Ταραχωδεις εκλογες στο Εργατικο Κεντρο Κομοτηνης

Η παράταξη του νυν προέδρου Παντελή Μαγαλιού επικράτησε για ακόμη μια φορά στις εκλογές

Ενστάσεις και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με κατηγορίες για «μαγειρέματα» και αμφισβητήσεις αντιπροσώπων 

 
Ταραχώδεις ήταν για ακόμη μια φορά οι εκλογές του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου τριετούς διάρκειας.
 
Και αυτό γιατί δύο από τις παρατάξεις, η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση (ΑΣΠ) και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) έγειραν ενστάσεις τόσο για το θέμα των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στο συνέδριο, όσο και για θέματα της διαδικασίας του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου.
 
Στις εκλογές επικράτησε η παράταξη της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας (ΔΗ.ΣΥ.Ε.) που κατείχε μέχρι τώρα τη διοίκηση, η οποία έλαβε εννέα έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στο δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου.
 
Δεύτερη αναδείχτηκε η ΑΣΠ, εκλέγοντας 5 αντιπροσώπους, ενώ μία έδρα έλαβε η ΔΑΣ, η οποία στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ.
 
 
 

Αντιπαραθέσεις πριν το συνέδριο 

Να θυμίσουμε ότι τα «όργανα» είχαν αρχίσει ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και η παράταξη της ΑΣΠ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έριχνε ευθείες βολές στην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και καταγγέλλοντας πως αυτή αρνείται να δώσει τα στοιχεία των Σωματείων που θα συμμετέχουν στο Συνέδριο, στις άλλες παρατάξεις.
 
Την ημέρα του συνεδρίου η παράταξη της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας (ΔΗ.ΣΥ.Ε.) απάντησε με ανακοίνωση προς του αντιπροσώπους του 43ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου χαρακτηρίζοντας ασύστολα ψεύδη όσα περιέχονται στην ανακοίνωση της ΑΣΠ, χαρακτηρίζοντας ελεγχόμενο πόσο Ανεξάρτητη είναι, μιας και εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση στις τάξεις του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.
 
Στην ανακοίνωση η ΔΗ.ΣΥ.Ε. αντικρούει τις κατηγορίες για «μαγειρέματα», αναφέροντας τις δράσεις που λήφθηκαν για το θέμα του Μαρινόπουλου, τις πρωτοβουλίες για την ΕΝΚΛΩ και τη ΣΕΛΜΑΝ, ενώ ιδιαίτερα καυστική είναι η αντίδραση στην κατηγορία ότι ο Πρόεδρος του Εργατικού κ. Παντελής Μαγαλιός περιορίζεται να φωτογραφίζεται στις κινητοποιήσεις άλλων κλάδων (έμποροι, επιστήμονες, επαγγελματίες).
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο συμμετείχε στο συντονιστικό όλων των τοπικών φορέων για τα προβλήματα της περιοχής και έθεσε τα προβλήματα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, ενώ βάλλει ευθέως κατά της ΑΣΠ και του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως η καταγγελία γράφτηκε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί όπως είναι γνωστό ο μόνος φορέας που σνομπάρισε και προσπάθησε να υπονομεύσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», με την ανακοίνωση να κλείνει ζητώντας από τους αντιπροσώπους να κρίνουν την ανεξαρτησία της ΑΣΠ.
 
 

Ρελάνς από την ΑΣΠ 

Η ΑΣΠ από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση-καταγγελία στην οποία δηλώνει πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως έχουν συμπεριληφθεί κατά παράνομο και αντικαταστατικό τρόπο στη δύναμη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής σωματεία, που δεν έχουν τηρήσει ούτε στο ελάχιστο όσα ο Νόμος (1264/82), και το Καταστατικό του Εργατικού Κέντρου ορίζουν, κάτι που θεωρούν πως επιβεβαιώνεται από την άρνηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου να δώσει στα Μέλη του ΔΣ τις λίστες των σωματείων.
 
Για αυτό το λόγο, καθώς και άλλους που δηλώνουν πως τους έχουν καταγγελθεί αλλά δεν αναφέρουν ονομαστικά, αμφισβητούν τη νομιμότητα πολλών από τους εκπροσώπους σωματείων που θεωρούν πως στήθηκαν μόνο και μόνο για να νοθεύσουν τους συσχετισμούς του Συνεδρίου και να συντηρήσουν αυτό που χαρακτηρίζουν ως «ανύπαρκτη, νόθα και καταστροφική πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής για τα συμφέροντα των εργαζομένων σε μια δραματική πολιτική και οικονομική συγκυρία», δηλώνοντας πως αμφισβητούν την νομιμότητα της όλης διαδικασίας του Συνεδρίου και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα τους.
 
 

Εντάσεις και για την εφορευτική 

Ταραχώδης όμως ήταν και η διαδικασία, μιας και υπήρξε έντονη αντίδραση και για το θέμα της εκλογής της εφορευτικής επιτροπής δια ανάτασης χειρών.
 
Αρκετά μέλη από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων ζήτησαν να γίνει μυστική ψηφοφορία, με την διοίκηση του κέντρου να αντιτείνει πως μέχρι τώρα η εκλογή της εφορευτικής γινόταν με φανερή ανάταση χεριών.
 
«Καθένας που βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά, λέει και το δικό του παραμύθι» σημείωσε ο κ. Μαγαλιός, που δεν θεώρησε πως η ένταση που επικράτησε κατά τη διαδικασία είναι κάτι ιδιαίτερο, τονίζοντας πως παρόμοιες σκηνές από διάφορες παρατάξεις έχουν διαδραματιστεί σε όλα τα χρόνια που πραγματοποιούνται αυτές οι διαδικασίες.
 
Όπως σημείωσε η διαδικασία και το καταστατικό ορίζει ότι στο ΔΣ που προηγείται των εκλογών, διαβάζεται από τον κάθε φάκελο του μητρώου μελών, παρουσία των μελών της αντιπολίτευσης, πότε έγιναν οι εκλογές για αντιπροσώπους, και ποια ήταν τα αποτελέσματα, με 31 σωματεία να εκλέγουν συνολικά 85 αντιπροσώπους.
 
Τόνισε μάλιστα πως κάθε φορά μέχρι τώρα η εφορευτική επιτροπή εκλεγόταν δια ανάτασης χειρών, όμως φέτος ζητήθηκε να γίνει μυστική ψηφοφορία, και το δέχτηκαν «χάριν της ενότητας».
 
Τελικά η ΔΗΣΥΕ συγκέντρωσε εννέα έδρες στο δεκαπενταμελές ΔΣ, με την ΑΣΠ να λαμβάνει 5 έδρες και τη ΔΑΣ να λαμβάνει 1. 

«Πυροσβεστικός» ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ 

Στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΕ βρέθηκε ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο οποίος προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, τονίζοντας πως ζητήματα που αφορούν τεχνικά θέματα πρέπει να τα λύνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι συνελεύσεις, και θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται οι προστριβές για τα διαδικαστικά και να μπαίνουμε στην πολιτική ουσία.
 
Ο κ. Γεωργακόπουλος βρέθηκε στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο επιθυμώντας να μεταφέρει τις θέσεις της ΓΣΕΕ,  που πολλές φορές είναι ταυτόσημες και με τα Εργατικά Κέντρα και με τις Ομοσπονδίες.
 
«Η χώρα», τόνισε, «βρίσκεται σε μια συνεχή εσωτερική υποτίμηση, οι ελπίδες σε κόμματα και κυβερνήσεις διαψεύστηκαν», για αυτό και θεωρεί πως η ενδυνάμωση των συνδικάτων είναι η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την κρίση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.