Θα γυρισουν οι αγροτες της Κομοτηνης σε καλαμποκι και σιταρι;

Οι τιμές, αλλά και οι τυχόν αλλαγές στις αγροτικές επιδοτήσεις, θα καθορίσουν τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν την επόμενη περίοδο

Σε καλή πορεία βρίσκονται οι καλλιέργειες στην περιοχή μας, μιας και δεν υπήρξαν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σημαντικά προβλήματα ζημιών ή εντομολογικών προσβολών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» κ Νίκο Μποτρότσο.

Όπως τονίζει, τα κόστη καλλιέργειας έχουν ανεβεί σημαντικά, ενώ τα προβλήματα στην επισιτιστική ασφάλεια που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, μαζί με αλλαγές στην Ενωσιακή νομοθεσία, έχουν κάνει τους καλλιεργητές να σκέφτονται την μετάβαση από το βαμβάκι σε αυτές.

Μαζεύτηκε το σιτάρι, αναμονή για το βαμβάκι

Όπως ανέφερε ο κ. Μποτρότσος, το σιτάρι έχει μαζευτεί όλο στην περιοχή μας, με την τιμή του προϊόντος να είναι καλή, παρόλο που το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει μειωθεί κατά 5 με 7 λεπτά. Αρκετοί παραγωγοί, τόνισε, δεν έκλεισαν τις τιμές γιατί περίμεναν καλύτερες τιμές που δυστυχώς δεν ήρθαν, μιας και ο Καναδάς φαίνεται να έχει μια πολύ αυξημένη παραγωγή ενώ έχουν εξομαλυνθεί κάπως οι εξαγωγές και από την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη βαμβακοκαλλιέργεια, τα φυτά είναι σε καλή κατάσταση, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν καταστροφές εκτός από συγκεκριμένα χωράφια στους Αγίους Θεοδώρους και στο Νέο Σιδηροχώρι. «Τώρα η καλλιέργεια είναι στη φάση πολύ νερό, πολύ λίπασμα και περιμένουμε για το καλύτερο» τόνισε.

Μέγγενη το κόστος παραγωγής

Αγκάθι βέβαια στην φετινή καλλιεργητική περίοδο αποτελεί το κόστος των λιπασμάτων, με τις τιμές να διπλασιάζονται, και σε κάποιες περιπτώσεις να τριπλασιάζονται, από την περσινή.

Αυτή τη στιγμή η τιμή τους έχει πέσει σχετικά, παρόλο που δεν βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα, όμως αυτό δεν βοηθά για την φετινή περίοδο, γιατί οι αγορές έχουν ήδη γίνει από τους αγρότες.

«Τα κόστη είναι μεγάλα, σε ό,τι αφορά και το πετρέλαιο και τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, κλπ, που αντισταθμίζεται κάπως με την καλύτερη τιμή του προϊόντος του βαμβακιού» ανέφερε, όμως και αυτή, την τελευταία περίοδο, έχει πάρει καθοδική πορεία και έχει μειωθεί κατά 30%.

Οι παραγωγοί που έχουν κλείσει στις καλές τιμές, που επικρατούσαν πριν από περίπου ένα μήνα, είναι ελάχιστοι, γιατί φημολογούνταν πως η τιμή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, κάτι που όμως δεν συνέβη. Για αυτό και τώρα πολλοί είναι αυτοί που θα περιμένουν να γίνει μια ανάκαμψη και να μπορέσουν να  κλείσουν σε κάποια καλύτερη τιμή.

Οι συνθήκες θα κρίνουν το πέρασμα σε καλαμπόκι και σιτάρι

Πολύς λόγος όμως έχει γίνει για την αλλαγή προσέγγισης, και την στροφή στην καλλιέργεια τροφίμων, στις ευρωπαϊκές χώρες, που αναδείχθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Μποτρότσος σημείωσε, πως αν ισχύσουν οι φήμες που θέλουν να εντάσσεται το καλαμπόκι στις συνδεδεμένες καλλιέργειες, τότε τα στρέμματα που καλλιεργούνται και στην περιοχή μας θα αυξηθούν σημαντικά.

Την ίδια ώρα, λόγω της καλής τιμής των σιτηρών αλλά και της εύκολης καλλιέργειάς τους, πιστεύει ότι θα πάρει αρκετό μερίδιο της πίτας από το βαμβάκι, αν η τιμή του παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

«Το βαμβάκι με τα τόσα πολλά έξοδα, αλλά και με την τιμή που βλέπουμε ότι έχει πέσει τον τελευταίο καιρό, ενδεχομένως να χάσει αρκετά στρέμματα του χρόνου, αν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες όπως είναι τώρα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.