Συγκρατημενο το ενδιαφερον των ιδιοκτητων ταξι της Ροδοπης για τα ηλεκτρικα οχηματα

Παρά τις δυσκολίες ο κλάδος συνεχίζει να προσελκύει νέους ανθρώπους

Από τις 9 Ιανουαρίου 2023 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων και παράλληλα τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης «Πράσινα ταξί», για αγορά ηλεκτρικού ταξί με επιδότηση που ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ, να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ.

Και ενώ το υπουργείο ενδιαφέρεται να προωθήσει τη χρήση ηλεκτρικού ταξί, οι επαγγελματίες τουλάχιστον στην Κομοτηνή είναι ακόμα επιφυλακτικοί για να περάσουν σε νέο όχημα με ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Φοίβο Γελαδάρη.

Βέβαια στην Κομοτηνή ήδη κυκλοφορεί το πρώτο ηλεκτρικό ταξί, όμως επειδή είναι ένα μέσο που δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ, και έτσι δεν γνωρίζουν στην πράξη τις αντοχές και τις απαιτήσεις που έχει σε κόστος φόρτισης αλλά και σε συντήρηση κατά την χρήση του ως ταξί, ιδιαίτερα στην επαρχία είναι επιφυλακτικοί.

Την ίδια ώρα προβληματίζονται και για πρακτικά θέματα, όπως η φόρτιση του οχήματος, ιδιαίτερα αν ζουν σε πολυκατοικία, αλλά και τον χρόνο που αυτή θα παίρνει, μιας και ακόμα και στους ταχείς φορτιστές που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή μας χρειάζεται σημαντικό διάστημα για τη φόρτιση.

«Η επιδότηση αποτελεί καλό κίνητρο, αλλά μέχρι εκεί» τόνισε ο κ. Γελαδάρης καταθέτοντας την άποψη πως αν υπάρξει υιοθέτηση του ηλεκτρικού ταξί θα γίνει σταδιακά.

Συνεχίζουν να προσπαθούν για το καλύτερο

Βέβαια βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα καύσιμα είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αλλά και ο κόσμος είναι αρκετά «παγωμένος» λόγω των αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα ο κλάδος των ταξί να πλήττεται και αυτός.

Το καλοκαίρι βέβαια υπήρξε μια αύξηση στα κόμιστρα, που σύμφωνα με τον κ. Γελαδάρη τους βοήθησε κάπως, ενώ παρά την ανησυχία ότι θα συμπιέσει την πελατεία τους, οι φόβοι τους αποδείχθηκαν αβάσιμοι, και η κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Βέβαια η κίνηση αυτή πλέον δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως όπως τόνισε, «με υπομονή και δουλειά βγάζεις ένα μεροκάματο» για αυτό και συνεχίζουν να ασχολούνται. Άλλωστε, ανέφερε ο κ. Γελαδαρης,  τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο επάγγελμα νέοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν πάρει ζεστά το θέμα, θέλουν να ασχοληθούν με αυτό και το υποστηρίζουν.

Τέλος ο πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε πως στόχος τους είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ του κόστους για την λειτουργία των ταξί και την οικονομική δυνατότητα των πελατών τους, που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, για αυτό και ελπίζουν πως οι τιμές των καυσίμων, αλλά και του υπόλοιπου κόστους λειτουργίας, θα τους επιτρέψουν να συνεχίζουν να δουλεύουν και αυτοί, αλλά και να μην επιβαρύνουν επιπλέον οικονομικά όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ταξί.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.