Συνολικη λυση στα προβληματα του λιμανιου Ιμερου;

Μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ΑΜΘ θα αναδείξει ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν

Υπό διερεύνηση όλα τα ενδεχόμενα από την ανακατασκευή μέχρι και τη μετακίνηση του λιμανιού

Μια ολική προσέγγιση για τη διόρθωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το λιμάνι του Ιμέρου, από μηδενική βάση, θέλει να ακολουθήσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το αρμόδιο Λιμενικό Ταμείο, χρηματοδοτώντας μελέτη για το ζήτημα.

Η μελέτη εντάχθηκε στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη να σημειώνει πως η μελέτη θα δείξει τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η πρόσχωση που παρατηρείται και «κλείνει» την είσοδο του.

Βέβαια η πρόσχωση δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα, μιας και θεωρείται πως έχει λάθος προσανατολισμό και άλλα ζητήματα, όμως δεν υπάρχει μια συνολική μελέτη που να καταγράφει στο σύνολο τους τα προβλήματα, και να προτείνει συνολική λύση για αυτά.

Η περιφέρεια θέλει ουσιαστικά απάντηση αν το λιμάνι μπορεί να σταθεί ως έχει, ή αν θα πρέπει να μετακινηθεί από την παρούσα χωροθέτηση, αν μπορούν να γίνουν αλλαγές στην διαμόρφωσή του για την βελτίωση της λειτουργίας τους κτλ.

Αυτή η μελέτη ελπίζουν πως θα αναδείξει τι πρέπει να γίνει, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Για την υλοποίηση θα γίνει προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Λάγους που διαχειρίζεται το λιμάνι, μιας και δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα ούτε την τεχνική επάρκεια, για αυτό και η Περιφέρεια πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

Η τελική μελέτη, σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, θα εξασφαλίσει τη λύση του προβλήματος της πρόσχωσης, και την αποκατάσταση της λειτουργίας του, ενισχύοντας την ασφάλεια των αλιέων που το χρησιμοποιούν, την αξιοποίηση του ελλιμενισμού και την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ανάπλαση και των υπολοίπων λιμανιών της Ροδόπης μέσω LEADER αλιείας

Ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως στηρίζουν και παρεμβάσεις, πιο ήπιας μορφής, και στα δύο άλλα λιμάνια της περιοχής μας, το λιμάνι Φαναρίου και το λιμάνι Μαρώνειας, που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος LEADER αλιείας, το οποίο «τρέχει» αυτή την περίοδο.

Οι προτάσεις θα αφορούν ανάπλαση και εξωραϊσμό των λιμένων, αλλά ήπιου χαρακτήρα, και στηρίζονται από την Περιφέρεια στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να ενισχυθούν και τα τρία λιμάνια της Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.