Τα 250 ευρω τον τονο «αγγιξαν» τα καυσοξυλα

Επιφυλακτικότητα λόγω τιμών αλλά και αβεβαιότητας από τους πελάτες

Την ανιούσα, φτάνοντας τιμές σχεδόν διπλάσιες από προηγούμενες χρονιές, έχει πάρει η τιμή των καυσόξυλων, ακολουθώντας την δραματική αύξηση του πετρελαίου, του αερίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει και από τον περιορισμό ποσοτήτων που έρχονται στην ελληνική αγορά από τη Βουλγαρία, αλλά και από τη γενικότερη ενεργειακή ανασφάλεια, που επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν οι συμπολίτες μας την αγορά καυσόξυλων, με πολλούς να παίρνουν περιορισμένες ποσότητες για αυτό το λόγο, πέρα φυσικά από το οικονομικό.

Αυτό τόνισε ο κ. Νίκος Φωτιάδης, η επιχείρηση καυσόξυλων του οποίου βρίσκεται όπισθεν του οικισμού Ηφαίστου.

Αυτή τη στιγμή η τιμή των καυσόξυλων ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά κυβικό μέτρο (250 ευρώ τον τόνο) μια σημαντική άνοδος από τις αρχές της περυσινής χρονιάς όταν κυμαινόταν γύρω στα 70-75 ευρώ, με τις τιμές να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία όλο το χειμώνα.

Οι τιμές, ανέφερε, καθορίζονται από την διαθεσιμότητα ξυλείας από τη Βουλγαρία, και με την έλλειψη που είχε παρατηρηθεί ακόμα από την προηγούμενη χρονιά, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται, ιδιαίτερα στην ανατολική Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι σε περιοχές όπως Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Γιάννενα, οι τιμές φαίνεται να είναι καλύτερες από ό,τι στην περιοχή μας, αν και όσο πιο νότια πηγαίνει κάποιος, βλέπει τις τιμές να αυξάνονται πάλι.

Όπως είναι φυσικό, η απότομη αύξηση αυτή έχει δημιουργήσει δυσφορία, ιδιαίτερα σε όσους στηρίζονταν στο καυσόξυλο ως φτηνό καύσιμο, όμως όπως εξήγησε ακόμα και με την αύξηση της τιμής, ακόμα παραμένει φτηνότερο από τα άλλα είδη θέρμανσης.

Περιμένουν οι καταναλωτές

Όσο για τους καταναλωτές, αυτοί προς το παρόν είναι «μαζεμένοι» και επιφυλακτικοί, περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις να δουν πώς θα κινηθούν οι τιμές, αλλά και οι επιδοτήσεις που έχουν προαναγγελθεί σε πετρέλαιο κτλ.

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Φωτιάδης υπενθύμισε πως πέρυσι είχε δοθεί και για καυσόξυλα, αλλά, μόνο για τους κατοίκους οικισμών, και όχι μέσα στην πόλη.

Από την άλλη κάποιοι περιμένουν να δουν πού θα φτάσει η επιδότηση για το πετρέλαιο, που ανακοινώθηκε πως θα επεκταθεί, ώστε τότε να επιλέξουν τρόπο θέρμανσης.

Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η δραματική αύξηση της τιμής, δεν επιτρέπει να κάνουν μεγάλες αγορές, γιατί δεν το αντέχει το πορτοφόλι τους.

Παραδόξως, στα μέσα του καλοκαιριού υπήρξε μια κινητικότητα, γιατί υπήρχε ο φόβος ότι θα υπάρξει έλλειψη ξύλων και προβλήματα με την προμήθεια.

Ο κ. Φωτιάδης θεωρεί πως η έλλειψη καυσόξυλων είναι κάτι απίθανο, εκτός και αν ξαφνικά αποφασίσουν να γυρίσουν στα ξύλα περισσότεροι από αυτούς που τα χρησιμοποιούν τώρα, και περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι εισαγωγές από την Βουλγαρία, που καλύπτουν ένα κομμάτι της αγοράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.