Τελος τα «χαρτινα τιμολογια» απο την 1η Νοεμβριου

Υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες η έκδοση και ηλεκτρονική διαβίβαση των τιμολογίων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myData»

Θεόδωρος Σαββάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης

«Οι επιχειρήσεις που θέλουν να λέγονται σοβαρές και βλέπουν το μέλλον ευοίωνο θα πρέπει να επενδύσουν στην οργάνωσή τους»

Υποχρεωτική γίνεται πλέον από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες η έκδοση και ηλεκτρονική διαβίβαση των τιμολογίων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myData».

Από την προσεχή Δευτέρα, τα παραστατικά εσόδων (τιμολόγια κλπ) – για το 2021 – που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής διαβίβασης(Ιανουάριος -Οκτώβριος 2021), πρέπει να σταλούν στην πλατφόρμα του «myData» το αργότερο έως την 31/3/2022.

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία ομάδα επιχειρήσεων η οποία καλείται να εφαρμόσει την σχετική απόφαση, σε συνέχεια των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία και είχαν για το φορολογικό έτος 2019 εκκαθάριση άνω των 100.000 ευρώ που υποχρεούνταν να αρχίσουν την διαβίβαση των στοιχείων τους από 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και όσους δεν είχαν πληγεί από την πανδημία αλλά για το φορολογικό έτος τα ακαθάριστα έσοδά τους έφταναν έως τις 100.000 ευρώ και υποχρεούνταν να αρχίσουν την διαβίβαση από 1η Οκτωβρίου.

Υποχρεωτική αλλά χωρίς πρόστιμα, τουλάχιστον, μέχρι νεωτέρας

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών κ. Θεόδωρος Σαββάκης για το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών η εφαρμογή για τα έτη 2021 και 2022 είναι πιλοτική, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν σε αυτή τη πρώτη φάση πρόστιμα και κυρώσεις. Ωστόσο όπως τόνισε  θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κάνουν την απαραίτητη οργάνωση ώστε να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους αυτή που θα αποτελέσει και το μέλλον της φορολογικής διοίκησης.

Ο κ. Σαββάκης απέφυγε να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά το μέτρο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε». «Δεν είναι εύκολο, ούτε το διοικητικό κόστος το περιορίζει όπως οι αντίστοιχες εξαγγελίες. Πρόκειται ωστόσο για το πρώτο μιας σειρά σταδίων που θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση των δηλώσεων, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται από το σύστημα αυτό» τόνισε για να σημειώσει πως « υπάρχει μια σωρεία άλλων ευεργετικών μέτρων σε κάθε υπουργείο, τα οποία θα εξαλείψουν το υλικό κόστος, αλλά τη στιγμή αυτή που μιλάμε τόσο για την οργάνωση, όσο και για το στήσιμο, του myData, απαιτείται και τεχνική υποδομή και εργατοώρες».

Αργή η ανταπόκριση των επαγγελματιών

Αυτά τα ζητούμενα έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ «φορτίο» λογιστών και φοροτεχνικών, που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τον κ. Σαββάκη, να επισημαίνει ότι οι κατά τόπους Σύλλογοι Λογιστών επιθυμούν να βοηθήσουν ωστόσο υπάρχει ελλιπής ενημέρωση. «Εμείς είχαμε κάνει την πρώτη ημερίδα με την Ομοσπονδία το 2020 και είχαμε ενημερώσει, ωστόσο δεν είχαν ανταποκριθεί οι επαγγελματίες. Έλεγαν θα αναβληθεί η εφαρμογή του, θα μεταφερθεί κ.ο.κ.. Τώρα είμαστε στο στάδιο υλοποίησης και πρέπει οι επιχειρήσεις να εφοδιαστούν να τα υλικοτεχνικά μέσα, δηλαδή προγράμματα, λογιστικά ανάλογα τι θα επιλέξει ο καθένας, πάντα με τη συμβουλή του μηχανογράφου και του λογιστή του, ώστε αυτά να είναι συμβατά και να κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη» ανέφερε σημειώνοντας ότι «είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε επομένως με  τις σωστές συμβουλές και τη σωστή καθοδήγηση των ειδικών, θα πρέπει κάθε επιχείρηση άμεσα να ανταπεξέλθει, και να εφαρμόσει τα ζητήματα από  τις διατάξεις του νόμου».

Ανάγκη εξοικείωσης με την εφαρμογή

Μένοντας στην ανταπόκριση των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών εξήγησε πως η ανταπόκριση υπάρχει ωστόσο είναι στενά τα χρονικά περιθώρια και πολλά τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. «Για παράδειγμα ο πραγματικός χρόνος. Ποιος είναι ο πραγματικός χρόνος; Ο πραγματικός χρόνος στη γραμματική του ερμηνεία είναι άμεσα. Αλλά οι μέχρι τώρα απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι σε πέντε μέρες, σε τρεις μέρες, σε είκοσι μέρες. Αυτά τα πράγματα πρέπει να λυθούν. Το θέμα είναι να υπάρχει εξοικείωση με την εφαρμογή αυτή, εξοικείωση με την έκδοση των παραστατικών γιατί η χειρόγραφη έκδοση παραστατικών δημιουργεί δυσλειτουργίες» τόνισε για να εξηγήσει ότι «αναγκαστικά απαιτείται η χρήση κάποιους είδους  τιμολογιέρας, κάποιου είδους προγράμματος με την χρήση του οποίου θα γίνεται η έκδοση τιμολογίων, η έκδοση παραστατικών και αυτά θα διαβιβάζονται αυτόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData».

Για τον σκοπό αυτό η ΑΑΔΕ δημιούργησε τη δωρεάν εφαρμογή «timologio» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες. Όπως εξήγησε ωστόσο ο ίδιος είναι μια εφαρμογή που πρέπει να τη στήσει κάποιος μόνος του, και επομένως απαιτείται εξοικείωση που ενδεχομένως στις μικρές επιχειρήσεις δεν υπάρχει. «Άνθρωποι που είναι αδύναμοι στο να φτιάξουν το οργανωτικό κομμάτι της επιχείρησης τους, σε απομακρυσμένες περιοχές, χωριά, επαγγελματίες που έχουν ένα μαγαζάκι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αυτή. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους έγινε η τιμολογιέρα αυτή, αλλά η συμβουλή μας είναι ότι τα πράγματα είναι σχετικά φτηνά. Το όποιο κόστος της επιχείρησης, πρώτον εκπίπτει από τις δαπάνες του, και δεύτερον πρέπει οι επιχειρήσεις που θέλουν να λέγονται σοβαρές επιχειρήσεις και βλέπουν το μέλλον ευοίωνο, να επενδύσουν στην οργάνωσή τους, να φύγουν από τα ελληνικά στερεότυπα και να εκσυγχρονιστούν. Αυτό είναι ένα κομμάτι που έστω και με το ζόρι τώρα μας καλούν να το πράξουμε όλοι» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση αυτή είναι ένα βήμα προς την επίτευξη της νέας εποχής στην φορολογική διοίκηση, που αφορά στην άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των επιχειρήσεων, στην παύση της έκδοση εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων, στον καλύτερο έλεγχο και αυτοματοποίηση των δηλώσεων ΦΠΑ, των παρακρατούμενων φόρων στα επόμενα χρόνια κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.