Τα ζητηματα που εθεσε στον Πρωθυπουργο ο προεδρος του ΕΒΕΡ Αντωνης Γραβανης

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίας με παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει ΔΕΘ

Στην καθιερωμένη σύσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιείται με παραγωγικούς φορείς καθώς και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης.

Ο κ.Γραβάνης είχε την ευκαιρία να θέσει σε θεσμικό επίπεδο ανοιχτά ζητήματα της επιχειρηματικότητας της Ροδόπης, και όχι μόνο και τα οποία όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» «πρέπει να ξεπεραστούν για να μπορέσει η επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω».

Η φθηνή ενέργεια στο προσκήνιο

Παραθέτοντας την ατζέντα των θεμάτων που έθεσε στον Πρωθυπουργό και τους αρμοδίους Υπουργούς που ήταν παρόντες ο κ. Γραβάνης μίλησε για το αίτημα μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά και το αίτημα της εξασφάλισης φθηνής ενέργειας που εν μέσω ενεργειακής κρίσης είναι κρίσιμο ζήτημα για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το ζήτημα του μεταφορικού κόστους για την περιοχή μας, ως απομακρυσμένη από τα μεγάλα logistics αλλά και σημαντικούς κόμβους μεταφοράς  που συνεπάγεται με επιπλέον κόστος στη μεταφορά προϊόντων, αλλά και η εξασφάλιση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό ήταν επίσης από τα θέματα που τέθηκαν, όπως αντίστοιχα και τα ζητήματα αλλαγής του καθεστώτος έκδοσης της φορολογική ενημερότητα δανεισμού και της δημιουργίας ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

«Θέσαμε επίσης και τα θέματα του αναπτυξιακού νόμου, γιατί δυστυχώς οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι, και κυρίως ο αναπτυξιακός νόμος του 2016, αποδείχτηκε ότι ήταν ένας πάρα πολύ κακός αναπτυξιακός νόμος, που δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα τα οποία δυστυχώς ακόμη δεν γίνεται να λυθούν» ανέφερε ο κ.Γραβάνης γνωστοποιώντας πως από τα 276 έργα στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  έχουν εγκριθεί μόλις τα 6, αποδεικνύοντας και στην πράξη πως πρόκειται για ένα πολύ «κακογραμμένο» νόμο ο οποίος δημιούργησε τεράστια προβλήματα για τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος εξήγησε πως το αίτημα από πλευράς των Επιμελητηρίων αφορά στην απλοποίηση όσο το δυνατόν της διαδικασίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους για να πληρωθούν.

Ζήτηση αλλά όχι πρόσβαση στις ΑΠΕ

Από τα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκα είναι και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ΑΠΕ στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, όπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ για λόγους και εξοικονόμησης ενέργειας,  ωστόσο δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες λόγω υπερπλήρους συστήματος από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ. «Ζητήσαμε να αναβαθμιστούν οι υποδομές της ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν και τις ΑΠΕ αλλά και το NET MENTERING και έτσι να έχουν και φθηνή ενέργεια, αλλά και να εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.  

Ερωτηθείς ως προς την «ατζέντα» της ομιλίας Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ εξήγησε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε εξαγγελίες από το βήμα της έκθεσης, για να τονίσει ωστόσο πως «υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και αυτό μας είπαν ότι θα γίνει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.