Στροφη στα εποχικα φρουτα και λαχανικα για τους καταναλωτες το Πασχα

Το υψηλό κόστος κάνει παραγωγούς αλλά και τους πολίτες να απομακρύνονται από τα προϊόντα θερμοκηπίου

Στο μισό έχουν πέσει οι εκτάσεις που καλλιεργούνται τοπικά, τόνισε ο Πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών ν. Ροδόπης Γεώργιος Κουτρουλός

Στα εποχικά οπωρολαχανικά, που τείνουν να είναι φτηνότερα, φαίνεται να στρέφονται οι καταναλωτές της Ροδόπης αυτό το Πάσχα, αλλά και γενικότερα, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής σε είδη εκτός εποχής, που σημαίνει και υψηλότερες τιμές, αλλά και την μείωση της αγοραστικής δύναμης τους.

Γενικότερα αυτές είναι δύσκολες εποχές για τους παραγωγούς, που στρέφονται στις εποχικές καλλιέργειες και ξηλώνουν τα θερμοκήπια, κυρίως λόγω του κόστους παραγωγής, που συνδυάζεται με την αλλαγή στις προτιμήσεις των πελατών, που αναζητούν χαμηλότερες τιμές.

Προτίμηση στα εποχικά

Ήδη ο κόσμος από την Μ. Πέμπτη άρχισε να κινείται και να αγοράζει είδη, αν και η κίνηση όπως είναι φυσικό θα κορυφωθεί την τελευταία μέρα, τόνισε ο κ. Γεώργιος Κουτρουλός, Πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών ν. Ροδόπης, που σημείωσε πως τόσο στις λαϊκές, όσο και στα τοπικά καταστήματα, φαίνεται να προτιμούν τα τοπικά παραγωγικά προϊόντα, που είναι φτηνότερα, μιας και τα εμπορικά έχουν πολύ υψηλότερη τιμή. Έτσι θα προτιμήσουν μαρούλια, κρεμμυδάκια, δυόσμο, άνηθο και ό,τι άλλο χρειάζεται για το πασχαλινό τραπέζι,  ενώ είναι πολύ επιφυλακτικοί σε ντομάτες και άλλα είδη που δεν είναι της εποχής.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στα οπωρολαχανικά, στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν, γιατί ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης, έχει αλλάξει τις προτιμήσεις τους. Αυτό σημαίνει πως και οι παραγωγοί πρέπει να προσαρμοστούν, βάζοντας τις κατάλληλες καλλιέργειες, την ώρα που το κόστος παραγωγής τους υποχρεώνει να στρέφονται αλλού. Όπως τόνισε ο κ. Κουτρουλός, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα μισά καλλιεργητικά στρέμματα από ό,τι πριν την πανδημία, ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής.

Η ποιότητα εξασφαλίζει και τον καταναλωτή

Αυτό που τους ανησυχεί, είναι ότι βλέπουν πως υπάρχει πολιτική που κατευθύνει τον κόσμο προς τις μεγάλες αλυσίδες, κάτι που είναι εις βάρος τόσο των καλλιεργητών και των πωλητών, αλλά και εν τέλει των ίδιων των καταναλωτών, μιας και ο ίδιος θεωρεί πως μόνο στην λαϊκή μπορεί κανείς να βρει φρέσκα προϊόντα, αλλά και ποιοτικά.

Πρωτοβουλίες όπως τα market pass, τα καλάθια και άλλα, ουσιαστικά πριμοδοτούν τις μεγάλες αλυσίδες επεσήμανε ο κ. Κουτρουλός επισημαίνοντας πως σημασία σε όλες τις περιπτώσεις, έχει να κοιτάνε οι καταναλωτές την ποιότητα, και να προτιμούν τα ντόπια, «και ας είναι λίγο ακριβότερα, η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη, και είναι σίγουροι τι τρώνε».

Με πολλές δυσκολίες το μέλλον

Όσο για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον; «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε» τόνισε ο κ. Κουτρουλός, τόσο σαν άνθρωποι, όσο και σαν αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ δυστυχώς δεν βλέπουν προοπτική αλλαγής στον ορίζοντα.

Πλέον δύσκολα υπάρχουν σκέψεις να μπουν σε νέες καλλιέργειες, να στήσουν καινούρια θερμοκήπια, και έχουν φτάσει να πουλάν τα θερμοκήπια και να μην φτιάχνουν καινούρια, λόγω κόστους. «Όταν έχει 1.90 το πετρέλαιο, πώς θα καλλιεργήσουμε, ιδίως στην περιοχή μας, που έχει πιο κρύο» ανέφερε προτρέπωντας τους καταναλωτές «να τρώνε ντόπια εποχής. Θα έρθει η εποχή που θα βγάλουμε ντομάτες, και αγγούρια και μελιτζάνες που θα είναι φτηνότερα σε κόστος από σήμερα, και θα είναι πιο ποιοτικά».

Άλλωστε η φύση της δουλειάς τους σημαίνει πως κόβουν το προϊόν το απόγευμα, και την άλλη μέρα το πουλούν, και θα βρίσκονται στο τραπέζι του καταναλωτή σχεδόν άμεσα. «Είναι μεγάλο πλεονέκτημα αυτό, να προτιμάει ο κόσμος την ντόπια αγορά, και στα δικά μας, αλλά και όλα τα καταστήματα» σημείωσε, γιατί τα χρήματα που φεύγουν στις μεγάλες αλυσίδες δεν ξαναγυρίσουν στην τοπική αγορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.