Συντομα αναμενεται η επαναλειτουργια της ΣΕΛΜΑΝ

Ήδη γίνεται συντήρηση των μηχανημάτων, με την προοπτική της άμεσης επαναλειτουργίας της

Επιφυλακτικοί φαίνεται να είναι πολλοί εργαζόμενοι να επιστρέψουν μετά από 10 χρόνια στην εταιρεία – Ελπίδες για την καταβολή των παλαιών οφειλών σε αυτούς

Για τις τελευταίες εξελίξεις ύστερα από την πώληση του εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή, αλλά και την προοπτική καταβολής των οφειλόμενων στους εργαζόμενους από τον σύνδικο της πτώχευσης, ενημερώθηκαν την Παρασκευή 17 Μαρτίου πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου, από τον Πληρεξούσιο Δικηγόρο των εργαζομένων κ. Γιώργο Κυμπαρίδη.

Κατά τη συνέλευση δόθηκε έμφαση και στην επαναλειτουργία του εργοστασίου, και το κάλεσμα της εταιρείας προς τους παλιούς εργαζόμενους να επιστρέψουν, όπως ορίζουν και οι όροι της αγοράς του εργοστασίου, με τον επενδυτή να φαίνεται πως πιέζει για την λειτουργία του εργοστασίου του συντομότερο δυνατό, ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.

Από την πλευρά των εργαζομένων, παρόλο που υπάρχει ικανοποίηση για τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει και επιφυλακτικότητα για την επιστροφή τους, τόσο λόγω της παρέλευσης των χρόνων που είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν νέες δουλειές, όσο και λόγω της νέας ιδιοκτησίας, που είναι ουσιαστικά η παλιά.

Γίνεται συντήρηση στο εργοστάσιο

Ο κ. Κυμπαρίδης πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία, μετά το πέρας του πλειστηριασμού και την ανάδειξη του συγκεκριμένου μειοδότη.

Για αυτό και με πρωτοβουλία των μελών του παλαιού Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ έγινε η γενική συνέλευση της Παρασκευής, με τον κ. Κυμπαρίδη να τονίζει προς τους εργαζόμενους ότι ήδη έχει μεταγραφεί το συμβόλαιο το οποίο τοποθετεί τον νέο κτήτορα στο Εργοστάσιο, και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, γίνονται όλες οι διαδικασίες για την εγκαθίδρυση υποκαταστήματος της εταιρείας στην Κομοτηνή και την αδειοδότηση του, με στόχο τη συντήρηση και την πιστοποίηση της λειτουργικότητας του εργοστασίου.

Ήδη υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στο εργοστάσιο για να προβεί στη συντήρηση των μηχανημάτων, να γίνουν οι κατάλληλες συνδέσεις με το ρεύμα και την ύδρευση, ενώ έχουν κληθεί οι ενδιαφερόμενοι, τόσο από τους παλιούς εργαζόμενους όσο και για νέους, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πρόσληψη στο εργοστάσιο. Άλλωστε αυτό που ορίζει η δικαστική απόφαση είναι πως για να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο θα πρέπει να επαναπροσληφθεί το 30% των παλιών εργαζομένων.

Βάσιμες ελπίδες για την καταβολή των αξιώσεων των εργαζομένων

Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τις αποζημιώσεις και τις αξιώσεις των εργαζομένων μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, που με την ολοκλήρωση της συντήρησης και της επαναπρόσληψης του 30%, θα τεθούν στην εισηγήτρια δικαστή της πτώχευσης, που θα δώσει και την άδεια στον σύνδικο να προβεί στη διανομή των χρημάτων, ανάλογα με το τι έχει να λαμβάνει ο καθένας, από τα χρήματα της αγοράς του εργοστασίου αλλά και της πώλησης της επιχείρησης στη Χαλκίδα.

«Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι θα ικανοποιηθεί το σύνολο των απαιτήσεων των εργαζομένων» σημείωσε, κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους αυτούς, που έδωσαν ένα αγώνα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ανέφερε ο κ. Κυμπαρίδης. Πιστεύει δε πως δεν θα πρέπει να έχουν ανασφάλεια, ή τουλάχιστον να είναι καλά ενημερωμένοι για να μπορεί και ο ίδιος να αξιώσει ως πληρεξούσιος δικηγόρος αυτό που ο καθένας διεκδικεί.

Όσο για το πόσοι θα επιστρέψουν στο εργοστάσιο, θεωρεί πως υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θα ήθελαν να επιστρέψουν, αρκεί οι οικονομικές τους απολαβές να είναι σε επίπεδα που θα τους ικανοποιούν σε σχέση με τις εργασίες που έχουν.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον που έχει ήδη βρει μια δουλειά, και έχει τακτοποιηθεί οικονομικά, να την αφήσει για να επιστρέψει, ιδιαίτερα μετά από όλα αυτά τα χρόνια» αναγνώρισε ο κ. Κυμπαρίδης, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως ελπίδα της τοπικής κοινωνίας, είναι να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, ώστε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αυτό της εξεύρεσης εργασίας στην περιοχή, να μπορέσει να βρει έστω και μερική λύση, αλλά και αυτή η επένδυση να αποτελέσει κίνητρο και για άλλες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στην περιοχή με νέες επενδύσεις. «Να δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό, επενδυτικό και να έχουμε μια καλύτερη μέρα για όλους μας» ανέφερε.

Επιφυλάξεις αλλά και ελπίδα

Από την πλευρά των εργαζομένων, ως μέλος του παλαιού Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων ΣΕΛΜΑΝ, ο κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου τόνισε πως βλέπουν θετικά το γεγονός ότι ανοίγει ξανά το εργοστάσιο, αλλά είναι επιφυλακτικοί γιατί παίρνει την εταιρία ξανά αυτός που την πτώχευσε, έχοντας ζήσει και πολλές δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου.

Την ίδια ώρα πολλοί έχουν ήδη βρει εργασία αλλού, οπότε θα το σκεφτούν πολύ αν θα την εγκαταλείψουν για να επιστρέψουν στο εργοστάσιο. Θα παίξουν ρόλο βέβαια και οι απολαβές, αλλά και οι δεσμεύσεις που θα υπάρξουν.

Προσωπική του εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό των ενδιαφερόμενων πρώην εργαζομένων δεν θα φτάσει το 30% που προβλέπουν οι όροι του πλειστηριασμού, θεωρεί όμως πως αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την επαναλειτουργία, μιας και έγινε ανοιχτή πρόσκληση στους εργαζομένους.

Σχολιάζοντας και ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, σημείωσε πως εξέφρασαν από την αρχή τις επιφυλάξεις τους, και περιμένουν να δουν το business plan και τον στόχο της εταιρείας. Θέλει πάντως να πιστεύει πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη, για να ανοίξουν θέσεις εργασίας στην περιοχή μας, μιας και το εργοστάσιο μπορεί να υποστηρίξει 150 θέσεις, ένας σημαντικός αριθμός για περιοχή μας, που μαστίζεται από την ανεργία και τη μετανάστευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.