Θετικη η πρωτη αποτιμηση του νεου «Εξοικονομω» απο τον Δημητρη Λουρικα

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης σχολιάζει τις πρώτες ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα κρατώντας στάση αναμονής έως την έκδοση του οδηγού που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Ικανοποίηση για την κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας και την ανάδειξη της επιστημοσύνης των μηχανικών

Θετικά αποτιμά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αναμένεται  έως τα μέσα Οκτωβρίου, δια στόματος του αρμοδίου Υπουργού κ. Σκρέκα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας.

Βεβαίως όπως επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στον «ΠτΘ» οι μηχανικοί κρατούν στάση αναμονής έως την δημοσίευση του οδηγού του νέου προγράμματος που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και ο οποίος θα εξειδικεύει τις βασικές αλλαγές που επέρχονται.

Όσα ωστόσο ανακοινώθηκαν από τον κ. Σκρέκα όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης απαντούν στις βασικές προτάσεις που είχαν καταθέσει ήδη από το πρώτο «Εξοικονομώ» τόσο το ΤΕΕ όσο και τα Επιμελητήρια προς την πολιτεία,  και κατατέθηκαν εκ νέου προσφάτως και δια μέσου της μόνιμης επιτροπής ενέργειας του ΤΕΕ που μέσω ερωτηματολογίου συγκέντρωσε όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις των μελών του ανά την Ελλάδα, αλλά και τις λύσεις που πρότειναν και φαίνεται όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ότι πολλά από αυτά «υιοθετήθηκαν» από πλευράς του Υπουργείο στο νέο πρόγραμμα.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των θετικών του προγράμματος ο κ. Λουρίκας αναφέρθηκε στην απορρόφηση του συνόλου του εγκεκριμένου ποσού αλλά και την ευκαιρία που δίνεται, ειδικά υπό τις υφιστάμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, στους πολίτες να πραγματοποιήσουν απαραίτητες ενεργειακές παρεμβάσεις στα σπίτια τους με γενναίες επιδοτήσεις, που διαφορετικά θα ήταν ακόμα και αδύνατο να τις υλοποιήσουν.

Τα θετικά αποτελέσματα για πολίτες, εμπόρους και μηχανικούς

Ο κ. Λουρίκας αναφέρθηκε όμως και στο «αθέατο» ίσως θετικό αποτύπωμα του προγράμματος εξηγώντας πως «δίνει την δυνατότητα στον έμπορο να προωθήσει το προϊόν του σε μια αγορά που κυριολεκτικά στενάζει, ενώ δίνει και την δυνατότητα στον μηχανικό που πάνω από μια δεκαετία βρίσκεται σε κρίση να μπορέσει λίγο να κινηθεί μα πάνω από όλα πλέον με βάση την επιστημοσύνη του να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις στο ζητούμενο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο».

Ο ίδιος μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο εξηγώντας πως παραμένει αμφίβολο το αν τελικά η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος συνέτεινε στην επίτευξη θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, καθώς τόσο η ταχύτητα κατάθεσης της πρότασης όσο και άλλα χαρακτηριστικά που αποτελούσαν  βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, δεν έδιναν την δυνατότητα στον μηχανικό να προτείνει την καλύτερη λύση αλλά και την γρηγορότερη δυνατή.

«Το να κρίνεται το κατά πόσο είναι καλός ή κακός ένας μηχανικός από την ταχύτητα λέει πολλά» ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την «κατάργηση» αυτού του κριτηρίου ως βασικό θετικό χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος, για να επισημάνει επίσης πως διορθώθηκαν και άλλα αρνητικά όπως η μη ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων, με αποτέλεσμα η ενεργειακή φτώχεια αντί να μειώνεται να αυξάνεται αλλά και η μη ύπαρξη επιλαχόντων που δεν έδινε το δικαίωμα απορρόφησης του ποσού αν κάποιος ωφελούμενος τελικά δεν υλοποιούσε.

«Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε, γιατί αναμένουμε και εμείς τον οδηγό, βλέπουμε ότι καταργείται η χρονική προτεραιότητα και πάμε πλέον με βαθμολόγηση των αιτήσεων, αυξάνονται τα κοινωνικά κριτήρια, γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα και δημιουργείται πλέον και λίστα επιλαχόντων» τόνισε ο κ. Λουρίκας αναφορικά με τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ξεκινήσουν από τώρα την προετοιμασία του φακέλου τους, ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα, για να επισημάνει εκ νέου πως «ότι μπαίνει πλέον στον φάκελο θα αξιολογείται επομένως ας μην τα αφήσουν για την τελευταία στιγμή».

Κλείνοντας ο κ. Λουρίκας επεσήμανε πως το θετικότερο όλων είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο έως την απορρόφηση του συνόλου των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δίνεται 1 δις. ευρώ για αντίστοιχα του «Εξοικονομώ» προγράμματα, γεγονός για το οποίο όπως εξήγησε οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να προετοιμάζονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.