Συγκεντρωση διαμαρτυριας οργανωνουν οι κτηνοτροφικοι συλλογοι ΑΜΘ

Διαμαρτύρονται για τα προβλήματα με τη βασική ενίσχυση

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, καλούν όλους της κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ. Σκοπός της κινητοποίησης είναι να εκφραστεί η έντονη δυσαρέσκεια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην  πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης.

«Παρακολουθούμε την τελευταία εβδομάδα, με την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, ν’ αποποιηθούν τις εύλογες θεσμικές τους ευθύνες» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και θυμίζει πως «το 2015 που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της ΚΓΠ 2015-2019, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας είχε ενημερώσει με ατομικά έντυπα μέσω των ΚΥΔ, για τον υπολογισμό των ατομικών μας δικαιωμάτων, για τον αριθμό τους, τη μοναδιαία τους αξία, και για τα πέντε βήματα σύγκλισης μέχρι το 2019, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο από το 2014. Το 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ τήρησε σιγή ιχθύος. Όλα στα κρυφά, χωρίς ενημέρωση, με τις ατομικές μοναδιαίες αξίες άγνωστες, τα βήματα σύγκλισης μέχρι το 2026 άγνωστα, ακόμη και ο στόχος της σύγκλισης άγνωστος, με βάρκα την ελπίδα!».

Παράλληλα καταφέρονται εναντίον των χειρισμών του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ τονίζοντας πως «όσο οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία και τη γεωργία κατανέμονται με την επιδοματική λογική του “κάπου, κάπως, κάποτε”, του “δώσε και σε μένα μπάρμπα” και της “τοπικιστικής ψηφοθηρίας” και όσο εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε παθητικά με τη λογική «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», αυτός ο τόπος και οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και γεωργοί, δε θ’ απολάβουμε ποτέ αυτό που δικαιωματικά και ισότιμα μας αξίζει και δε θα σηκώσουμε ποτέ κεφάλι!»

«Το Στρατηγικό Σχέδιο που φτιάχτηκε για εμάς, χωρίς εμάς, πρέπει ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει, με τη συμμετοχή και συμφωνία των κτηνοτρόφων. Αρκετή ζημιά έκαναν στην κτηνοτροφία οι θεωρητικοί του ΥΠΑΑΤ και των πανεπιστημίων, αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα σε αεριτζήδες και αετονύχηδες, να καρπώνονται τις ενισχύσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων, ενεργοποιώντας βοσκοτοπικά δικαιώματα χωρίς ζώα, με κατανομή από το αμαρτωλό εθνικό απόθεμα! Κλείνουμε λίγες ώρες τα ζώα μας στους στάβλους μας για να διαμαρτυρηθούμε και να μην αναγκαστούμε να τους κλείσουμε οριστικά!» τονίζουν κλείνοντας το κάλεσμά τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.