Συνεχιζουν οι απαλλαγες για κοινοχρηστους χωρους και ανταποδοτικα τελη για επιχειρησεις του Δημου Κομοτηνης

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού

Την απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αλλά και από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρθηκε στο σώμα, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 93 ηλεκτρονικές αιτήσεις στην οικεία πλατφόρμα, οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία αλλά, όπως σημείωσε και ο κ. Δημήτρης Μάγγας, αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας, θα εξεταστούν από την υπηρεσία, για να δουν αν δικαιούνται τις απαλλαγές, και να χορηγηθούν αυτές, πιθανότατα με συμψηφισμό οφειλών, ή παρελθόντων ή μελλοντικών.

Μετά από ερώτημα του κ. Ανέστη Βαφειάδη, για το πότε πρέπει να γίνει η αίτηση, σημειώθηκε πως ουσιαστικά γίνεται μία αίτηση στην πλατφόρμα, και καλύπτει την περίοδο του πρώτου και του δεύτερου lockdown. Χαρακτηριστικά τόνισε πως οι εκπτώσεις για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων έχουν συμψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, και απομένει μόνο το κομμάτι από το Νοέμβριο και μετά, ενώ δεν έχουν συμψηφιστεί τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Ο συμψηφισμός γίνεται είτε με υπάρχουσες, είτε μελλοντικές οφειλές των επιχειρήσεων, ενώ αιτήσεις που γίνονται τώρα, παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι να τελειώσει η πανδημία.

Πέραν αυτών, τόσο η δημοτική αρχή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε πρόθυμο να προχωρήσει σε περαιτέρω ελαφρύνσεις για τους επαγγελματίες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξουν περαιτέρω απαλλαγές και να διαγραφούν χρέη για τους μήνες όπου υπήρχε αναστολή.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, να υπάρχουν ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων εστίασης και καφέ, αν είναι δυνατόν, από τα τέλη ύδρευσης.

Οδηγίες για την αίτηση

Οι επιχειρήσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής, υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ: https://dt.govapp.gr με χρήση κωδικών taxisnet.  Σε περίπτωση δε που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά που αντιστοιχούν στα ως άνω τέλη εντός του διαστήματος απαλλαγής, είναι δυνατός ο συμψηφισμός τους  με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Η απαλλαγή θα γίνεται από το αρμόδιο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραπάνω διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.