Συσταθηκε επιτροπη απο εκπροσωπους αγροτων

Συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών και παραγωγικών φορέων και κάποιων εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ροδόπης που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κομοτηνής. με τις τελευταίες εξελίξεις να θέλουν την ΕΑΣ Ροδόπης να προχωράει σε πώληση μέρους της ακίνητης περιουσίας της, προκείμενου για την αποπληρωμή των χρεών της προς τις τράπεζες, το ζητούμενο των εργαζόμενων είναι η διασφάλιση των οφειλομένων τους. Από την άλλη μεριά, γενικό ήταν το αίτημα για ενημέρωση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ένωσης και την ακίνητη περιούσια, που διαθέτει. Σε αυτό, λοιπόν, το τοπίο αβεβαιότητας για το μέλλον της ΕΑΣ και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την πώληση ακινήτων, οι φορείς, που συμμετείχαν στη συνάντηση εκδήλωσαν την ανάγκη πραγματοποίησης μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης, αλλά και ορισμού από μέρους τους μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να ασχοληθεί ενδελεχώς με τα παραπάνω ζητήματα. Μετά το πέρας της συζήτησης, συστάθηκε αυτή η επιτροπή, με άμεσο στόχο την άσκηση πιέσεων, για να ακολουθήσει γενική συνέλευση της ΕΑΣ το επόμενο διάστημα, ενώ περαιτέρω θα προχωρήσει σε επαφές με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.

Ευριπίδης Κούκος, εργαζόμενος ΕΑΣ «Να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΑΣ και να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ»

Ο κ. Ευριπίδης Κούκος, εργαζόμενος της ΕΑΣ, υπογράμμισε ότι «πρέπει οι εργαζόμενοι, αλλά και όλη η κοινωνία της Ροδόπης να απαιτήσει, προκειμένου για την πώληση της ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ, να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΑΣ και να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ». «Γιατί εμείς», συνέχισε, δεν ξέρουμε σήμερα πόσο είναι το χρέος της ΕΑΣ και ποιος θα επωφεληθεί από αυτήν την αγοραπωλησία. Δεν ξέρουμε ούτε με τι όρους γίνεται. Πρέπει να απαντήσει η διοίκηση». Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, «η περιουσία της ΕΑΣ δεν ανήκει σε αυτούς, που διοικούν σήμερα την ΕΑΣ, αλλά την βρήκανε. Την περιουσία αυτή τη δημιούργησαν άλλες διοικήσεις, που είχαν περίσσευμα από τις δραστηριότητές τους και αγόραζαν «οικόπεδα-φιλέτα», που σήμερα πουλιούνται». Περαιτέρω, απαίτησε και τη δέσμευση από πλευράς της πολιτείας, ότι πρώτα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες.

«Δεν εμπιστευόμαστε πια, ούτε τη διοίκηση της ΕΑΣ, ούτε τη διοίκηση των εργαζομένων»

Περαιτέρω, τόνισε τον εμπαιγμό, που έχουν υποστεί το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι, σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλομένων τους και όπως δήλωσε, «εμείς δεν εμπιστευόμαστε πια, ούτε τη διοίκηση της ΕΑΣ, ούτε τη διοίκηση των εργαζομένων». Αναφέρθηκε δε και στον κ. Κούκο, τον αντιπρόεδρο της διοίκησης της ΕΑΣ, που κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την πληρωμή των εργαζομένων, είχε ορίσει την 30η Νοέμβριου ως ημερομηνία, που θα είχε διευθετηθεί το ζήτημα. Όσον αφορά το πόσο των οφειλών στους εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στο 1,9 εκατ. ευρώ και αφορά καθυστερήσεις 26 μηνών.

Πέτρος Παναγιώτου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Ν. Ροδόπης «Ζητάμε να έχουμε ιδία άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΑΣ νομού Ροδόπης»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Ν. Ροδόπης, κ. Πέτρος Παναγιώτου, υπογράμμισε ότι το ζήτημα των οφειλών προς τους εργαζόμενους είναι ένα ζήτημα, που μας ενδιαφέρει όλους, όσον αφορά την πορεία του. Δήλωσε δε αντίθετος σε ενδεχόμενη πώληση της περιουσίας των αγροτών από την ΕΑΣ, προκειμένου για την πληρωμή κάποιων χρεών, εφόσον δεν ενημερωθούν πρώτα οι αγρότες. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΕΑΣ να «ορίσει έκτακτη γενική συνέλευση, να ληφθούν αποφάσεις από όλους τους συνεταιρισμούς και να μην ασχολείται μόνο με τους εργαζόμενους της ΕΑΣ». «Γιατί», όπως εξήγησε, «το πρόβλημα των εργαζόμενων της ΕΑΣ δεν είναι των αγροτών. Το δημιούργησε η ίδια η διοίκηση και η ίδια η διοίκηση πρέπει με ομαλό τρόπο να το λύσει». «Αυτό, που ζητάμε εμείς», κατέληξε, «ως αγρότες του νομού, είναι να έχουμε ιδία άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΑΣ νομού Ροδόπης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.