Θετικα τα πρωτα βηματα παραγωγης στεβιας στη Ροδοπη

30 στρέμματα καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή, με προοπτική να επεκταθεί ακόμα περισσότερο

Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά

«Θέλησή μας είναι να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα στρέμματα, και να έχουμε ένα βιώσιμο προϊόν στην περιοχή»

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της παραγωγής στέβιας στη Ροδόπη, που καλλιεργείται πιλοτικά για δεύτερη χρονιά στην περιοχή μας, και πλέον έχει και την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Ελπίδα των καλλιεργητών που έβαλαν το φυτό στα χωράφια τους, είναι να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια στην περιοχή μας, ιδιαίτερα όσο αφορά τα καπνά, τα οποία απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι των οικογενειών στην περιοχή μας.

Οι καλλιέργειες καπνού και στέβιας ομοιάζουν τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο καλλιέργειας, τη φύτευση σε σπορεία και τη μετέπειτα μεταφύτευσή τους στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές και ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα σε πρώην καπνοχώραφα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη.

Σχεδόν 900 ευρώ το στρέμμα η απόδοση

Ένας από τους καλλιεργητές είναι και ο κ. Μουλτατζά Ταρκάν Μουλτατζά, ο οποίος είναι και Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ, και μπήκε από τους πρώτους σε αυτή την προσπάθεια.

Την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε, έβαλαν δοκιμαστικά 10 στρέμματα στέβια, σε συνεργασία με την Στέβια Ελλάς, ενώ φέτος τους στηρίζει και η Παπαστράτος και στα υλικά, και προστέθηκαν ακόμα 20 στρέμματα στην πιλοτική προσπάθεια.

Τα πρώτα 10 στρέμματα φέτος τους έχουν δώσει απόδοση 200 κιλά το στρέμμα στην πρώτη κοπή, και στην δεύτερη περιμένουν να προστεθούν σε αυτά ακόμα 100 κιλά.

Με 300 λοιπόν κιλά το στρέμμα, και τιμή στα 2.80-2.90 ευρώ, συν ΦΠΑ, η απόδοση είναι σχεδόν 900 ευρώ το στρέμμα. Ο καπνός στην καλύτερη των περιπτώσεων, δίνει 150 κιλά το στρέμμα, που με 4 ευρώ το στρέμμα, δίνει 600 ευρώ.

Όμως στην στέβια, σε αντίθεση με τον καπνό, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα, παρόλο που χρειάζεται συχνότερο πότισμα, αλλά λιγότερο σε ποσότητα, ενώ επίσης χρειάζεται πολύ λιγότερο καθάρισμα σε σχέση με τον καπνό.

«Πέρα της καλύτερης απόδοσης, χρειάζεται λιγότερη δουλειά και λιγότερα φυτοφάρμακα, κάτι που μειώνει και την περιβαλλοντική επιβάρυνση» εξήγησε ο κ. Μουλτατζά Ταρκάν Μουλτατζά.

Θετικά τα ευρήματα της πρώτης χρονιάς

«Δεν λέμε να περάσουν όλοι με τη μία στη στέβια, θέλουμε να δοκιμάσουμε, να δούμε πώς θα πάει στην πορεία» έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος, τονίζοντας πως περιμένουν να δουν πώς θα πάει η καλλιέργεια και τις επόμενες χρονιές (η στέβια είναι πενταετές φυτό).

Για αυτό και συνεχίζουν την πιλοτική προσπάθεια, ελπίζοντας πως θα επεκταθούν και σε άλλους καλλιεργητές, για να μπορέσουν και να κρίνουν κατά πόσο είναι βιώσιμη και σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, σε διαφορετικά σημεία κτλ.

Ήδη βλέπουν διαφορές στην καλλιέργεια, είτε λόγω εδάφους, είτε λόγω της δουλειάς που έγινε από τον παραγωγό, για αυτό και προχωρούν με σταθερά βήματα.

Η πρώτη χρονιά είχε και ενδιαφέροντα ευρήματα, γιατί ενώ από την εμπειρία στη Λαμία είχε τονιστεί πως το φυτό δεν θέλει πολύ κρύο, πέρυσι, που είχε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σημαντικό μέρος του χειμώνα, το φυτό άντεξε, και αυτό τους δημιουργεί την ελπίδα πως θα μπορέσει να κρατήσει στην περιοχή μας, και σε λίγο υψηλότερο υψόμετρο.

Απαραίτητη η διαφοροποίηση της παραγωγής

Η προσπάθεια για την ανεύρεση εναλλακτικής καλλιέργειας στα καπνά, στα οποία απασχολούνται πάρα πολλές οικογένειες της περιοχής μας, δεν είναι καινούρια, και ελπίδα τους, σημείωσε ο κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, είναι πως θα μπορέσει η στέβια να αποτελέσει βιώσιμη λύση για τουλάχιστον ένα κομμάτι των καλλιεργητών.

Δεν είναι απαραίτητο όλη η παραγωγή να γυρίσει στη στέβια, ανέφερε, μπορεί να είναι το κεράσι, το μύρτιλο, τα φασόλια, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή και να μην μείνουμε μόνο σε μία καλλιέργεια, όσο και αν υπάρχει παράδοση σε αυτή.

«Εμείς με τον καπνό μεγαλώσαμε, αλλά βλέπουμε ότι φθίνει σε όλη την Ευρώπη και παγκόσμια» σημείωσε, κάτι που φαίνεται και από την εμπλοκή της Παπαστράτος, που προσπαθεί και αυτή να διαφοροποιήσει τα προϊόντα της.

Μετά την πρόσφατη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με πολλούς να ρωτούν για το πιλοτικό πρόγραμμα. Αυτό που βοηθά είναι το γεγονός ότι το πέρασμα στην καλλιέργεια της στέβιας, δεν είναι απαιτητικό από άποψη μηχανημάτων, μιας και είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται στον καπνό. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που ξεκίνησαν την δοκιμή αυτή.

Θετικό θεωρεί επίσης ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός τους υποσχέθηκε πως θα τους στηρίξει είτε με επιπλέον επιδότηση, είτε με κάποιο πρόγραμμα, όταν γίνει πιο δυναμική η καλλιέργεια.

«Θέλησή μας είναι να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα στρέμματα, και να έχουμε ένα βιώσιμο προϊόν στην περιοχή και να επιβιώνουν οι οικογένειες των παραγωγών στην περιοχή μας» κατέληξε.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκτός της Ελλάδας και την Στέβια Ελλάς, συνεταιρισμός που να καλλιεργεί στέβια, όμως ζήτηση υπάρχει, και θεωρούν ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με πολλές εταιρείες να την χρησιμοποιούν, με πιο γνωστά τα αναψυκτικά που κυκλοφορούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.