«Τα καλυτερα καλοκαιρια…ever στη Θρακη ακομη αργουν»

Αβελτηρίες και χρονοκαθυστερήσεις στην ολοκλήρωση υποδομών τελωνειακών σταθμών και αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης και στην άδεια διέλευσης λεωφορείων από τον κάθετο Νυμφαίας εντοπίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου - «Σήμερα δεν είναι κανένας διατεθειμένος να υποστεί την ταλαιπωρία των ατέλειωτων ουρών μέσα στο λιοπύρι στα τελωνεία Κήπων και Νυμφαίας»

Ενθαρρυντικά για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στα όρια της Θράκης από τις κρατήσεις των ξενοδοχειακών μονάδων του συνόλου της περιοχής.
 
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ΜΜΕ των υπολοίπων νομών της Θράκης που φιλοξενούν σχετικά ρεπορτάζ, όπως η εφημερίδα «Γνώμη» που φιλοξενεί ρεπορτάζ με τον τίτλο «Το καλύτερο καλοκαίρι…ever περιμένει η Αλεξανδρούπολη».
 
Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία έρχονται να κατευνάσουν έστω και προσωρινά τον «πονοκέφαλο» και την ανησυχία των επιχειρήσεων του τουρισμού που βλέπουν τα εμπόδια της διέλευσης των βαλκάνιων τουριστών -όπως η έλλειψη υποδομών τόσο στο τελωνείο των Κήπων, όσο και στον σταθμό Νυμφαία- Μακάζα και η απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το εν λόγω σημείo- να παραμένουν «κραταιά» δίχως την παραμικρή κίνηση ή διάθεση επίλυσης από πλευράς της κεντρικής διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος και η φημολογία που θέλει την κυβέρνηση να προκρίνει σενάρια για τον ΦΠΑ που θα «τσακίσουν» στην κυριολεξία την τοπική αγορά.
 
Τα ενθαρρυντικά σημάδια στον τουρισμό, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου ο οποίος επισήμανε πως «η αυξανόμενη κίνηση δεν είναι εποχική, αλλά αποτελεί ένα αυξανόμενο ρεύμα των τελευταίων 2-3 χρόνων που αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποτέλεσμα του ανοίγματος της συνοριακής σύνδεσης Νυμφαία – Μακάζα, που προσέφερε μια επιπλέον αγορά».
 
Στην πάροδο αυτών των ετών λοιπόν που μεσολάβησαν από τη διάνοιξη του Κάθετου Άξονα και ενώ σιγά σιγά οι βαλκάνιοι γείτονές μας ανακαλύπτουν τα όσα έχει να προσφέρει η περιοχή, διαμορφώνεται σύμφωνα με τον ίδιο μία «δεδομένη κίνηση», ένα ρεύμα που κορυφώνεται κάθε φορά που υπάρχει στις αντίστοιχες χώρες κάποια αργία, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία σε όλους τους εμπλεκόμενους, με τον τουρισμό, επιχειρηματίες και φορείς της περιοχής.
 
Ωστόσο ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επεσήμανε πως το «ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον» που προσφέρει αυτή τη στιγμή η περιοχή μας, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω καθώς «με όλες αυτές τις φήμες περί πτωχεύσεων, το πρώτο προϊόν το οποίο πλήττεται είναι ο τουρισμός, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ερωτηματικά στο αν και κατά πόσο εμείς οι ίδιοι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την αυξανόμενη τουριστική κίνηση, τόσο από τους τελωνιακούς σταθμούς των Κήπων και των Καστανιών, κυρίως για την τουρκική αγορά, όσο και για την Νυμφαία – Μακάζα που υπάρχουν προβλήματα υποδομών αλλά και το πρόβλημα της απαγόρευσης των λεωφορείων στην τρίτη περίπτωση» τόνισε. 

«Ολέθριο λάθος η επανάληψη των περσινών φαινομένων με τις ατέλειωτες ουρές στα τελωνεία»

«Η επανάληψη φαινομένων ατέλειωτων ουρών στα τελωνεία Κήπων και Νυμφαίας θα είναι ολέθριο λάθος για την περιοχή μας» συμπλήρωσε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «σήμερα δεν είναι κανένας διατεθειμένος να υποστεί την ταλαιπωρία του να κάθεται μέσα στο λιοπύρι 3 και 4 ώρες, με αποτέλεσμα να επιλέξει έναν άλλο προορισμό και να βγάλει την περιοχή μας από το μυαλό του». 

«Να υπάρξει ένα καθολικό αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής και μια πίεση προς την Αθήνα να ασχοληθεί επιτέλους με τα δικά μας προβλήματα»

Για την μη επίλυση των προβλημάτων αυτών ο κ. Χατζηκωνσταντίνου υποστήριξε ότι μερίδιο ευθύνης φέρει και η τοπική κοινωνία, είτε αυτό αφορά τους επαγγελματίες, είτε τους τοπικούς «άρχοντες» και ενώσεις, καθώς όπως είπε «ο τουρισμός δεν είναι κάτι που αφορά στενά τους ξενοδόχους, όλοι ξέρουμε ότι όλη η τοπική οικονομία ωφελείται από αυτό και άρα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα επιμελητήρια, και οι σύλλογοι εστίασης, και πολλές επαγγελματικές ενώσεις και φορείς, ούτως ώστε να υπάρξει ένα καθολικό αίτημα για την περιοχή μας και μια πίεση προς την Αθήνα να ασχοληθεί επιτέλους με τα δικά μας προβλήματα και ειδικά το θέμα της Νυμφαίας-Μακάζα που είναι ένα καθαρά γραφειοκρατικό θέμα». «Δεν χρειάζεται να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ» επεσήμανε παρά μόνο «μια αλληλογραφία των υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας ούτως ώστε να επιτραπεί η διέλευση και στα τουριστικά λεωφορεία».
 
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό σε πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο συνάντησης του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο ίδιος έθεσε σε γνώση της κ. Κουντουρά τα προαναφερθέντα προβλήματα για τα οποία η ίδια είχε «αδρή πληροφόρηση» ενώ έδειξε και «ζωηρό ενδιαφέρον» για την επίλυσή τους, υποσχόμενη πως θα επιληφθεί αυτών προσωπικά.
 
Κλείνοντας ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά και με τα ενθαρρυντικά δεδομένα που έρχονται από τις πτήσεις στα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, έκανε λόγο για μία επίσης ενθαρρυντική κίνηση, επισημαίνοντας ωστόσο πως «από τουριστικής άποψης δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα δύο αεροδρόμια, καθώς της Καβάλας έχει συνδέσεις με 24 προορισμούς της Ευρώπης, ενώ της Αλεξανδρούπολης έχει μόνο 2». Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, το ζήτημα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με την κ.Κουντουρά διότι όπως εξήγησε «στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, εντάχθηκαν όλα σχεδόν τα μεσαία και μεγάλα αεροδρόμια της Ελλάδας με μοναδικές εξαιρέσεις αυτά της Αγχιάλου του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης». «Δεν έχουμε εμείς καμιά εμμονή στην ιδιωτικοποίηση» εξήγησε και συνέχισε διευκρινίζοντας πως «αν γίνει αυτό και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, καταλαβαίνεται ότι στα υπόλοιπα 14 αεροδρόμια θα γίνουν επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, ενώ η Αγχίαλος και η Αλεξανδρούπολη θα μείνουν πίσω, διότι το ελληνικό κράτος κρατώντας αυτά τα δύο αεροδρόμια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει σε επενδύσεις».
 
Μάλιστα ο κ. Χατζηκωνσταντίνου αναφέρθηκε και σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα βουλευτής του Έβρου με θέμα τη στατική επάρκεια του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας πως υπάρχει ημιτελής νέος πύργος ελέγχου ο οποίος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί διότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια. «Δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολα τα πράγματα» σημείωσε ο ίδιος και κατέληξε πως «θα πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί και πιο σοβαροί όταν κάνουμε έναν σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο, ούτως ώστε αυτές οι διεκδικήσεις να μην προωθούνται απλά, όταν ξεκινά η τουριστική περίοδος, αλλά εγκαίρως, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, το να μιλάει τώρα κάποιος για επενδύσεις στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έρχεται πολύ αργά καθώς η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει».

«Η προσεκτική προσέγγιση του τουρισμού δεν είναι μια ωφελιμίστικη προσέγγιση που αφορά μόνο τους μεγάλους, αλλά κυρίως την οικογενειακή επιχείρηση η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να επιζήσει»

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς βλέπει ο ίδιος τα φημολογούμενα σχέδια της κυβέρνησης για το ΦΠΑ ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημείωσε πως αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά τις μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων τονίζοντας πως «όταν κάποιος έχει ένα επώνυμο προϊόν, έχει και μια προστιθέμενη αξία και δίνει μια πρόσθετη αντοχή σε περιόδους κρίσεων, όπως τώρα που κουβεντιάζουμε για το ενδεχόμενο αλλαγής του ΦΠΑ στον τουρισμό. Εκείνος που είναι ευάλωτος είναι ο μικρός, αυτός που δεν έχει κάποιο επώνυμο προϊόν, που κυρίως είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, μεσούσης της κρίσης». «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανένας» επεσήμανε ο ίδιος «γιατί αν έχει κάτι να προσφέρει ο τουρισμός στην πατρίδα μας, δίνει απασχόληση σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας, σε μικρές, πολύ μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και αποτελεί ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας την περίοδο την οποία διανύουμε. Άρα, η προσεκτική προσέγγιση του τουρισμού δεν είναι μια ωφελιμίστικη προσέγγιση που αφορά μόνο τους μεγάλους, αλλά κυρίως αφορά τη βάση της κοινωνίας μας, την οικογενειακή επιχείρηση η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να επιζήσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.