellet νερού είναι παρόμοια με αυτή του λέβητα αφού η σόμπα μας συνδέεται στο δίκτυο θέρμανσης και λειτουργεί σαν λέβητας. Πιο αναλυτικά η καύση pellet γίνεται αυτόματα και κατά τη διάρκεια της ζεσταίνει το νερό που στη συνέχεια με τη βοήθεια του κυκλοφορητή θα διοχετευτεί στο δίκτυο της θέρμανσης (θερμαντικά σώματα). Οι σόμπες Pellet νερού διαθέτουν αυτοματισμούς για ευκολία και προγραμματισμό στη χρήση.
Οι σόμπες pellet με αεραγωγούς θερμαίνουν το χώρο στον οποίο βρίσκονται μέσω των περσίδων τους και με τους αεραγωγούς που διαθέτουν μπορούν να ζεστάνουν παρακείμενους χώρους. Η αναλογία του θερμού αέρα που θα αποστέλλεται από τις περσίδες και τους αεραγωγούς ρυθμίζεται εξ’ ολοκλήρου από το χρήστη και αποτελούν ιδανική επιλογή για επαγγελματικούς χώρους.
Σήμερα πολλές επιχειρήσεις επενδύουν στην τεχνολογία βιομάζας που είναι ταυτόχρονα οικολογικό και το πλέον οικονομικό καύσιμο. Οι σόμπες διαθέτουν ωριαίο και εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Περιλαμβάνουν ενσωματωμένο θερμοστάτη και τηλεκοντρόλ. Προαιρετικά δέχονται ειδικό μόντεμ για τον έλεγχο της εκάστοτε μονάδας μέσω κινητού τηλεφώνου. Μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός σπιτιού χωρίς τη χρήση άλλης θερμαντικής πηγής.

Ηλεκτρικοί λέβητες

ΠτΘ: Τι είναι οι ηλεκτρικοί λέβητες και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν;
Φ.Μ.:
Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι ολοκληρωμένες μονάδες που περιλαμβάνουν το σώμα του λέβητα, ηλεκτρικές αντιστάσεις, κυκλοφορητή, θερμοστάτη ασφαλείας, πίνακα ελέγχου, μανόμετρο, θερμόμετρο, κλειστό δοχείο διαστολής, βαλβίδα ασφαλείας και θερμοστάτη υπερθέρμανσης. Οι ηλεκτρικοί λέβητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε συστήματα θέρμανσης με θερμαντικά σώματα όσο και σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

ΠτΘ: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;
Φ.Μ.:
Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους είναι ότι έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης, δεν απαιτούν λεβητοστάσιο, δεξαμενή καυσίμου και καμινάδα, έχουν πολύ μικρό μέγεθος σε σχέση με την ισχύ τους και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο ακόμη και μέσα στο σπίτι, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Επίσης δεν υπάρχουν κατάλοιπα καύσης και δεν δημιουργούν καυσαέρια ή οσμές, έχουν σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα συμβατικές συσκευές σε υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτονόμηση διαμερισμάτων ή σε διαμερίσματα παλιών πολυκατοικιών χωρίς υπάρχουσα θέρμανση. Τέλος αποτελούν ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση θέρμανσης για οικίες που έχουν μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, όπως πολύτεκνοι, υπάλληλοι ΔΕΗ.

 

Θερμοπομποί

 

«Οι θερμοπομποί είναι ηλεκτρικά μονοφασικά θερμαντικά σώματα άμεσης απόδοσης επιτοίχια που αποδίδουν θερμότητα με συνδυασμό ακτινοβολίας και φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Προσφέρουν υγιεινή καθαρή οικονομική ομοιόμορφη και αθόρυβη θέρμανση.
Σχετικά με την κατανάλωση των θερμοπομπών θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κάθε θερμοπομπός λόγω του ότι έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη χώρου καταναλώνει το μισό της ονομαστικής του ισχύος, προσαρμόζονται σε κάθε χώρο και είναι οικονομικοί στη λειτουργία τους και αποτελούν δανική θέρμανση για το διαμέρισμα την εξοχική κατοικία το γραφείο το ξενοδοχείο και για κάθε χώρο. Επίσης τοποθετούνται στην υπάρχουσα ηλεκτρική εγκατάσταση, θερμαίνουν το χώρο μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, δεν ξηραίνουν τον αέρα και δεν γίνεται χρήση πετρελαίου, νερού λαδιού και βεντιλατέρ.
Οι σύγχρονοι θερμοπομποί είναι υψηλής ποιότητας κατασκευής, ιδιαίτερα κομψοί σε εμφάνιση και απόλυτα ασφαλείς. Μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους του σπιτιού, ακόμη και σε υπάρχουσες κατοικίες αφού η εγκατάσταση τους είναι εξαιρετικά απλή και για τη λειτουργία τους αρκεί μια κοινή πρίζα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κύρια όσο και για συμπληρωματική θέρμανση σε κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους. Αποτελούνται από ένα θερμαντικό στοιχείο (ηλεκτρική αντίσταση), ένα όργανο ελέγχου(μηχανικό ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη) και το περίβλημα που αποτελεί το σώμα του θερμοπομπού. Λειτουργούν κυρίως με το φαινόμενο της μεταφοράς και πολύ λιγότερο με το φαινόμενο της ακτινοβολίας. Ο ψυχρός αέρας του χώρου που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου εισέρχεται στο κάτω μέρος του θερμοπομπού και θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται εκεί. Ο θερμός πια αέρας ανυψώνεται και εξέρχεται από το θερμοπομπό προς το δωμάτιο με φυσική κυκλοφορία ανεβάζοντας γρήγορα τη θερμοκρασία του χώρου. Το θερμαντικό στοιχείο των θερμοπομπών είναι μια ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρική αντίσταση υψηλής απόδοσης εξοπλισμένη με ειδικά πτερύγια για γρήγορη απόδοση της θερμότητας στο χώρο. Για αθόρυβη λειτουργία της συσκευής το θερμαντικό στοιχείο πρέπει να κατασκευάζεται από ένα και μόνο υλικό συνήθως αλουμίνιο. Η έξοδος του αέρα γίνεται από ειδικά σχεδιασμένα πτερύγια για αποδοτική και ομοιόμορφη διάχυση του αέρα στο χώρο. Οι θερμοπομποί εξασφαλίζουν άμεση θέρμανση των χώρων και επειδή λειτουργούν με φυσική κυκλοφορία του αέρα δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Ο κάθε θερμοπομπός λειτουργεί αυτόνομα αφού διαθέτει το δικό του θερμοστάτη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.