Τα «αγυριστα» δανεια της ΑΤΕ στο «μικροσκοπιο» της δικαιοσυνης

Σκάνδαλο 5 δις ευρώ, με εμπλοκή ΜΜΕ-πολιτικών κομμάτων

Πόρισμα-«φωτιά», που περιγράφει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη χώρα μας, το οποίο έχει ταυτόχρονα και έντονα πολιτικές προεκτάσεις, διαβιβάστηκε την Τρίτη στην Εισαγγελία Αθηνών από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες. Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής έχουν μπει 1300 «αγύριστα» δάνεια, που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα κατά την περίοδο 2000-2012.Η ζημία για το δημόσιο υπολογίζεται σε 5 δις ευρώ, ενώ αποδέκτες των δανείων φέρεται να ήταν μεταξύ άλλων πολιτικά κόμματα και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Παναγιώτης Νικολούδης, με αφορμή τη διαβίβαση του πορίσματος στην Εισαγγελία Αθηνών, γίνεται λόγος για εγκληματική δραστηριότητα, που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Ο κ. Νικολούδης χρησιμοποιεί εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι  η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Παναγιώτη Νικολούδη έχει ως εξής:

Από την Αρχή του άρθρ. 7 του ν.3691/2008 διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας «Πόρισμα» σχετικά με τις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012. Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το παραπάνω Πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.