ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρουν οι διαδικασιες για τα λιμανια Αλεξανδρουπολης και Καβαλας

Εντός της εβδομάδας η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών

Στην τελική φάση των διαγωνισμών που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ περνά η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και η υπο-παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανακοινώσει τις λίστες των υποψηφίων επενδυτών για τα δύο λιμάνια που περνούν από το στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Ειδικότερα, στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των δικαιολογητικών που έχουν προσκομίσει οι «μνηστήρες» και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξει ως προς το ποια επενδυτικά σχήματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα με τον αμερικανικό παράγοντα να θεωρεί ιδίως το ακριτικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας για την αξιοποίηση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινό χαρακτηριστικό και των δύο λιμανιών είναι οι συνέργειες που αναπτύσσουν με μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Αφενός στην Αλεξανδρούπολη με το FSRU (Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης  Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – LNG) και αφετέρου στην Καβάλα με την αξιοποίηση του παλιού και εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα και τη μετατροπή του σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ).

Οι «μνηστήρες» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Υπενθυμίζεται ότι τα σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης είναι:

1.   QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

2.  Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS

 3.   Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL  GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

4.  ΟΛΘ Α.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.

Οι ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι της Καβάλας

Σχετικά με το λιμάνι της Καβάλας οι υποψήφιοι είναι:

1. Κοινοπραξία  INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρίες BLACK SUMMIT FINANCIAL  GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2. QUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT

3. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ IMERYS AE, GOLDAIR CARGO & I.M.G.

4. ΟΛΘ Α.Ε.

5. PFIC LTD

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, ο διαγωνισμός προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).

Η υπο-παραχώρηση περιλαμβάνει:

– τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,

– μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,

– τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη

– την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και

– συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.