Θετικο αντικτυπο ειχε για την επιχειρηματικοτητα σε Ελλαδα και Βουλγαρια το εργο SeeG

Απολογισμός στην εκδήλωση λήξης του έργου με επικεφαλής εταίρο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Κομοτηνή

Τη σημασία της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας ανέδειξαν μέσα από το πρόγραμμα «Ενδυνάμωση επιχειρήσεων στην Αναζήτηση Αναπτυξιακών Προοπτικών – SeeG» φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Αυτό τονίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 20  Απριλίου, κατά την εκδήλωση λήξης του έργου, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, που ήταν και ο επικεφαλής εταίρος της σύμπραξης.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των άλλων εταίρων, που ήταν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας–Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ελλάδα), ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης Μπάνσκο (Βουλγαρία) και ο Τοπικός Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης – Ράζλογκ (Βουλγαρία).

Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία-προώθηση ενός οικοσυστήματος που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες και στοχεύει στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει τους επιχειρηματίες (συμπεριλαμβανομένων των νεοσύστατων επιχειρήσεων), προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες στις πραγματικές τους ανάγκες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα «ευρείας» προβολής τους και καλλιεργώντας συνθήκες συνεργασίας και δικτύωσης, κάτι που οι διοργανωτές του θεωρούν πως πέτυχαν.

Έλλειψη σε συγκεκριμένες δεξιότητες

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, στην περιοχή μας έχουν διαπιστώσει το εξής οξύμωρο: ότι υπάρχει έλλειψη στελεχών, και ταυτόχρονα να φεύγουν νέοι από την περιοχή μας για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι θέλουν στελέχη με συγκεκριμένες δεξιότητες, που θα τους φέρουν στη νέα εποχή, για αυτό και πρότειναν το πρόγραμμα αυτό, που είχε ως βασικό στόχο να καλλιεργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από την γνώση.

Οι σκοπός ήταν διττός: αφενός να δώσουν αυτή τη γνώση στα στελέχη τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και αναζητούν χρηματοδοτικά προγράμματα, αφετέρου να μπορέσει μια υφιστάμενη επιχείρηση να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσα από νέες δεξιότητες.

Το Επιμελητήριο εκπαίδευσε 80 άτομα σε αυτές τις δεξιότητες, και 60 για τις νέες επιχειρηματικές ιδέες, θέλοντας να ανταποκριθούν στις βασικές προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ. Αγγελίδης για ακόμα μια φορά απεύθυνε κάλεσμα προς το ΔΠΘ, να έχει στενότερη συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους φορείς τους, προς το κοινό όφελος όλων.

Βελτίωση των συνθηκών επιχειρηματικότητας

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν τα κύρια αποτελέσματα του έργου, που θεωρείται πως βελτίωσαν σημαντικά τις συνθήκες επιχειρηματικότητας στη διασυνοριακή περιοχή και συνέβαλαν στους κύριους στόχους του έργου, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων, και ένα μοντέλο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επίπεδο επιχείρησης ή ομάδας, εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιχειρηματικής καθοδήγησης για επιχειρηματίες.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν σύμβουλοι και συνεργάτες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, που αναφέρθηκαν στις κύριες δράσεις του, μεταξύ των οποίων τα θεματικά εργαστήρια για νέους και υφιστάμενους επαγγελματίες, ενώ για τη συμβολή των δικών τους φορέων μίλησαν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Economic Development Agency Bansko και της  LEDA-Razlog.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.