Συναντηση Κατσελη με εργαζομενους της ΕΝ ΚΛΩ

Εξελίξεις στο ζήτημα των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας είχαμε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Υπουργού Οικονομίας, κ. Λούκας Κατσέλη στους γειτονικούς νομούς της Ξάνθης και του Έβρου, κλιμάκια των σωματείων εργαζομένων των εργοστασίων της ΕΝ.ΚΛΩ. είχαν συναντήσεις μαζί της, για να συζητήσουν την πολυαναμενόμενη διευθέτηση των προβλημάτων τους. Εκπρόσωποι από το σωματείο εργαζομένων των Κλωστηρίων Ροδόπης, συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την υπουργό κατά την επίσκεψη της στον Έβρο, ενώ χωριστή συνάντηση στην Ξάνθη είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της FANCO την Παρασκευή, που σημειωτέον, 80 περίπου άτομα εξ αυτών έχουν εκδηλώσει τη διάθεση να αποχωρήσουν, ώστε να μπορούν να ασκήσουν κάποιο άλλο επάγγελμα.

Διαφωνία μεταξύ των εργαζομένων

Το ζήτημα αυτό έχει αναγείρει διαφωνίες ανάμεσα στους εργαζόμενους, ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους επί της επιχείρησης. Από τη μια μεριά, αυτή των εργαζομένων της FANCO, υποστηρίζει ότι η εν λόγω αποχώρηση των εργαζομένων δεν πλήττει τα δικαιώματά τους επί των αξιώσεων, που έχουν προς την επιχείρηση για δεδουλευμένα προηγούμενων ετών, ενώ, σύμφωνα με το σωματείο εργαζόμενων των Κλωστηρίων Ροδόπης, με μια τέτοια εξέλιξη, σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρίας, οι εργαζόμενοι, που αποχώρησαν, χάνουν το πλεονέκτημα της πρώτης θέσης στη σειρά προτεραιότητας για ικανοποίηση των οφειλών από την περιουσία της πτωχεύσασας εταιρίας και υπεισέρχονται στην τέταρτη κατηγορία δανειστών, με κίνδυνο να μην καλυφτούν οι απαιτήσεις τους.

Σε χωριστές συγκεντρώσεις, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των δυο εργοστασίων, έγινε ενημέρωση για το περιεχόμενο των συναντήσεων με την κ. Κατσέλη, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της διαφωνίας τους επί της απόφασης των εργαζομένων της FANCO. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό κέντρο, την Παρασκευή το απόγευμα από τους εργαζόμενους των Κλωστηρίων Ροδόπης και το πρωί του Σαββάτου από τους εργαζόμενους της FANCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δεν παραχωρήθηκε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου από τον πρόεδρό του, κ. Μαγαλιό, κάτι που τους οδήγησε να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο.

Κατά τη συνάντηση δε της υπουργού με εκπροσώπους των εργαζομένων της FANCO, συμφωνήθηκε η παροχή προγραμμάτων εργασίας προς τους αποχωρήσαντες, χωρίς αυτά να γίνουν συγκεκριμένα. Για την περαιτέρω οριοθέτηση του είδους των προγραμμάτων και της δρομολόγησής τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της FANCO, κ. Μαρίνο Πασλίδη, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν επαφές τις επόμενες ημέρες με αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν με την κ. Κατσέλη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την κ. Κατσέλη οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια συζήτησαν το φλέγον θέμα της χρηματοδότησης. Η κ. Κατσέλη επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης το θέμα να τελειώσει και τόνισε ότι οι Τράπεζες με διάφορα τεχνάσματα το μπλοκάρουν και ότι τα δύο υπουργεία συντονισμένα θα διεκδικήσουν την επίλυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ενσήμων για τους εργαζόμενους γιατί όπως αναφέρει η γραμματέας του Συλλόγου των Κλωστηρίων Μάρθα Στογιαντσάκη, «είχε τεθεί θέμα με το ΙΚΑ Κομοτηνής όπου κλήθηκαν οι συνδικαλιστές και ενημερώθηκαν ότι τα ένσημά μας είναι στον αέρα από το 2008. Η κ. Κατσέλη μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι όλα ήταν μια παρεξήγηση». Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη το υπουργείο, επειδή καθυστερεί η χρηματοδότηση, οφείλει να ενισχύσει τους εργαζόμενους με ένα ποσό το οποίο όπως είπε θα είναι από την κρατική εγγύηση και θα αφορά στα χίλια ευρώ και τόνισε ότι αυτό θα επιστραφεί από την χρηματοδότηση, κάτι που ήταν αίτημα των εργαζομένων. Ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης πρότεινε να είναι δύο τα επιδόματα και το δεύτερο να προέρχεται από το Ταμείο Αφερέγγυων Εργοδοτών που κρατά 1% για αυτές τις περιπτώσεις και η κ. Κατσέλη «είπε πως θα το ελέγξει και θα δει αν θα μας δώσουν ακόμη ένα χιλιάρικο γιατί είναι λίγα χρήματα και όλα θα πάνε στις υπεραναλήψεις και δεν θα φτάσουν στα χέρια των εργαζομένων. Ζητήσαμε από την κ. Κατσέλη να γίνει επιμήκυνση της επίσχεσης γιατί όλοι οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από πουθενά, εφόσον το ταμείο έχει τελειώσει. Η κ. Κατσέλη υποσχέθηκε να δει, αν αυτό το δικαίωμα δίνεται εκ του νόμου».

 

Τέλος οι εργαζόμενοι πρότειναν σε περίπτωση που δεν υπάρξει τρόπος επιμήκυνσης του Ταμείου Επίσχεσης να ενταχθούν βάσει του νόμου της επίσχεσης στα προγράμματα που εξήγγειλε και η υπουργός είπε ότι θα το δει. «Όσον αφορά στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων η κ. Κατσέλη υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει με το υπουργείο Οικονομίας γιατί είναι αδικαιολόγητο για χρήματα που δεν πληρωνόμαστε να φορολογούμαστε κάθε χρόνο», τόνισε η κ. Στογιαντσάκη

 

Για φασιστική συμπεριφορά καταγγέλλει τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου το Σωματείο των Κλωστηρίων

 

Για φασιστική συμπεριφορά καταγγέλλει τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Μαγαλιό ο Σύλλογος των Κλωστηρίων εξαιτίας της μη παραχώρησης της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου για την ενημέρωση των μελών του.
Όπως μεταφέρει η κ. Μάρθα Στογιαντσάκη την Παρασκευή το πρωί στις εννέα η γραμματέας του Συλλόγου Μάρθα Παλλιάτσου κάλεσε τον πρόεδρο του Εργατικού στο τηλέφωνό του και του ζήτησε την αίθουσα. «Η απάντησή του ήταν «σας την έδωσα μια, σας την έδωσα δυο, από την στιγμή που εσείς δεν ενημερώνετε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου για το τι κάνετε δεν θα σας την ξαναδώσω». Περιμέναμε τα λόγια του να μην τα κάνει πράξη αλλά τελικά κανείς δεν ήρθε να ανοίξει την αίθουσα και η σύσκεψη έγινε εκτός αίθουσας, έξω στο προαύλιο. Μιλάμε για φασισμό. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ανήκει στους εργαζόμενους εμείς την πληρώνουμε και δεν την έφερε από το σπίτι του. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν αρνείται να την δώσει στους εργαζόμενους».
Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να ενημερώσουν τον Πρόεδρο του Εργατικού για τις κινήσεις τους η κ. Στογιαντσάκη αναρωτήθηκε αν «όλα τα σωματεία του νομού όποια κίνηση και να κάνουν παίρνουν τηλέφωνο και συμβουλεύονται τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Ποιο σωματείο το κάνει αυτό; Τα σωματεία ενεργούν αυτόνομα».
Ως Σωματείο ενημέρωσαν για τη συμπεριφορά αυτή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και άλλα μέλη της διοίκησής του, και θα το καταγγείλουν και στη ΓΣΕΕ.

Παντελής Μαγαλιός, «Εργοδοτικά Σωματεία δεν θέλουμε στις τάξεις μας. Και τέτοιο είναι των Κλωστηρίων»

Απαντώντας σε αυτά που του καταγγέλλουν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Μαγαλιός και συγκεκριμένα για την στάση του να μην παραχωρήσει την αίθουσα υποστήριξε ότι «υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους ότι δεν τους έγραφαν στο σωματείο και εκκρεμεί μια υπόθεση από την προηγούμενη σαιζόν με την προηγούμενη διοίκηση. Πρέπει πρώτα να έρθουν στο διοικητικό συμβούλιο να μας ενημερώσουν για αυτά τα θέματα. Τους έχουμε στείλει τρία έγγραφα και απαξίωσαν να έρθουν. Το διοικητικό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση ότι πρέπει να έρθουν και να δικαιολογήσουν, γιατί δεν έχουν κάνει εγγραφές όλων αυτών που εργάζονται στην ΕΝ ΚΛΩ. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι όταν πήγαμε στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου αυτοί δεν μας άφησαν να μπούμε μέσα. Μέχρι τώρα έκαναν συνελεύσεις εκτός εργατικού Κέντρου. Τώρα θυμήθηκαν το Εργατικό Κέντρο; Τώρα είναι αργά. Εμπαίζουν τους εργαζόμενους και τους λένε να μην πάνε να κάνουν μηνύσεις, να μην διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Το Σωματείο ακούει τις επιταγές του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας και αντιδρά μόνο αν τους πει αυτός. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια σωματεία στις τάξεις μας, γιατί είναι εργοδοτικά».

 

Σε ερώτηση αν το Εργατικό Κέντρο δεν θεωρεί νόμιμο το Διοικητικό Συμβούλιο των Κλωστηρίων ο κ. Μαγαλιός απήντησε ότι «δεν παραβρεθήκαμε σε καμία εκλογή, την οποία έκαναν βέβαια, την ημέρα της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης. Κανείς δεν μας ενημέρωσε και δεν παραβρεθήκαμε. Επίσης προχθές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο ήταν δεκαπέντε άτομα, δεν είχαν απαρτία. Έχουν απαξιωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Άρα εμείς γιατί να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία; Ας βρεθεί ένα άλλο σωματείο που να πει ότι δεν του δώσαμε την αίθουσα και μάλιστα και Σάββατο και Κυριακή. Το Σωματείο έχει προβλήματα και λυπόμαστε που έχουν καταντήσει να κοροϊδεύουν τους ίδιους τους εργαζόμενους».

 

Ο κ. Μαγαλιός υποστηρίζει ότι τα Σωματεία εκ του καταστατικού είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν για τις κινήσεις τους. «Το συγκεκριμένο ποτέ δεν ενημέρωσε κανένα. Τους έχουμε καλέσει όπως είπα εγγράφως να έρθουν να μας πουν τι γίνεται και δεν έρχονται, ενώ η FANCO έρχεται κάθε φορά. Γιατί δεν αρνηθήκαμε και στη FANCO; Πρέπει να καταλάβουν ότι οι εγγεγραμμένοι σε μια δευτεροβάθμια οργάνωση έχουν και κάποιες υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να συμπεριφέροντε με αυτό τον τρόπο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.