Θετικη η Τοπικη Κοινοτητα Ιμερου στην προκηρυξη της ΕΤΑΔ

Ευθύμης Γκουτρίδης «Η προκήρυξη θα βγάλει από την αφάνεια αυτήν την όμορφη και καταπράσινη παραλία της Ροδόπης»

Θετική στην προσπάθεια που ξεκίνησε η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε ακίνητο της περιοχής Ιμέρου, είναι η κοινότητα του Ιμέρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Ευθύμιο (Μάκη) Γκουτρίδη.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αναζωογονήσουν την περιοχή, και να της δώσουν την παλιά αίγλη της, μιας και παλιότερα, συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό παραθεριστών, κάνοντας την παραλία του Ιμέρου προορισμό και για τους Κομοτηναίους.

Θετικά βλέπει ο οικισμός την προκήρυξη

Όπως αναφέρει ο κ. Γκουτρίδης, η περιοχή περιλαμβάνει όλη την παραλία, από το λιμάνι ως τις εκβολές του Λίσσου και σε μέσο βάθος περίπου 300 μέτρων προς το χωριό του Ιμέρου.

Η συνολική έκταση είναι 3.480 στρέμματα στα οποία, τονίζει, μπορούν να αναπτυχθούν κατασκηνωτικά κάμπινγκ ή και ξενοδοχεία, αλλά και να υποστηριχθούν πολλές μορφές δυναμικού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού, όπως παρατήρηση πουλιών και ιχθυοπανίδας, βόλτες στα κανάλια, και με παράλληλη χρήση του λιμανιού από σκάφη σε πιο μακρινές αποστάσεις προς Μαρώνεια ή προς Φανάρι.

«Ο Ίμερος και οι γύρω οικισμοί της Ξυλαγανής, Προσκυνητών και Προφήτη Ηλία, βλέπουν θετικά την προκήρυξη, που θα βγάλει από την αφάνεια αυτήν την όμορφη και καταπράσινη παραλία της Ροδόπης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σημαντική η παρέμβαση Στυλιανίδη

Ο κ. Γκουτρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, που ήταν πρωτεργάτης σε αυτή την προσπάθεια. Όπως μετέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, ο κ. Στυλιανίδης είχε κάνει επαφές με τον πρόεδρο του ΕΤΑΔ και πρώην υπουργό τον κ. Αντώνη Μπέζα, τον διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού τον κ Στέφανο Βλαστό και άλλα τεχνοκρατικά στελέχη του οργανισμού από τον περυσινό Ιούλιο.

Τότε είχαν εξεταστεί οι δυνατότητες ανάπτυξης και δόμησης σε τμήματα της έκτασης και οι λεπτομέρειες αυτές αποτυπώθηκαν στην προκήρυξη όπως ανακοινώθηκε. Ο κ. Γκουτρίδης επισημαίνει πως στον εν λόγω σχεδιασμό λήφθηκαν υπ’ όψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής (Συνθήκη Ραμσάρ και Νατούρα 2000) και η προστασία του περιβάλλοντος, αφού θεωρεί πως αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος της περιοχής.

Έχει αποτελέσει και παλιότερα προορισμό

Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί πλήρως, όμως για πολλά χρόνια, αποτελούσε προορισμό για όλη τη Ροδόπη, δίνοντας ζωή και στον οικισμό του Ιμέρου.

Για πολλά χρόνια, όταν ακόμα υπήρχε η αυτόνομη κοινότητα Ιμέρου, γινόταν εκμετάλλευση όλου του χώρου, με το κάμπινγκ που λειτουργούσε στην περιοχή. Αξίζει δε να τονιστεί πως το κάμπινγκ ήταν τόσο δημοφιλές, που πολλές φορές δεν έβρισκαν οι ενδιαφερόμενοι χώρο.

Η παραλία άλλωστε, είναι η κοντινότερη στην Κομοτηνή, έχει μεγάλη έκταση, είναι καθαρή και ρηχή, έπαιρνε για πολλά χρόνια γαλάζια σημαία, και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλούς παραθεριστές, και χώρους για παρκάρισμα.

Προστασία της φύσης και ανάπτυξη

Όπως ανέφερε, η περιοχή ουσιαστικά είναι δύο κομμάτια. Στο ανατολικό, όπου βρίσκεται η λίμνη, και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, όμως μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες παρατήρησης και οικοτουρισμού, όπως και οι εκβολές του ποταμού Λίσσου.

Η περιοχή  στα δυτικά, έχει δυνατότητες αξιοποίησης, με σκοπό της όλης προσπάθειας, την τοπική ανάπτυξη, ώστε να μπορέσει να ακμάσει ο οικισμός και όλος ο τόπος, ώστε οι κάτοικοι να επιστρέψουν, και να μείνουν στον Ίμερο.

Ελπίδα όλης της κοινότητας, τόνισε ο κ. Γκουτρίδης, είναι να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, τόσο σε όποια δραστηριοποίηση υπάρξει στο χώρο, όσο και παράλληλες δραστηριότητες στις γύρω περιοχές, ενώ τυχόν δραστηριοποίηση στη γύρω περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα να ξαναζωντανέψει και το Τουριστικό Περίπτερο Ιμέρου.

Αν μπορέσει να στηριχθεί το έργο αυτό όπως πρέπει, θα μπορέσει να πάρει ζωή ξανά και ο οικισμός, μέσα από τις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν.

«Ελπίζουμε να ευοδωθεί ο διαγωνισμός και να βρεθεί ανάδοχος ή περισσότεροι ανάδοχοι που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στην περιοχή μας, με δουλειές για τον νέο κόσμο που παραμένει στον τόπο του και αγωνίζεται γι’ αυτόν» κατέληξε ο κ. Γκουτρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.