«Τα οικονομικα προβληματα λυνονται με χρηματα και οχι με ευχολογια»

Κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ κάνουν λόγο για μέτρα ψίχουλα και ζητούν ουσιαστική στήριξη

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ. Μέσω επιστολής που υπογράφουν 8 συνολικά κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της περιφέρειας μας χαρακτηρίζουν τα υπάρχοντα μέτρα «ψίχουλα», κάνοντας λόγο για «οικονομικό αδιέξοδο, που έχει γίνει θηλιά στο λαιμό όλων μας».

Αρχής γενομένης από τις ζωοτροφές οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ επισημαίνουν πως «η μείωση του ΦΠΑ, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, αλλά και καμία οικονομική απώλεια για τα κρατικά έσοδα, από τη στιγμή που βρισκόμαστε στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τα ποσοστά του ΦΠΑ μέχρι τον τελικό καταναλωτή, δεν έχουν μειωθεί». «Αντίθετα» συμπληρώνουν «με την αύξηση της καθαρής αξίας των προϊόντων που αγοράζει ο τελικός καταναλωτής, τα έσοδα στο δημόσιο ταμείο αυξάνονται, αφού το ίδιο ποσοστό του ΦΠΑ, αντιστοιχεί σε περισσότερα έσοδα».

Παράλληλα τονίζουν πως «οι πολλαπλές εξαγγελίες, της οικονομικής ενίσχυσης με 2% επί του τζίρου του 2021 των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που αποφασίσατε, κατέστη επικοινωνιακά κουραστική και είναι οικονομικά ανούσια και άδικη!» σπεύδοντας να εξηγήσουν: «επικοινωνιακά κουραστική, γιατί επαναλαμβάνετε επί μήνες τα ίδια σχεδόν μέτρα, διατυμπανίζοντας τη σημαντική για εσάς, στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ανούσια, γιατί αντιστοιχεί σε ψίχουλα, αναλογιζόμενοι την οικονομική επιβάρυνση που έχουμε υποστεί. Άδικη, γιατί μοιράζετε τα ψίχουλα αυτά οριζόντια και ανάλογα με την αξία της παραγωγής, η οποία διαφοροποιείται από το είδος του ζώου, τη φυλή του, τον τρόπο εκτροφής, την υγεία του, τις κλιματικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση της εκτροφής, ενώ οι διατροφικές ανάγκες των ζώων, τις περισσότερες φορές, δεν είναι  ανάλογες με την αξία του παραγόμενου προϊόντος».

«Θεωρείτε τους κτηνοτρόφους ανίκανους ν’ αντιληφθούν το μέγεθος της κοροϊδίας»

«Φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά με την επικοινωνιακή σας πολιτική κατά τις εξαγγελίες του μέτρου, θεωρείτε τους κτηνοτρόφους ηλίθιους και ανίκανους ν’ αντιληφθούν το μέγεθος της κοροϊδίας!» τονίζουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ και προτείνουν «τα χρήματα αυτά να τα μοιράσετε στους άπορους, γιατί εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από ελεημοσύνη και φιλοδώρημα, αλλά από πραγματική οικονομική στήριξη, που θα την επιστρέψουμε πολλαπλάσια στα δημόσια ταμεία, με την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και του κύκλου εργασιών γύρω από αυτό».

Ταυτόχρονα καλούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον  ΥΠΑΑΤ, αν θέλουν περισσότερα έσοδα από τα κτηνοτροφικά προϊόντα να κάνουν το αυτονόητο και να στηρίξουν πραγματικά τον κλάδο τώρα, που βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν πως «θα πρέπει έστω και ετεροχρονισμένα κ. υπουργέ και εσείς αλλά και ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ν’ αντιληφθείτε ότι το επιχείρημα της χαμηλής συμβολής του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ της πατρίδας μας, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, διαχρονικά και διακομματικά».

«Προχωρήστε σε πραγματική στήριξη της κτηνοτροφίας»

«Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» όπως επισημαίνουν, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι καλούν τον υπουργό «να επανεξετάσετε τα μέτρα που εξαγγείλατε, να πολλαπλασιάσετε το ποσό της ενίσχυσης και να προχωρήσετε σε πραγματική στήριξη της κτηνοτροφίας, στη βάση της πρότασης που σας έχουμε καταθέσει, σε συνεργασία με τον ΣΕΚ και την ΠΕΚ, ενισχύοντας το  ζωικό κεφάλαιο με 200 ευρώ/ΖΜ».

«Πρέπει κάποια στιγμή η ελληνική πολιτεία, ν’ αρχίσει να επενδύει στον πρωτογενή τομέα και να σκέφτεται σαν επιχειρηματίας! Αυτό που ζητάτε επιτακτικά τόσα χρόνια από εμάς, πρέπει να μάθετε να το εφαρμόζετε πρώτα εσείς, μέσα από τις πολιτικές σας!» σημειώνουν και υπογραμμίζουν «καλοδεχούμενη αν και κουραστική, η επαναλαμβανόμενη κατανόηση, συμπάθεια αλλά και ηθική στήριξη στην ελληνική κτηνοτροφία του πρωθυπουργού και ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς οι οικονομικές υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων, δεν καλύπτονται με τη συμπάθεια και την κατανόηση!».

«Τα οικονομικά προβλήματα λύνονται με χρήματα και όχι με ευχολόγια κύριε υπουργέ!» ξεκαθαρίζουν κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.