Τα μετρα στηριξης νοικοκυριων και επιχειρησεων για τις ανατιμησεις στην ενεργεια

Διπλασιασμός της επιδότησης στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος και διεύρυνση των κριτηρίων

Τα νέα μέτρα στήριξης  νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών ενεργειακών ανατιμήσεων ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε μισό δις ευρώ για περισσότερους του 1 εκατ.δικαιούχους.

«Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη, ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια, συνιστούν μια ενεργειακή κρίση. Κρίση ευρωπαϊκή, αλλά και παροδική. Κρίση όμως οξεία που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η οποία προκαλεί σημαντικό βάρος στα νοικοκυριά. Αυτή η κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας πως  το κονδύλι για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα φτάσει τα 326 εκατ. ευρώ και για το επίδομα θέρμανσης τα 168 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές κυβερνητικές παρεμβάσεις να είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ.Σταϊκούρας έκανε λόγο για την υλοποίηση στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοινώνοντας:

  • Ενισχύουμε την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασιασμό αυτής με ιδιαίτερη μέριμνα στα νοικοκυριά με κοινωνικο τιμολόγιο
  • Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε).
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο.

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το επίδομα διευρύνεται και στο ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων ως εξής:

  • Επιδότηση στα 60 ευρώ από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή 18 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί 9 ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί
  • 80 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου 24 ευρώ το μήνα
  • Ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού αερίου έκπτωση 15%.

«Κανένας απροστάτευτο νοικοκυριό δε θα μείνει σε  αυτήν την κρίση» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.