Τα πρωτα «συννεφα» στον τουρισμο της περιοχης

Καιρός και δημοψήφισμα τείνουν να ανατρέψουν τις αισιόδοξες προβλέψεις στην τουριστική κίνηση

Αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη εικόνα που διαμορφώνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο εσωτερικό της χώρας, βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Θράκης, καταγράφοντας και τις πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων που έρχονται κυρίως από Βούλγαρους και Ρουμάνους που είχαν προγραμματίσει τη διαμονή τους στην περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και φαινόμενο παύσης στις αφίξεις Τούρκων τουριστών, στην Αλεξανδρούπολη. 

Νίκος Γιουφτσιάδης «Με 60 ευρώ την ημέρα, δεν μπορεί να λειτουργεί μια επιχείρηση»

«Το κακό ξεκίνησε τις δυο τελευταίες ημέρες, ελπίζουμε να μην συνεχιστεί» αναφέρει στον «ΠτΘ» ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Νίκος Γιουφτσιάδης, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις τείνουν να ανατρέψουν το κλίμα αισιοδοξίας και των προσδοκιών για τη φετινή τουριστική κίνηση στην περιοχή, ύστερα κι από το άνοιγμα του κάθετου άξονα με τη Βουλγαρία.
 
«Διερχόμενοι από τη Θράκη και οι τουρίστες ρωτούν για την επάρκεια καυσίμων και για τη δυνατότητα συναλλαγών με καταστήματα και επιχειρήσεις με πλαστικό χρήμα. Σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν να γευματίσουν στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν, γιατί ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από κάποιο εστιατόριο» περιγράφει ο κ. Γιουφτσιάδης. Το γεγονός της επάρκειας αγαθών και καυσίμων, δεν καθησυχάζει πάντα. Όπως αναλύει, εστιάζοντας και στο φαινόμενο των πρώτων ακυρώσεων, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων, «κάποιος που συναντά αυτό τον πανικό κι έχει κλείσει εισιτήρια για να έρθει, μη γνωρίζοντας τι θα πληρώσει και πώς, διερωτάται αν θα πρέπει να κάνει το ταξίδι ή να το ακυρώσει κι ας πλήρωσε τα εισιτήρια, γιατί δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί στις διακοπές του».
 
Παράλληλα, μειωμένη είναι κι η προσέλευση επαγγελματιών και αντιπροσώπων εταιρειών στα ξενοδοχεία των πόλεων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι μετακινούνταν τακτικά για να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες και για συναλλαγές στο πλαίσιο κατά τόπους συνεργασιών τους.
 
Τα ξενοδοχεία φροντίζουν για την ομαλή τροφοδοσία τους σε συνεννόηση με προμηθευτές, παρά το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. «Με 60 ευρώ την ημέρα, δεν μπορεί να λειτουργεί μια επιχείρηση» σημειώνει ο κ. Γιουφτσιάδης, με την ευχή να υπάρξει, κατά το δυνατόν άμεσα εξομάλυνση της κατάστασης, για να μην συνεχιστεί ο κατήφορος στην αγορά του τουρισμού κι οι συνέπειες που αυτή επιφέρει. 

Αλέξανδρος Ευστρατίου «Μαζί με όλα τα άλλα έχουμε το Grexit του καιρού»

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι αφίξεις Ρουμάνων και Βούλγαρων στο Φανάρι, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «ALEXANDROS» κ. Αλέξανδρο Ευστρατίου. Οι Έλληνες τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας, σπανιότερα επιλέγουν ως προορισμό τους τον παραλιακό οικισμό, τα τελευταία πέντε χρόνια, κανονίζοντας διήμερες ή τριήμερες εξορμήσεις.
 
Ο κ. Ευστρατίου, εστιάζοντας στην κίνηση της τελευταίας περιόδου στο ξενοδοχείο του, σημειώνει μικρή μείωση των αφίξεων των Βουλγάρων, την περίοδο του Ιουνίου, η οποία όπως είπε, αποδίδεται κυρίως στον άστατο καιρό που δεν επιτρέπει στους επισκέπτες να χαρούν τα θαλασσινά τους μπάνια. «Μαζί με όλα τα άλλα έχουμε το Grexit του καιρού» σχολιάζει, ξεκαθαρίζοντας πάντως η επιχείρησή του δεν βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να υποδεχθεί ακυρώσεις κρατήσεων από Βούλγαρους ή Ρουμάνους τουρίστες.
 
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις στην τοπική τουριστική αγορά σε περίπτωση Grexit. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τη ζημιά που έχουν υποστεί φέτος οι επαγγελματίες του τουρισμού στο Φανάρι και με τις καθυστερήσεις στην οργάνωση και λειτουργία των παραλιών.
 
Υπογραμμίζει τη σημασία της λειτουργίας του κάθετου άξονα που επιτρέπει την άμεση πρόσβαση τουριστών στη Ροδόπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπήρχαν οι Βούλγαροι κι ο κάθετος άξονας δεν θα υπήρχε τίποτα». Επισημαίνει δε και την προτίμηση που δείχνουν οι Ρουμάνοι επισκέπτες στο Φανάρι, επιλέγοντας 10ημερα και 12ημερα πακέτα διαμονής στα καταλύματα του παραλιακού οικισμού του Δήμου Κομοτηνής.
 
Η κίνηση ξεκίνησε δειλά φέτος τον Ιούνιο, και κορυφώνεται συνήθως την περίοδο μετά τις 15 Ιουλίου και μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, με την πληρότητα να φτάνει την ίδια περίοδο στο 100%. Στα σαββατοκύριακα περιορίζεται η προσέλευση, το μήνα Σεπτέμβριο και καθ΄ όλη τη διάρκεια του.
 
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ALEXANDROS» μιλά και για την προσφορά εκ μέρους της επιχείρησης του, χαμηλότερων τιμών, για τις κρατήσεις δωματίων, συγκριτικά με το περσινό καλοκαίρι.
 
Θεωρεί αξιοσημείωτο το γεγονός της διοργάνωσης εκδηλώσεων σε μια περιοχή από την οποία έλειπαν, διοργανώσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα που προσελκύουν το κοσμικό ενδιαφέρον. Τέλος αναφέρει με έμφαση και την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια ΑΜΘ, με ορατά αποτελέσματα στην περιοχή του Φαναρίου, που απαλλάχθηκε φέτος από τους ενοχλητικούς εισβολείς του καλοκαιριού. 

Δάφνη Τσιμπούκα «Η ελληνική κρίση, προς το παρόν, δεν δείχνει να επηρεάζει ή να ανησυχεί τους επισκέπτες του ξενοδοχείου»

Πολλοί Βούλγαροι και Ρουμάνοι κυρίως αλλά και Έλληνες τουρίστες επιλέγουν τον Πλατανίτη της Μαρώνειας για τις διακοπές τους, αναφέρει η κ. Δάφνη Τσιμπούκα, στέλεχος του ξενοδοχείου «Ίσμαρος». Η ίδια σχολιάζοντας την εικόνα των κρατήσεων, διαπιστώνει καταρχήν αύξηση της ζήτησης κατά 25% εκ μέρους των τουριστών από τη Βουλγαρία, συγκριτικά με πέρσι. Το ξενοδοχείο παρουσιάζει πληρότητα που φτάνει το 80% , την τρέχουσα περίοδο, που προέρχεται κυρίως από επισκέπτες της γειτονικής χώρας, που «έρχονται και επιστρέφουν ξανά» στον Πλατανίτη της Μαρώνειας, είτε για διήμερες εξορμήσεις είτε για πολυήμερες διακοπές στην περιοχή. Η ελληνική κρίση, προς το παρόν, δεν δείχνει να επηρεάζει ή να ανησυχεί τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, που συνεχίζουν τις διακοπές τους.
Ο κακός καιρός πάντως, όπως σημειώνει κι η κ. Τσιμπούκα, δεν ευνοεί τις επισκέψεις στις παραλίες και λειτουργεί αποτρεπτικά πολλές φορές στα ταξιδιωτικά σχέδια των τουριστών, επηρεάζοντας τις αφίξεις. 

Φωτογραφία: Γεώργιος Γιαννόπουλος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.