Τελος στην ανεξελεγκτη ριψη συσκευασιων φυτοφαρμακων βαζει ο Δημος Ιασμου

Σε συνεργασία με την «ECO Recycling ΜΗΞΙΟΥΔΗΣ» τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν ήδη στις εγκαταστάσεις της “VEN ENGINEERING”

Να βάλει τέλος στις εικόνες των βουνών από κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τις οσμές, την αισθητική αλλά και περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλεί εδώ και χρόνια η ανεξέλεγκτη ρίψη των συσκευασιών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες, επιχειρεί ο Δήμος Ιάσμου δια μέσου της συνεργασίας του με την εταιρεία «ECO Recycling ΜΗΞΙΟΥΔΗΣ».

Αρχής γενομένης από τη φετινή χρονιά ο Δήμος Ιάσμου και η εταιρεία «ECO Recycling ΜΗΞΙΟΥΔΗΣ» ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας κατά το οποίο περισυλλέχθηκαν μεγάλες ποσότητες κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που αφέθηκαν ως απορρίμματα διάσπαρτα σε γωνιές του Δήμου. Η πρώτη φάση του καινοτόμου αυτού πρότζεκτ που ευελπιστεί να καταστήσει τον Δήμο Ιάσμου, «πρότυπο» στην ορθή διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων και για τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε, προσφέροντας στους δημότες αλλά και επισκέπτες μια διαφορετική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου.
 
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, πολιτικός μηχανικός κ. Στράτος Μηξιούδης «πρόκειται για ένα project το οποίο εξ όσων γνωρίζω γίνεται για πρώτη φορά στον Δήμο Ιάσμου και αφορά στη συλλογή και τη μεταφορά των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Ήδη στους τρεις αυτούς πρώτους μήνες της υλοποίησής του συλλέξαμε και μεταφέραμε στον τελικό αποδέκτη τους, σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα απορρίμματα στην εταιρεία VEN ENGINEERING, μεγάλες ποσότητες κενών συσκευασιών, αλλάζοντας δραστικά την εικόνα του περιβάλλοντος». Όπως εξήγησε η αρχική εικόνα ήταν απογοητευτική οπτικά, αλλά και ιδιαίτερα επιζήμια αν αναλογιστεί κανείς την ρύπανση του περιβάλλοντος, ωστόσο μετά από μεγάλη προσπάθεια και σε συνεργασία με τον Δήμο Ιάσμου, ο οποίος όπως επεσήμανε «προσπαθεί να δημιουργήσει όλες εκείνες τις περγαμηνές για τη σωστή διαχείριση των επικίνδυνων και μη αποβλήτων», η εικόνα έχει πλέον αλλάξει.

Αναστάσιος Βούργας

«Βασική αρχή της “VEN ENGINEERING” η διατήρηση της αρχής “from waste to energy”»

«Σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή και η εταιρεία “VEN ENGINEERING” του Ομίλου Επιχειρήσεων V Group, που αποτέλεσε και τον τελικό αποδέκτη των συγκεντρωθέντων απορριμμάτων, εκπρόσωποι της οποίας και συγκεκριμένα οι κ.κ.  Αναστάσιος Βούργας και Νικόλαος Ρηγίζος, Πρόεδρος και CEO αντίστοιχα της εταιρείας, βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής στη Ροδόπη, κάνοντας στάση και στα στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Παραθέτοντας ένα μικρό «βιογραφικό» της VEN ENGINEERING ο κ. Βούργας εξήγησε πως αυτή αποτελεί ένα από τα νεότερα «παιδιά» του Ομίλου της V Group, ιδιοκτησίας του κ.Βύρωνα Βασιλειάδη, που δραστηριοποιείται εν συνόλω στη διαχείριση αποβλήτων, μέσω της παροχής υπηρεσιών ευκολιών υποδοχής αποβλήτων τα τελευταία 70 χρόνια από τα μεγαλύτερα λιμάνια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Antipollution ANE. Εξηγώντας περαιτέρω το έργο της εταιρείας ο κ. Βούργας εξήγησε πως «με λίγα λόγια παραλαμβάνουμε τα στερεά απόβλητα των πλοίων που εισέρχονται σε έναν από τους λιμένες με τους οποίους έχουμε συνεργασία και από εκεί και πέρα εμείς διαχειριζόμαστε δύο καθετοποιημένες μονάδες στη διαχείριση αποβλήτων, η μία έχει να κάνει με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, μη επικινδύνων, και αντίστοιχα η δεύτερη μονάδα στην περιοχή της Ριτσώνας Ευβοίας, διαχειρίζεται επικίνδυνα απόβλητα». Σκοπός και των δύο μονάδων όπως επεσήμανε ο ίδιος «είναι η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου το οποίο με την σειρά του διοχετεύεται στην τσιμεντοβιομηχανία» για να υπογραμμίσει πως βασική αρχή της εταιρείας, αλλά και το Ομίλου γενικότερα, είναι η διατήρηση της αρχής “from waste to energy” ( «Από τα απόβλητα στην ενέργεια).

Η VEN Engineering στοχεύει στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, με την επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της στον Aσπρόπυργο και στη Pιτσώνα Eυβοίας, μέσα από μία επένδυση 18 εκατ. ευρώ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, όπου, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα καθετοποιεί εσωτερικά την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, έχοντας στοχεύσει στην βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής αλλά και της ελληνικής επικράτειας.

Νικόλαος Ρηγίζος

«Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές αυτό που μας μεταβίβασε η προηγούμενη»

Έχοντας ως «οδηγό» τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τόνισε ο κ. Ρηγίζος, «στόχος μας είναι να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές αυτό που μας μεταβίβασε η προηγούμενη». Υπό την λογική αυτή, συνέχισε ο ίδιος, «ο Όμιλος προχωράει σε αυτές τις επενδύσεις, ώστε το σύνολο των αποβλήτων τα οποία δύνανται, να προσφέρουν κάτι. Πρώτος μας στόχος είναι η επαναχρησιμοποίηση, δεύτερος η ανακύκλωση και τρίτος η ανάκτηση ενέργειας, ώστε να φτάσουμε στο zero waste, να μηδενίσουμε δηλαδή την ποσότητα των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή». Τα πλεονεκτήματα σύμφωνα με τον κ. Ρηγίζο πολλά ξεκινώντας από την αύξηση του χρόνου ζωής των ΧΥΤΑ, αλλά και την μη δημιουργία νέων που θα οδηγούσαν «μοιραία» στην υποβάθμιση νέων περιοχών, συνεχίζοντας με τη μείωση της απόληξης των ορυκτών συμβατικών καυσίμων και τρίτο και σημαντικότερο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλει τα μέγιστα στην εν εξελίξει κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη. 

«Στόχος της εταιρείας μας είναι να αξιοποιήσουμε το σύνολο των υλικών, και δη των αποβλήτων, προκειμένου να γίνουν χρηστικά, για κάποιους άλλους» πρόσθεσε ο ίδιος εξειδικεύοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στον Δήμο Ιάσμου, στην αλλαγή που θα δουν στο περιβάλλον μακροπρόθεσμα οι δημότες του, με τη σταδιακή «επαναφορά» του στην προ απορριμμάτων εικόνα του.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων από την επιχειρηματική σκοπιά, ο ίδιος τόνισε πως «σίγουρα η διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα είχε ενδιαφέρον για κανέναν επιχειρηματία αν δεν είχε κανένα όφελος» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεδομένων και των κοστοβόρων επενδύσεων που απαιτεί η έναρξη μιας τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, αν ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν διαθέτει περιβαλλοντική συνείδηση» τότε αυτή μοιραία θα αποτύχει. Ως προς το κατά πόσο οι βιομηχανίες της Ελλάδας έχουν «συμμορφωθεί» στα όσα ορίζει και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων ο κ. Ρηγίζος επιβεβαίωσε πως, δεδομένου και του κόστους που αυτή έχει, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βιομήχανοι οι οποίοι «κάνουν παρατυπίες και δίνουν τα απόβλητά τους σε μη αδειοδοτημένες  εταιρείες οι οποίες με την σειρά τους πάνε και τα εναποθέτουν δεξιά και αριστερά» αναφερόμενος και στο μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή της Θράκης. Ωστόσο ο ίδιος εξήγησε πως γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας το παράδειγμα του Ελληνικού Μητρώου Αποβλήτων, όπου όπως εξήγησε κάθε παραγωγός αποβλήτων οφείλει να δηλώνει τα απόβλητα που παράγει και να τα δίνει αντίστοιχα σε αδειοδοτημένους συλλέκτες και διαχειριστές, που «συμμάζεψε αρκετά τη κατάσταση».

Ζήτημα Παιδείας

Επειδή όμως ο σεβασμός του περιβάλλοντος είναι ζήτημα παιδείας, όπως ανέφερε ο CEO της VEN ENGINEERING ένας από τους βασικούς σκοπούς της εταιρείας, είναι οι νέες γενιές να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, αντιλαμβανόμενες όχι απλά το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει κάποιος για παράδειγμα να ανακυκλώνει τα απορρίμματά του, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από μία σειρά ενημερωτικών δράσεων σε φορείς και σχολεία, που υλοποιεί το ίδρυμα «Ντέπι Βασιλειάδη» που αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στην περιοχή. «Θέλουμε να ενημερώσουμε για τις αξίες της ενεργειακής διαχείρισης και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε πρωτοβουλίες πανελλαδικά, όπως αυτή του κ. Μηξιούδη τον οποίο θεωρούμε πλέον μέλος της οικογένειας μας και θα παρέχουμε αμέριστη στήριξη» κατέληξε ο κ. Βούργας, ενώ αμφότεροι αναφέρθηκαν και στο παράδειγμα του Δήμου Ιάσμου που όπως τόνισαν «πραγματοποιεί μια τέτοια εκστρατεία, ενάντια μάλιστα στις συγκυρίες της εποχής, γιατί η διαχείριση των φυτοφαρμάκων κοστίζει», ευχόμενοι το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.