Συμβολικη καταληψη των γραφειων του ΤΣΜΕΔΕ Κομοτηνης απο τους μηχανικους

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ Κομοτηνής προέβησαν την Τετάρτη 2 Φεβρουάριου οι μηχανικοί της πόλης μας, διαμαρτυρόμενοι κατά βάση για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του ασφαλιστικού τους ταμείου, αλλά και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, που προωθεί αλλαγές αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος το αίτημα για διατήρηση του κώδικα αμοιβών των μηχανικών, αλλά και τη διασφάλιση άσκησης του επαγγέλματος. Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής απόφασης, για καταλήψεις, στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι το ασφαλιστικό τους ταμείο. Την ίδια ώρα, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση στην Αθήνα, προκειμένου για τη διευθέτηση ορισμένων από τα ζητήματα, που προβάλλουν οι μηχανικοί, ενώ το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα αποφασισθεί η περαιτέρω συνέχιση ή μη κινητοποιήσεων, με βάση τις εξελίξεις, από τη γενική συνέλευση του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος.

Αργύρης Πλέσιας, πρόεδρος του ΤΕE «Υποβαθμίζεται ένα ταμείο, που θεωρείται παράδειγμα ευρρωστίας στον ελλαδικό χώρο»

Ο κ. Αργύρης Πλέσιας, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αναφέρθηκε αρχικά στην υποβάθμιση, που έχει δεχτεί το ταμείο των μηχανικών, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα ταμείο, που θεωρείται παράδειγμα ευρρωστίας στον ελλαδικό χώρο». Και η υποβάθμιση αυτή υφίσταται με την ενοποίηση του με άλλα ταμεία, όπου ο κ. Πλέσιας υποστήριξε ότι «μετά τις διάφορες ενοποιήσεις, που έχουν γίνει, εξυπηρετεί χειρότερα τους συναδέλφους». «Ουσιαστικά», συνέχισε, «δε μας αφήνει η πολιτεία να κάνουμε ορισμένες παρεμβάσεις για το ταμείο μας, το οποίο το πληρώνουμε και θέλουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Ενώ διακήρυσσε η πολιτεία ότι με τις ενοποιήσεις των ταμείων θα έχουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών, εμείς αυτό, που βλέπουμε, είναι να μη μας αφήνουν να διαχειριστούμε και να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα αποθεματικά μας».

«Ο κώδικας αμοιβών βοηθάει το κοινωνικό σύνολο και διασφαλίζει τις σωστές και οικονομικές κατασκευές»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών για τους μηχανικούς, που αποτελεί αγκάθι στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε ο κ. Πλέσιας, «πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση, η οποία βοηθάει το κοινωνικό σύνολο και διασφαλίζει τις σωστές και οικονομικές κατασκευές». Περαιτέρω, υπογράμμισε, ότι εκτός από τα παραπάνω αιτήματα, υπάρχει και μια σειρά από θέμα, που η πολιτεία πρέπει να διευθετήσει. Ένα καίριο επίσης ζήτημα, που έθιξε, ο κ. Πλέσιας, είναι το γεγονός ότι «η πολιτεία έχει παγώσει όλο το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ενώ σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις σε πληρωμές, για προηγούμενα έργα», κάτι που φέρνει τους μηχανικούς σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

«Οι θέσεις μας τίθενται με πλήρες αίσθημα ευθύνης»

Καταλήγοντας, ο κ. Πλέσιας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από τη μεριά τους οι μηχανικοί έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. «Οι μηχανικοί βρίσκονται εδώ», υπογράμμισε, «είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν, αλλά και η πολιτεία οφείλει να τους ακούσει σοβαρά, να λάβει υπ’ όψιν της τις θέσεις τους και να τις υλοποιήσει. Διότι τίθενται με πλήρες αίσθημα ευθύνης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.