Terra Incognita η Περιφερεια ΑΜΘ για τις μεγαλυτερες τουριστικες αγορες

Από τις 5 σημαντικότερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας, μόνο η Γερμανοί έχουν ουσιαστική παρουσία στην ΑΜΘ

Την χαμηλή επισκεψιμότητα στην Περιφέρεια ΑΜΘ από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές στη χώρα μας αναδεικνύει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε αναδείξει της σημαντική μείωση του αριθμού των επισκεπτών, παρόλο που αυτοί ξόδευαν περισσότερα.

Οι σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας για το 2022, με βάση την κατάταξη των εσόδων, είναι η Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία. Οι πέντε χώρες συνεισφέρουν αθροιστικά, το 48,1% των επισκέψεων, το 54,9% των διανυκτερεύσεων και το 56,7% των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Παρόλα αυτά στα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ο αριθμός των επισκέψεων είναι τόσο μικρός, που πλην της Γερμανίας, η ΠΑΜΘ περιλαμβάνεται στις «υπόλοιπες Περιφέρειες», δηλαδή ο αριθμός και το αποτύπωμα που αφήνουν αυτές ο επισκέψεις είναι αμελητέος.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη, οι κύριες αγορές για την περιοχή μας είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και τη Τουρκία, με τις δύο πρώτες να είναι λίγο πίσω από τις πρώτες πέντε, ενώ η Τουρκία έχει πλέον πολύ μικρό αριθμό επισκέψεων σε σχέση με παλιότερα.

Χαμηλές πτήσεις και στη Γερμανική αγορά

Όσο για την αγορά της Γερμανίας, η Περιφέρειά ΑΜΘ ήταν 7η το 2022, πέφτοντας πίσω από το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, την Κεντρική Μακεδονία, την Αττική, τις Ιόνιες νήσους και την Πελοπόννησο, καταγράφοντας 90 χιλιάδες επισκέψεις, μειωμένες κατά σχεδόν 30 χιλιάδες, ή 24%, από το 2019.

Η μείωση των εσόδων δεν ήταν τόσο δραματική, μια τάση που φάνηκε και στην προηγούμενη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, παρόλο που σε αυτόν τον τομέα η Περιφέρειά μας έρχεται 8η, πίσω από τις προαναφερθείσες και την Ήπειρο, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται πίσω της η Δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Μάλιστα στην ΑΜΘ καταγράφεται και η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη των επισκεπτών από τη Γερμανία σε όλη τη χώρα, που ανέρχεται στα 381 ευρώ.

Όσο για τις άλλες αγορές, όπως προαναφέρθηκε βρισκόμαστε στις λοιπές περιφέρειες, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες τείνουν να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιφέρειες, πολλές φορές λόγω δημοφιλίας ή και μακράς παράδοσης στην προσέλκυση επισκεπτών, κάτι που δείχνει πως η καλύτερη προώθηση από πλευράς της Περιφέρειάς μας, έχει τη δυνατότητα να φέρει αποτελέσματα, σε βάθος όμως χρόνου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.