Θετικη στο «πλαστικο χρημα» η αγορα της Κομοτηνης

Έντονες επιφυλάξεις για το «χαράτσι» των τραπεζών στις συναλλαγές με κάρτα

H εποχή, που το «πλαστικό χρήμα» θα αντικαταστήσει τα μετρητά στις καθημερινές συναλλαγές των Ελλήνων, φαίνεται πως δε θα αργήσει να έρθει. Από το περιθώριο, όπου βρισκόταν μέχρι φέτος το καλοκαίρι και την περίοδο που επιβλήθηκαν οι τραπεζικοί περιορισμοί, το «πλαστικό χρήμα» επανήλθε στην καθημερινότητα μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών ως μέσο αντιμετώπισης της περιορισμένης ρευστότητας, αλλά και στο επίκεντρο μιας δημόσιας συζήτησης γύρω από την καταπολέμηση της «μάστιγας» της φοροδιαφυγής. Εσχάτως δε, εμφανίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ως το αποτελεσματικότερο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ εξετάζεται σοβαρά η προώθηση της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές. Στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι τα τέλη του 2015 να έχει καταρτιστεί το σχέδιο προώθησης και διευκόλυνσης της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης μετρητών, και για τον λόγο αυτό, με απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, συστάθηκε ομάδα εργασίας, με βασική αποστολή την εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την ευρεία χρήση του «πλαστικού χρήματος». Τις προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσε με χθεσινή του δήλωση και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, σπεύδοντας ταυτόχρονα να προαναγγείλει τη χορήγηση κίνητρων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
 
Την ίδια στιγμή, έμποροι και καταναλωτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την επίμαχη συζήτηση, καταρχήν θετικά διακείμενοι στην πλειοψηφία τους, με αρκετές όμως επιφυλάξεις και προβληματισμούς. Για λογαριασμό του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, σαφή και εμπεριστατωμένη θέση επί των ως άνω σχεδιασμών αναμένεται να πάρουν οι συλλογικοί φορείς το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάθαμε, το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, στο περιθώριο πρόσφατης τακτικής συνεδρίασής της, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να επανεξεταστεί το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης. Επίσης, την προσεχή Κυριακή θα συνεδριάσει στην Καβάλα η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι ο σχεδιασμός για τις προωθούμενες αλλαγές στο πεδίο των συναλλαγών.
 
Με αφορμή αυτή τη ζωηρή συζήτηση γύρω από την προώθηση του «πλαστικού χρήματος», ο «ΠτΘ» συγκέντρωσε απόψεις και αντιδράσεις από εμπόρους και επαγγελματίες της Κομοτηνής, διερευνώντας το κατά πόσον η τοπική αγορά είναι έτοιμη να υποδεχτεί τη συγκεκριμένη τομή. Η γενική διαπίστωση είναι ότι πολλά εμπορικά καταστήματα διαθέτουν ήδη συσκευές χρέωσης καρτών, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προωθούμενων αλλαγών. Εξάλλου, από τον περασμένο Ιούλιο, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τράπεζες, οι καταναλωτές που δήλωναν την πρόθεση να πληρώσουν με κάρτα πολλαπλασιάστηκαν. Όσο όμως ομαλοποιείται η κατάσταση με τους τραπεζικούς περιορισμούς, φαίνεται πως τα μετρητά ανακτούν ένα μέρος από το χαμένο έδαφος. Οι άνθρωποι της αγοράς, πάντως, διάκεινται στην πλειοψηφία τους θετικά στην προώθηση του «πλαστικού χρήματος», με την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι η προμήθεια, που τους επιβάλλουν για τις συναλλαγές με κάρτα οι τράπεζες, να μειωθεί σε υποφερτά επίπεδα.

Τα capital controls τετραπλασίασαν τη χρήση κάρτας

Ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης, υπεύθυνος του καταστήματος ένδυσης «Γεωργιάδης» στην οδό Ορφέως, είδε την επιβολή των capital controls να τετραπλασιάζει τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για αγορές από το κατάστημά του. «Ο κόσμος αναγκαστικά άρχισε να χρησιμοποιεί την κάρτα, επειδή δεν υπήρχε ρευστό», παρατήρησε. «Σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο», εξήγησε, «η χρήση της κάρτας τετραπλασιάστηκε τον Ιούλιο». «Όμως από τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο», επισήμανε, «υπήρξε μείωση και έφτασε σε φυσιολογικά επίπεδα. Σχετικά με την περίοδο πριν από το capital control οπωσδήποτε υπάρχει μεγαλύτερη χρήση της κάρτας, αλλά όχι σε σημείο που να πεις ότι είναι μεγάλη η διαφορά. Δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 20% , παραπάνω δεν είναι».
 
Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στις καθημερινές του συναλλαγές μόνο «πλαστικό χρήμα», ενώ επικέντρωσε και στον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η εν λόγω εξέλιξη στις επιχειρήσεις. Η προμήθεια, που παίρνει η τράπεζα για τη χρήση του μηχανήματος χρέωσης καρτών, δεν είναι ευκαταφρόνητη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Το ύψος αυτής της προμήθειας ανέρχεται γύρω στο 2%, ενώ υπάρχουν και τράπεζες που χρεώνουν 3,5-4% σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη. «Δεν είναι μεγάλο το κόστος βέβαια για την επιχείρηση», σημείωσε, «αλλά εξαρτάται από το κέρδος που έχεις από το προϊόν που πουλάς». «Γιατί αν το προϊόν, που πουλάς, σου αφήνει ένα κέρδος 4-5% και το κόστος χρήσης της κάρτας είναι 2%», επισήμανε, «τότε αφαιρεί το μισό και παραπάνω κέρδος, άρα δεν είναι καλό για την επιχείρηση». «Άμα δεν πέσει η προμήθεια της τράπεζας στο 0,5%, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα», κατέληξε. 

«Να φύγουμε από αυτό το ανατολίτικο πνεύμα…»

Ο κ. Γιάννης Τελάκης, υπεύθυνος του καταστήματος Venus στον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου, διαθέτει συσκευή χρέωσης καρτών από το 1993, όταν πρωτοξεκίνησε την εμπορική του δραστηριότητα και σε μια εποχή, που οι τράπεζες παρακρατούσαν ποσοστό 6-7% από το τζίρο των επιχειρήσεων σε «πλαστικό χρήμα». Και σήμερα, όμως, το ύψος της προμήθειας των τραπεζών, κατά τον ίδιο, είναι μεγάλο και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να μειωθεί η προμήθεια της τράπεζας», σημειώνει, για να παρατηρήσει εύστοχα ότι «όσο διευρύνεται ένα σύστημα, πρέπει να μειώνεται και το κόστος».
 
Αναφορικά με τη χρήση καρτών από τους καταναλωτές, ο κ. Τελάκης παρατήρησε ότι εδώ και αρκετά χρονιά είχε σταματήσει, μέχρι που επανήλθε αναγκαστικά από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Όπως παρατήρησε, όμως, ο κόσμος συνεχίζει να χρησιμοποιεί «πλαστικό χρήμα» για τις συναλλαγές του, αφού μπήκε σε αυτήν την λογική πλέον. Ο ίδιος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της προώθησης του «πλαστικού χρήματος», για να σταματήσει το «αλισβερίσι» με την έκδοση αποδείξεων και να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Να φύγουμε από αυτό το ανατολίτικο πνεύμα», σημείωσε χαρακτηριστικά, «από τα παζάρια του τύπου “δεν σου κόβω απόδειξη, για να σου κόψω από την τιμή”». «Αυτό στο τέλος βοηθάει και τον πελάτη και εμάς», προσέθεσε, «γιατί δε θέλω εγώ να πουλάω σε εσένα κάτι 10 ευρώ και στον άλλο 9. Εγώ κόβω απόδειξη και στο δίνω στην τιμή που πρέπει να το πάρεις». 

Ζητούμενο η λιγότερη προμήθεια, αφού ήδη δίνουμε πάρα πολλά λεφτά στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στον δήμο, στην εφορία, στο ΦΠΑ…

Θετικά διακείμενος στην προώθηση του «πλαστικού χρήματος» εμφανίζεται και ο υπεύθυνος του μεζεδοπωλείου «Κουζουλό», κ. Αντρέας Σκουντριδάκης, ο οποίος παρότι μέχρι σήμερα δεν πήρε την απόφαση να προμηθευτεί το απαραίτητο μηχάνημα, πλέον εξετάζει σοβαρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Και τούτο, όχι γιατί μετά από την επιβολή των capital controls εμφανίστηκε μεγάλο ενδιαφέρον πελατών του να πληρώνουν με κάρτα, αλλά κυρίως γιατί το «πλαστικό χρήμα» χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από τούρκους και βούλγαρους επισκέπτες, που εξυπηρετεί το μεζεδοπωλείο. Γενικότερα, πάντως, ο κ. Σκουντριδάκης αντιμετωπίζει θετικά την όλη προοπτική, «γιατί θα μπούμε σε μια τάξη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, με την έντονη όμως επιφύλαξη αναφορικά με την προμήθεια των τραπεζών. «Το ζητούμενο είναι η προμήθεια να είναι λιγότερη», υπογράμμισε, «αφού ήδη δίνουμε πάρα πολλά λεφτά στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στον δήμο, στην εφορία, στο ΦΠΑ…».
 
Επιπλέον, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για πιθανά πρακτικά προβλήματα, που μπορεί να επιφέρει η υποχρεωτική χρήση κάρτας σε ένα μαγαζί σαν το δικό του, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «φανταστείτε να έχω 10 παρέες, να τρέχω να τους προσφέρω τα καλούδια μας και να μου ζητούν να πληρώσουν με τις κάρτες ένας-ένας. Είναι μια διαδικασία, η οποία ξεφεύγει. Θα πρέπει να έχεις ακόμα έναν άνθρωπο να ασχολείται με αυτή τη διαδικασία». Τέλος, παρατήρησε ότι η χρήση «πλαστικού χρήματος» πρέπει πρωτίστως να εφαρμοστεί για τα μεγάλα ποσά και στους μεγαλεμπόρους, από όπου προμηθεύονται οι μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και οι τελευταίες στις υποχρεώσεις τους. 

Πληρώνοντας τον καφέ… με κάρτα!


Η εξοικείωση με το «πλαστικό χρήμα», μετά από την επιβολή των capital controls, έφτασε μέχρι και στις συναλλαγές για τον καθημερινό καφέ, ένα ποτό ή ένα ρόφημα, όπως μας αποκάλυψε ο υπεύθυνος της καφετέριας «Kaffeine», κ. Γιάννης Φούνταλης. Όπως εξήγησε, από τον περασμένο Ιούλιο κι έπειτα αρκετοί θαμώνες της καφετέριας δηλώνουν την πρόθεση να πληρώσουν με κάρτα, αντί μετρητών. Προς το παρόν η επιχείρηση δε διαθέτει την απαραίτητη συσκευή για τη χρέωση καρτών, όμως ο κ. Φούνταλης δήλωσε ανοιχτός σε μια τέτοια προοπτική, με την προϋπόθεση όμως ότι θα μειωθεί η προμήθεια, που αντιστοιχεί στις τράπεζες, αφού για την επιχείρηση συνιστά μια σημαντική επιβάρυνση. Επιπλέον, διατύπωσε μια επιφύλαξη αναφορικά με το μεταβατικό στάδιο και για τα προβλήματα ή τις δυσλειτουργίες, που μπορεί ενδέχεται να εμφανιστούν μέχρι την προσαρμογή του κόσμου και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα». 

«Για τα μικρά ποσά δεν αξίζει ο κόπος…»


«Η χρήση της κάρτας για μεγάλα ποσά είναι καλό μέτρο, αλλά για τα μικρά ποσά δεν αξίζει ο κόπος», παρατήρησε η κ. Κωνσταντινιά Αρβανιτίδου, υπεύθυνη του ανθοπωλείου «Ανεμώνη». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μειωθεί η προμήθεια στις τράπεζες, γιατί θα δυσκολέψει πολύ τις επιχειρήσεις που κάνουν συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα». Στο κατάστημά της, παρά τους τραπεζικούς περιορισμούς, προς το παρόν δεν έτυχε να ζητήσει πελάτης να πληρώσει με κάρτα, αφού όπως παρατήρησε τα ποσά που αντιστοιχούν στις αγορές από το ανθοπωλείο είναι μικρά. 

Ναι στο «πλαστικό χρήμα», αλλά σε όλους…


Ναι στο «πλαστικό χρήμα», αλλά σε όλο το φάσμα της αγοράς, με έμφαση στις επαγγελματικές ομάδες όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής, λέει ο κ. Σταμάτης Κερτένης, υπεύθυνος του ιχθυοπωλείου «Το ψαράδικο του Σταμάτη». Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει υπερβολικό το 2%, που παίρνουν ως προμήθεια από τη χρήση καρτών οι τράπεζες, ενώ δηλώνει προβληματισμένος για τα πρακτικά προβλήματα, που μπορεί να εμφανιστούν σε καταστήματα όπως το δικό του. «Μας απασχολεί το κατά πόσον θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε στιγμές που το μαγαζί έχει φόρτο», σημειώνει, «γιατί με την κάρτα ίσως να υπάρχει μια καθυστέρηση, ενώ το να πληρώνεις στο ταμείο είναι κάτι πιο γρήγορο». «Ο κόσμος γενικά βιάζεται και δυσανασχετεί για την καθυστέρηση», συμπληρώνει. Τέλος, στο κατάστημά του το τελευταίο διάστημα ο κ. Κερτένης έχει δεχτεί μόνο μία κρούση για πληρωμή με κάρτα, η οποία ήταν από φοιτήτρια. Οι φοιτητές εξάλλου είναι πιο εξοικειωμένοι με το «πλαστικό χρήμα», όπως διακρίνει, και το ερώτημα που θα απαντηθεί στην πράξη, που συνήθως φοβάται σε οτιδήποτε καινούργιο, θα μπορέσει να συνηθίσει τη συγκεκριμένη τομή στις συναλλαγές. 

Πληρωμή με κάρτα και στους «ναούς της τύχης»!


Το «πλαστικό χρήμα» δε θα αργήσει να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγών και στους «ναούς της τύχης», στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός ήδη προωθεί την προσαρμογή των πρακτορείων του στις απαιτήσεις της αποδοχής καρτών από τους παίχτες. Όπως μας μετέφερε ο κ. Παναγιώτης Γκουδουσίδης, υπεύθυνος του πρακτορείου Bet-Top, το πάγιο κόστος για το μηχάνημα που απαιτείται είναι 90 ευρώ το χρόνο, ενώ η εγκατάστασή του ανέρχεται σε 180-190 ευρώ. «Εμείς δουλεύουμε με ένα ποσοστό κέρδους της τάξης του 8% επί του τζίρου», εξήγησε, «και από εκεί και έπειτα, αν βγάλεις και το ποσοστό της εφορίας, που παρακρατείται αυτόματα με την έκδοση της απόδειξης, πάμε στο 6,3%». «Με αυτά τα δεδομένα, για να κάνω απόσβεση του ποσού που θα χρειαστώ τον πρώτο χρόνο», επισήμανε, «πρέπει να κάνω τζίρο μέσω καρτών πάνω από 5.000 ευρώ». «Αν έχω έναν ή δύο πελάτες, οι οποίοι παίζουν 2, 5 ή 10 ευρώ την ημέρα, είναι ασύμφορο», συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι παρά την έλλειψη ρευστότητας μετά από τα capital controls, το ενδιαφέρον παιχτών να πληρώσουν με κάρτα ήταν μηδαμινό τους τελευταίους μήνες. Παρά τις ανωτέρω επιφυλάξεις του, πάντως, ο κ. Γκουδουσίδης εμφανίστηκε θετικός στο να προσαρμόσει την επιχείρησή του στις νέες συνθήκες, ενώ τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της χρήσης «πλαστικού χρήματος» γενικότερα. «Θα υπάρξει μία αναστάτωση, αλλά πρέπει να μπούμε σε αυτήν την λογική», παρατήρησε, για να επισημάνει ότι «καλό είναι να μπει μία τάξη», για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. «Εμείς δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτι από εδώ, αλλά να μην πληρώνουμε τις αμαρτίες άλλων», τόνισε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.