Τα μετρα εξοικονομησης ενεργειας για το Δημοσιο

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος, τα κίνητρα και οι κυρώσεις

Κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν  με τους νέους κανονισμούς της κυβέρνησης για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας 10% στο Δημόσιο και σειρά κινήτρων ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

 Παρουσιάζοντας τα «Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο» ο κ.Σκρέκας παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος στόχος του οποίου είναι η άμεση μείωση της κατανάλωσης έως 10% και η μείωση 30% έως το 2030.

Οι τρεις βασικές δράσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τρεις είναι οι βασικές δράσεις του προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

 • Πρώτον άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα. Αλλά και μεσο- μακροπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα κατά 30 % μέχρι το 2030.
 • Δεύτερον δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης της ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.
 • Και τρίτον θέσπιση κινήτρων και αντικίνητρων στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

«Συγκεκριμένα για τα κτίρια του δημοσίου τομέα αρχικά οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων θα πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Είναι μια υποχρέωση που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Το δεύτερο είναι η συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας των συστημάτων αυτών για την ορθολογική τους κρίση. Επίσης ζητάμε από τον καθένα που εργάζεται στο δημόσιο να φροντίζει ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στο χώρο εργασίας του», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα:

 • Άμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.
 • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
 • Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου.
 • Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.
 • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
 • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
 • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
 • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι αυτό.
 • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
 • Σκίαση όπου απαιτείται.

Φωτισμός

 • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
 • Βελτίωση λειτουργίας σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης
 • Τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης που πρέπει να εφαρμοστούν προβλέπονται ήδη σε Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο και περιλαμβάνουν στοιχειώδεις ενέργειες όπως ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε κτίριο, η συντήρηση των συστημάτων ψύξης / θέρμανσης, η απενεργοποίηση του φωτισμού και των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κ.α.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τους 2495 φορείς του Δημοσίου μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο σημειώνοντας ότι πλήθος φορέων μπορεί να είναι πολύ μικρές οντότητες (π.χ. σχολικές επιτροπές) που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στην κατανάλωση με ένα υπουργείο. «Εν πολλοίς τα περισσότερα υπουργεία και 90 Δήμοι έχουν συμμορφωθεί αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς», είπε.

Σημείωσε ωστόσο πως «πέρα από το οικονομικό υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα: όταν βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση και δεχόμαστε επίθεση και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί το Δημόσιο και οι φορείς του». Για τους λόγους αυτούς πρόσθεσε ο υπουργός, θα εξεταστεί αν οι φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν συμμορφωθεί, θα ενταχθούν ή όχι στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα κυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως και στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο. «Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό, γιατί ζητάμε κάτι αρκετά απλό», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Ο κ.Σκρέκας επεσήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο η Πολιτεία έχει διαθέσει πάνω από 8 δισεκ. Ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ με τον μηχανισμό ανάκτησης κερδών των ηλεκτροπαραγωγών που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο, έχουν εξασφαλισθεί πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ που διατίθενται για επιδότηση των καταναλωτών. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επικοινωνιακή καμπάνια και συγκεκριμένες συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά, ενώ μελετώνται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και πιθανώς και στις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος εξάλλου στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, μεθαύριο Παρασκευή, όπου θα συζητηθούν μέτρα αποκλιμάκωσης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ να λάβει γενναίες αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος της κρίσης. «Η Ευρώπη καθυστέρησε, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα. Οι ελληνικές προτάσεις πρωταγωνιστούν στην ατζέντα. Στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται και οι εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς», είπε.

Την Δευτέρα σε λειτουργία η πλατφόρμα για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο, σε 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης, ήταν 4450 γιγαβατώρες το 2020, αυξήθηκε κατά 20 % σε 5.340 γιγαβατώρες το 2021, που αντιστοιχεί στο 10,8 % της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, και το 2022 αναμένεται να διατηρηθεί στο περυσινό επίπεδο. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10 %. “Υπάρχει η πιθανότητα η ΕΕ να αποφασίσει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15 %. Η εξοικονόμηση ενέργειας βοηθά αφενός στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και αφετέρου στη μείωση των λογαριασμών”, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 22 και 14 % αντίστοιχα ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 13 % η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Έρχονται μέτρα και για τον ιδιωτικό τομέα

Ανήγγειλε επίσης ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων κτιρίων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, ενώ όπως εξήγησε το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η στήριξη των καταναλωτών από την κυβέρνηση θα είναι διαρκής και δυναμική, με σχέδιο που διαρθρώνεται σε δύο άξονες: να μειωθεί το αποτύπωμα των αυξήσεων και να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους πόρους που υπάρχουν και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.