Θανος Ψαθας: «Μεχρι το τελος του 2025 η οψη και η λειτουργια της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνης θα αναβαθμιστει»
Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες, Πέμπτη, 18 Μαΐου ο CEO της εταιρείας ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας εταιρείας βιομηχανικής γης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η ΒΙΠΕ Κομοτηνής, κ. Θάνος Ψαθάς.
Πριν από λίγο διάστημα η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ανακοίνωσε το νέο επενδυτικό της πλάνο ύψους 50 εκ. ευρώ για τη διετία 2024-2025, που αφορά σε έργα και δράσεις αναβάθμισης των υποδομών σε 14 από τις ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται, μεταξύ των οποίων και της Κομοτηνής, γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή της επίσκεψής του στην περιοχή μας.
Ο κ .Ψαθάς μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το νέο αυτό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, πώς αυτό επηρεάζει και σε τι αφορά την ΒΙΠΕ Κομοτηνής, το νέο νόμο και τις ευκαιρίες που αυτός δημιουργεί καθώς και τα είδη των επενδύσεων που μπορούν οι βιομηχανικές περιοχές να φιλοξενήσουν ώστε να αποτελέσουν ξανά χώρους επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Θάνος Ψαθάς όμως…
ΠτΘ: κ. Ψαθά σήμερα βρίσκεστε στην Κομοτηνή εκπροσωπώντας τη διαχειρίστρια εταιρεία της ΒΙΠΕ Κομοτηνή, την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Τι ακριβώς σημαίνει διαχειρίστρια εταιρεία;
Θ.Ψ.: Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. είναι η «απόρροια» της παλιά κρατικής τράπεζας της ΕΤΒΑ, που μετά την απόκτησή της από την Τράπεζα Πειραιώς αποσχίστηκε ο κλάδος των βιομηχανικών περιοχών. Άρα η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., είναι μια εταιρεία η οποία διαχειρίζεται βιομηχανικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα και για να είμαστε ακριβείς συνολικά 27. Είμαστε λίγο πολύ όπως είναι ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας. Έχουμε κι εμείς βέβαια ιδιοκτησίες μέσα σε αυτές τις ΒΙ.ΠΕ. και προσπαθούμε να φροντίζουμε για τα κοινόχρηστα πράγματα μέσα τους, ώστε ο κάθε επενδυτής ή οικοπεδούχος, ο οποίος έχει μια βιομηχανία, μια μεταποιητική δραστηριότητα, να εστιάζει στη δραστηριότητά του και όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο πώς λειτουργεί η βιομηχανική περιοχή, να είναι της δικής μας αρμοδιότητας. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει 51 χιλ. στρέμματα από τις αδειοδοτημένες βιομηχανικές περιοχές, ενώ στο σύνολο της Ελλάδα είναι 76 χιλ. στρέμματα, που σε ποσοστά αντιστοιχούν στο 70% των αδειοδοτημένων βιομηχανικών περιοχών. Με μια ωστόσο σημαντική διαφορά, ότι τα πάρκα μας είναι δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή αν επιτρέπεται η δραστηριότητα κάποιου να μπει μέσα στο πάρκο, μπαίνει μέσα στο πάρκο. Ενώ στα ιδιωτικά υπάρχει περίπτωση άρνησης κλπ.
Ο συνδυασμός Ταμείου Ανάκαμψης και νέας νομοθεσίας χρυσή ευκαιρία για τις υφιστάμενες αλλά και νέες ΒΙ.ΠΕ. στην Ελλάδα
ΠτΘ: Το έργο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., αλλά και οι βιομηχανικές περιοχές, απασχόλησαν πρόσφατα και την κεντρική πολιτεία. Είχαμε τον πρόσφατο νόμο το 4982/2022, ο οποίος τουλάχιστον σε επίπεδο επικαιρότητας παρουσιάστηκε ως ιδιαίτερα επωφελής, για ευκαιρίες ανάπτυξης κινήτρων και λοιπών πρωτοβουλιών στις ΒΙ.ΠΕ. Τι καινούργιο έφερε αυτός ο νόμος και γιατί θεωρείτε μια ευκαιρία αναβίωσης και ανανέωσης των βιομηχανικών περιοχών όλης της χώρας;
Θ.Ψ.: Ο νέος νόμος θα έλεγα είναι καινοτόμος, σε σχέση με τον προηγούμενο. Πού φαίνεται αν ένας νόμος είναι καλός ή κακός; Είναι στην εφαρμογή του. Ο προηγούμενος νόμος ήταν του 2011, πέρασαν 11 χρόνια και στην ουσία αυτά τα 11 χρόνια δεν δημιουργήθηκε κανένα πάρκο δημοσίου συμφέροντος και καμία άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, αυτό που λέμε εκτός σχεδίου δόμησης δηλαδή βιομηχανικών συγκεντρώσεων που υπάρχουν, δεν τακτοποιήθηκε. Δεν λέω ότι ο νομοθέτης δεν είχε καλές προθέσεις, αλλά το αποτέλεσμα του προηγούμενου νόμου ήταν ένα μηδέν στο πηλίκο, στην κυριολεξία. Ο καινούργιος νόμος αφ’ ενός ξεκαθαρίζει απόλυτα τα ιδιοκτησιακά θέματα εντός των ΒΙ.ΠΕ., και αφετέρου δίνει κίνητρα για να φτιαχτούν νέες ΒΙ.ΠΕ., όπως και για να έρθει κάποιος να κάνει μια εγκατάσταση μέσα στη ΒΙ.ΠΕ.
Αν το συνδυάσουμε δε αυτό με την καταπληκτική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, για έργα αναβάθμισης που έρχεται και επιχορηγεί, δίνοντας «ζεστό» χρήμα στους φορείς διαχείρισης, νομίζω πως δημιουργεί μια καταπληκτική ευκαιρία για την αναβάθμιση των 14 ΒΙ.ΠΕ. στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της Κομοτηνής, που ίσως κάποιος κόσμος να μην το γνωρίζει, αλλά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΒΙ.ΠΕ. που υπάρχει στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι της Θεσσαλονίκης με 10.000 στρέμματα και η δεύτερη ΒΙ.ΠΕ. είναι της Κομοτηνή με 4.500 στρέμματα.
«5 εκατ. ευρώ το ύψος της προτεινόμενης επένδυσης για τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής»
ΠτΘ: Πριν πάμε στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής να αναφερθούμε στην αφορμή της επίσκεψής σας στο επενδυτικό αυτό πλάνο ύψους 50 εκατ. ευρώ για την διετία 24-25, που αφορά ακριβώς σε παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις συνολικά των υποδομών στις 14 αυτές ΒΙ.ΠΕ. Τι περιλαμβάνει το πλάνο αυτό γενικά και ειδικά για την Κομοτηνή;
Θ.Ψ.: Αν και εμείς θεωρούμαστε ιδιωτικός φορέας καταφέραμε με τη βοήθεια και τη άμεση συμπαράσταση και πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών, που χειρίζονται τα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, να μπορέσουν οι ΒΙ.ΠΕ. να τύχουν επιχορήγησης, δηλαδή να τύχουν χρήματος. Χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να πάρουν μόνο δημόσιοι φορείς, ωστόσο εμείς πήραμε εξαίρεση ως διαχειριστές βιομηχανικών πάρκων, να μπορούμε να υποβάλουμε προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να τύχουμε επιχορηγήσεων, οι οποίες φτάνουν μάλιστα μέχρι 50%. Οι δράσεις και τα έργα που προτείνουμε, πρέπει να ακολουθούν την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έτσι, για όλες τις 14 ΒΙ.ΠΕ. υποβάλαμε προτάσεις, που αφορούν στην αναβάθμιση βασικών υποδομών όπως η οδοποιία, γιατί η οδοποιία είναι όπως φτιάχτηκε τότε και απλά έχουν γίνει τα έργα συντήρησής της, τον οδοφωτισμό, την αναβάθμιση της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης κ.α. Για την Κομοτηνή η πρότασή μας ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. με την προσδοκία περίπου το 50% να επιχορηγηθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Τα μισά στρέμματα της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σήμερα ανήκουν σε μη ενεργές βιομηχανίες»
ΠτΘ: Ποια είναι η δυναμική σήμερα, των υφιστάμενων παλαιών κραταιών βιομηχανιών της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, που θα μπορούσαν όμως να επαναχρησιμοποιηθούν, να αποτελέσουν πόλο για νέες επενδύσεις;
Θ.Ψ.: Έχουμε άριστη εικόνα για την ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, με αποτελέσματα όμως που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, διότι τα μισά στρέμματα- εμείς δεν το βλέπουμε σαν αριθμό βιομηχανιών, αλλά εξετάζουμε τα στρέμματα που καταλαμβάνουν οι βιομηχανίες- σήμερα ανήκουν σε μη ενεργές βιομηχανίες. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια, όπως η SHELMAN που είναι μια πολύ μεγάλη έκταση και υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσδοκία ότι η ALFA WOOD θα την αξιοποιήσει και θα δώσει την ευκαιρία και περαιτέρω εργατικής απασχόλησης μέσα. Ο τότε κυβερνήτης είχε στο μυαλό του να δώσει κάποια κίνητρα τα οποία τότε τα εκμεταλλεύτηκαν οι βιομηχανίες, αλλά δυστυχώς μετά την πάροδο των κινήτρων αυτών η βιομηχανική περιοχή ατόνησε αρκετά. Η ΕΤΒΑ θέλει να παίξει έναν ρόλο. Έχουμε κάνει διάφορες προτάσεις στο πώς θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο στην πολιτική ηγεσία, αλλά μην ξεχνάμε αυτές οι κλειστές επιχειρήσεις, τα κλειστά οικόπεδα, είναι ιδιωτικές περιουσίες. Ασχέτως το πού ανήκουν, είναι ιδιωτικές περιουσίες και άρα ακολουθούν την πορεία μιας ιδιωτικής περιουσίας.
«Το μυστικό μιας επιτυχημένης ΒΙ.ΠΕ. είναι και στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού»
ΠτΘ: Οι προτάσεις που έχετε καταθέσει εμπεριέχουν και τομείς που πρωταγωνιστούν στη νέα επιχειρηματική εποχή; Θα μπορούσε η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής να «χωρέσει» εταιρείες υψηλής ψηφιακής επιχειρηματικότητας;
Θ.Ψ.: Υπάρχει χώρος για τα πάντα μέσα σε μια βιομηχανική περιοχή. Το μεγάλο μυστικό μας επιτυχημένης βιομηχανικής περιοχής βρίσκεται, πέρα από τους επιχειρηματίες που θα πάνε να βάλουν τα λεφτά τους, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Εάν μιλήσουμε για επενδύσεις πάνω στον ψηφιακό τομέα, θα πρέπει αντίστοιχα η πόλη ή η γύρω περιοχή, να υποστηρίξει τέτοιου είδους επενδύσεις, να υπάρχει το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για να γίνουν τέτοιες επενδύσεις. Άρα δεν είναι μόνο η θέληση του επιχειρηματία, ούτε μόνο ένας τόπος ο οποίος μπορεί να προσφέρει υποδομές. Η ΒΙ.ΠΕ. της Κομοτηνής προσφέρει μπορώ να πω πάρα πολύ καλές υποδομές, έχει δίπλα της το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχει σιδηρόδρομο, έχει δρόμους, έχει φυσικό αέριο, έχει ηλεκτρική ενέργεια, έχει νερό, όλες τις υποδομές. Το θέμα είναι να «παντρεύονται» όλα αυτά και με τοπικό εργατικό δυναμικό. Εκεί υπάρχει ένα θέμα, αλλά θα έλεγα δεν είναι μόνο της Κομοτηνής. Αν εξαιρέσουμε τις περιοχές γενικότερα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, το θέμα αυτό είναι πανελλαδικό, αλλά νομίζω ότι τα πανεπιστήμια και οι τεχνικές σχολές θα βγάλουν το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να δώσουν πνοή σε μια βιομηχανική περιοχή.
ΠτΘ: Μιλήσαμε για νέες επενδύσεις, έχουμε όμως και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Πώς επηρεάζει αυτές αλλά και τις ενδεχόμενες νέες επενδύσεις το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται έως το 2027 σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου και ποιος ο ρόλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.;
Θ.Ψ.: Η ένταξη στον νέο νόμο μπορεί να γίνει και πριν το 2027, το οποίο ωστόσο αποτελεί καταληκτική ημερομηνία. Η σημαντική διαφορά των προηγούμενων νομοθετημάτων και του τωρινού είναι η εξής: η κάθε βιομηχανική περιοχή, το κάθε επιχειρηματικό πάρκο, διέπεται από τον δικό του κανονισμό λειτουργίας. Ο κανονισμός λειτουργίας μέχρι προχθές ήταν απόφαση που την έπαιρνε ο υπουργός ανάπτυξης. Πρακτικά σχεδόν ποτέ δεν άλλαξε κάποιος κανονισμός λειτουργίας και το δικαιολογώ ως εξής: ο υπουργός, οι υπηρεσίες δεν μπορεί να ξέρουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του κάθε επιχειρηματικού πάρκου της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, για παράδειγμα. Ο καινούργιος νόμος πέρασε αυτήν την ευθύνη στους ιδιοκτήτες γης του επιχειρηματικού πάρκου, οι οποίοι είναι αυτοί που πλέον αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν μέσα στο επιχειρηματικό πάρκο και μάλιστα κατά πλειοψηφία 51%. Άρα ο νέος νόμος όχι μόνο έδωσε την ευελιξία στους ιδιοκτήτες γης να αποφασίζουν αυτοί για τον εαυτό τους και μάλιστα με πλειοψηφία τουλάχιστον 51%. Έβαλε δηλαδή τη δημοκρατική βάση των αποφάσεων.
ΠτΘ: Άρα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο παρόν και κυρίως ένα καλύτερο μέλλον για τις ΒΙ.ΠΕ. και ειδικότερα για την ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής;
Θ.Ψ.: Εγώ είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ειδικά στον συνδυασμό νομοθεσίας και Ταμείου Ανάκαμψης, ότι μέχρι το τέλος του 2025 η όψη και η λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής θα αναβαθμιστεί, θα γίνει ελκυστική με προσδοκώμενο αποτέλεσμα να προσελκύσουμε και νέες επενδύσεις στη ΒΙ.ΠΕ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.