Συμψηφισμοι 12%: Παραμενει το «αγκαθι» της φορολογικης τους δηλωσης 2021 σε επιχειρησεις που δημιουργησαν οφειλες σε ασφαλιστικα ταμεια

Μενέλαος Μαλτέζος: «Το κράτος να μην φερθεί τιμωρητικά και να ρυθμιστεί το θέμα έστω και την τελευταία στιγμή»

Προβλήματα στην λύση που επιλέχθηκε για τον συμψηφισμό του 12% διαπιστώνει η παράταξη «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως σημειώνει ο κ. Μενέλεος Μαλτέζος, εκπρόσωπος της παράταξης και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ, «δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με την περιβόητη πολυδιαφημισμένη  λύση για την “καταβολή”  επιδότησης εργοδοτικού κόστους δια του  συμψηφισμού απαιτήσεων υποχρεώσεων  μεταξύ δικαιούχων επιχειρήσεων και του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Μαλτέζος θυμίζει πως «οι απαιτήσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων των ακριτικών περιοχών απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο από την μη καταβολή επιδότησης από μεριάς του, του  εργοδοτικού κόστους του Ν1767/88 των ετών 2010 έως 2015 δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα συναλλακτικής φύσης στερώντας την δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας αλλά και επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις» και συμπληρώνει πως «η διετής καθυστέρηση από την ψήφιση του πρώτου νόμου για τον συμψηφισμό των ανεξόφλητων απαιτήσεων των επιχειρήσεων από την επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12% και η πολύμηνη ολιγωρία μετά την έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων από τον ΟΑΕΔ οδήγησε πολλές από τις επιχειρήσεις της περιοχής να δημιουργήσουν οφειλές προς την Φορολογική Αρχή και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αυτή η τακτική είναι που δημιουργεί πρόβλημα καθώς όπως εξηγεί ο κ. Μαλτέζος «όσες επιχειρήσεις επέλεξαν να δημιουργήσουν οφειλές στον ΕΦΚΑ Μισθωτών (πρώην ΙΚΑ) για να τις συμψηφίσουν με τις απαιτήσεις τους από το 12% έρχονται αντιμέτωπες με ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης για το έτος 2021. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία η δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλει η επιχείρηση για τους εργαζόμενους της δεν αναγνωρίζεται ως έξοδο αν δεν καταβληθεί μέσα στο έτος που αφορά. Έτσι λοιπόν τα φορολογικά αποτελέσματα επιβαρύνονται για φέτος με ένα επιπλέον ποσό δημιουργώντας τους τεράστιο ταμειακό θέμα σε μια χρονική συγκυρία ακρίβειας και εκτόξευσης ενεργειακού κόστους που οι επιχειρήσεις της ακριτικής περιοχής μας χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας όσο ποτέ άλλοτε».

Ο κ. Μαλτέζος δεν μένει όμως στην επισήμανση του προβλήματος αλλά προτείνει έστω και την τελευταία στιγμή:

α) το κράτος να μην φερθεί τιμωρητικά, να ρυθμιστεί το θέμα και να δοθεί η ευκαιρία στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν φορολογικά στην χρήση του 2021 τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές έως του ποσού που έχουν να λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ.

β) να μην λογιστούν τόκοι σε οφειλές στην φορολογική διοίκηση-και στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι του ύψους της απαίτησης τους. 

«Πράγματι εδώ ισχύει αυτό που  λέει ο θυμόσοφος λαός με μια παροιμία: “Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι”!» σχολιάζει με νόημα ο κ. Μαλτέζος κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.