Συμφωνα με στοιχεια του ΟΟΣΑ

Ένας καλός μισθός και μια μόνιμη εργασία με μπόνους, ασφαλιστική κάλυψη και ιατρική περίθαλψη είναι το όνειρο του Έλληνα εργαζόμενου και δη των νέων ηλικίας 20-28 χρονών, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Όνειρο που αποδεικνύεται απατηλό για όσους προσλαμβάνονται με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου απασχόλησης. Μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν την εργασία σύμβασης περιορισμένης διάρκειας τονίζουν ότι αυτό το είδος δουλειάς αυξάνει την ευελιξία του εργατικού δυναμικού, αφού καθιστά ευκολότερη υπόθεση για τον εργοδότη την απόλυση ή πρόσληψη των υπαλλήλων, ενώ δίνει στον εργαζόμενο μεγαλύτερες δυνατότητες κινητικότητας και την ελευθερία να συνδυάζει, είτε τις περισσότερες από μια δουλειές, είτε την εργασία του με άλλες δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά όμως, εργασία περιορισμένου χρόνου συμβάσεως μεταφράζεται συνήθως με χαμηλούς μισθούς και άσχημες συνθήκες εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους παραπάνω λόγους σκοπεύει να δώσει οδηγίες σε εργοδότες και εργαζομένους που στόχο έχουν τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, είτε αυτοί έχουν αόριστο, είτε ορισμένο χρόνο εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έρευνας του ΟΟΣΑ το ποσοστό απασχόλησης με σύμβαση ορισμένου χρόνου εργασίας αυξήθηκε μέχρι το 2000 πάνω από 3% και η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Ακόμα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των εργαζομένων με σύμβαση ενός χρόνου καταλήγουν μέσα σε δυο χρόνια σε μόνιμη εργασία και μόνο ένας στους πέντε εξακολουθεί να εργάζεται με την αγωνία αν θα ανανεωθεί η σύμβαση εργασίας του.

Αναφορικά με την αμοιβή ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι αυτοί που δεν έχουν μόνιμη εργασία είναι συνήθως νέοι χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία, για αυτό και ο μισθός τους είναι χαμηλός. Αντίθετα, όσοι μετρούν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και έχουν πολυετή εμπειρία είναι ευκολότερο να βρουν μόνιμη και καλά αμειβόμενη εργασία.


Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ η ορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας, δεν στερεί από τους εργαζομένους πλεονεκτήματα, όπως η συνταξιοδότηση και η ιατρική περίθαλψη, όμως αυτά παρέχονται μόνο σε όσους εργάζονται στην ίδια δουλειά για ένα χρόνο τουλάχιστον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί με σύμβαση εργασίας περιορισμένου χρόνου εργασίας θεωρούν ότι δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους εργαζομένους,για αυτό και δεν αναπτύσσουν όλες τις ικανότητες τους, όμως αυτό αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές λανθασμένο, καθώς οι εργοδότες εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους δοκιμάζοντάς τους και προσλαμβάνοντας μόνιμα τον ικανότερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.