Τελος στο καθεστως ενισχυμενης εποπτειας για την Ελλαδα στις 20 Αυγουστου

Χρ. Σταϊκούρας: «Ύστερα από 12 χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη»

Γεγονός γίνεται η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την επερχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.

Η έξοδος αυτή επιβεβαιώθηκε και πριν από λίγες μέρες σε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στην επιστολή αυτή, επισημάνθηκε ότι η χώρα μας υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup, ότι εφάρμοσε αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις – παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η γεωπολιτική κρίση – και ότι έτσι ενίσχυσε σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της.

Όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, με την εξέλιξη αυτή, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, «κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την πατρίδα μας» ύστερα από 12 χρόνια και «η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
  • Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
  • Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
  • Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

«Μέχρι σήμερα, παρά τις πρωτόγνωρες, πολυ-επίπεδες κρίσεις και τις νέες – πανευρωπαϊκές και διεθνείς – προκλήσεις, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέτουμε στόχους και με σχέδιο, ενότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και σκληρή δουλειά, τους κατακτούμε! Καθιστούμε την πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή», καταλήγει ο Χρήστος Σταϊκούρας σε σχετική ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.