Θα πεσουν στην αγορα τα 77 εκ επιπλεον στις καταθεσεις των κατοικων της Ροδοπης;

Άνοδο 10% είδαν οι καταθέσεις στη Ροδόπη το 2020, ακολουθώντας την τάση όλης της Ελλάδας

Αύξηση των καταθέσεων είδε η Ροδόπη εν μέσω πανδημίας, η οποία ανέρχεται περίπου σε 10% ακολουθώντας, αν και με κάποια υστέρηση, την τάση που παρατηρήθηκε σε όλη τη χώρα το ίδιο διάστημα.

Και αυτό γιατί η αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι πολίτες να προχωρούν σε αποταμίευση για προληπτικούς λόγους, ενώ σε άλλες δεν μπορούν να δαπανήσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Στην Ελλάδα συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προστέθηκαν περίπου 20 δις ευρώ στις καταθέσεις από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, ενώ στη Ροδόπη προστέθηκαν 77 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από τις 762 εκ. ευρώ σε καταθέσεις που καταγράφηκαν στη Ροδόπη στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, φτάσαμε στα 839 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η μεγάλη αύξηση ουσιαστικά έλαβε χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μιας και οι καταθέσεις στο τέλος Ιουνίου έφταναν τα 772 εκ. ευρώ, μόλις 10 εκ. περισσότερες από την αρχή του χρόνου, με τα υπόλοιπα 67 εκ, ευρώ να προστίθενται στο β εξάμηνο.

Η αλήθεια είναι πως οι καταθέσεις στην περιοχή μας είχαν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά από τα τέλη του 2018, αρχίζοντας να ανακάμπτουν από το ιστορικό χαμηλό του πρώτου εξαμήνου του 2015, όμως η πανδημία επιτάχυνε τη διαδικασία.

Απομένει να φανεί βέβαια που θα οδηγηθούν αυτά τα χρήματα, αν δηλαδή οι καταναλωτές θα παραμείνουν συγκρατημένοι στη διαχείριση των χρημάτων τους ακόμα και μετά την πανδημία, ή μαζί με την χαλάρωση των μέτρων, θα ανοίξουν και την τσέπη τους.

Γιατί με την κατάσταση ως έχει, η τοπική αγορά ελπίζει σε μια «ένεση» ρευστότητας, από τους καταναλωτές εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.