Στοχοποιηση των δημοσιων υπαλληλων

Σε 24ωρη απεργία με αίτημα την απόσυρση άρθρων του νομοσχεδίου, που προβλέπει «ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις για παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων που ζημιώνουν το ασφαλιστικό σύστημα», προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Η απόφαση πάρθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΙΚΑ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ. Σε εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, συμμετοχή στην απεργία είχαν και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων, υπογράμμισαν ότι οι ποινές του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα αυστηρές, ακόμα και στις περιπτώσεις αμέλειας ή λάθους του υπαλλήλου, επισημαίνοντας ότι στην ουσία ποινικοποιείται η ίδια η εργασία με τις επίμαχες διατάξεις.

Παναγιώτης Τσουκαλάς «Είναι μέτρα που δεν έγιναν ούτε σε καιρούς δικτατορίας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜ-Θ, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, χαρακτήρισε απαράδεκτο το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «στοχοποιεί τον κάθε υπάλληλο και σε περίπτωση ακόμη αμέλειας ή λάθους τον θέτει εκτός υπηρεσίας με τρίμηνη αναστολή της υπαλληλικής του ιδιότητας». «Φθάσαμε σε μια κατάσταση», επισήμανε, «που ο κάθε υπάλληλος με την έλλειψη προσωπικού «λιώνει» στον γκισέ προκειμένου να εξυπηρετήσει το κοινό και αν κάνει ένα λάθος απλό ή στοχοποιηθεί από κάποιο συναλλασσόμενο, είναι έτοιμος για απόλυση». «Είναι μέτρα που δεν έγιναν ούτε σε καιρούς δικτατορίας», συνέχισε, «και θεωρώ ότι η κατάσταση θα εκτραχυνθεί αν δεν αντιδράσει το συνδικαλιστικό κίνημα σύσσωμο και όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι σήμερα είναι αυτά, αύριο θα είναι στον ευρύτερο ή στο στενό δημόσιο τομέα». «Καλούμε την ηγεσία να αποσύρει τα άρθρα και να τα τροποποιήσει», κατέληξε, «συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με νέες κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν, και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική».

Γιώργος Ιωαννίδης «Στοχοποιείται πάλι ο δημόσιος υπάλληλος, αντί το κράτος να εφαρμόσει σύγχρονη δημόσια διοίκηση»

Την κινητοποίηση των εργαζομένων των ασφαλιστικών ταμείων στήριξε ενεργά και η τοπική ΑΔΕΔΥ, που δια του προέδρου της, κ. Γιώργου Ιωαννίδη, κατήγγειλε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις τακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Ιωαννίδης παρατήρησε ότι «στοχοποιείται και πάλι ο δημόσιος υπάλληλος και κυρίως οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία», αμφιβάλλοντας για το κατά πόσον με τέτοιου είδους μέτρα θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. «Στο ΙΚΑ Κομοτηνής», σημείωσε, «οι 20 εργαζόμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν τουλάχιστον σε τριπλάσια δουλειά, τη στιγμή μάλιστα που το ΙΚΑ έγινε ο κύριος ασφαλιστικός φορέας για πάνω από 8 εκατομμύρια συμπολιτών μας». «Αυτό δείχνει ότι αποποιείται η κυβέρνηση των ευθυνών της», συνέχισε, «και δεν βλέπουμε να λαμβάνονται μέτρα, ώστε είτε να απλοποιηθεί η νομοθεσία είτε να ενισχυθούν οι θεσμοί, αλλά εν αντιθέσει βάλλονται πάλι υπάλληλοι ώστε να στοχοποιηθούν από την ίδια την κοινωνία, ενώ είναι εκείνοι που θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Δεν διευκολύνει η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά την λειτουργία των υπηρεσιών, παρόλο που οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το 50% των εισοδημάτων τους, παρόλο που δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέσα για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, παρόλο που υπάρχει πολυνομία και αντινομία και δεν μπορούν οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν έτσι όπως θα έπρεπε. Αντί το κράτος να εφαρμόσει σύγχρονη δημόσια διοίκηση, που πραγματικά θα εξυπηρετεί τον πολίτη και θα διευκολύνει τον υπάλληλο στην εξυπηρέτησή του, επιρρίπτει την μη καλή λειτουργία στους υπαλλήλους, εξαναγκάζοντάς τους όχι να υπερβάλλουν εαυτόν, αλλά να είναι νυχθημερόν στη υπηρεσία προκειμένου να εξυπηρετηθεί τον πολίτη όπως θα έπρεπε. Δεν φταίει ο υπάλληλος για την κατάντια ή τη μη ορθή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Τις ευθύνες τους οι πολιτικοί δεν τις έχουν αναλάβει ποτέ και το μόνο που λένε είναι ότι ο λαός θα αποφασίσει στις εκλογές αν θα τιμωρήσει κάποιον πολιτικό». Κλείνοντας, ο κ. Ιωαννίδης εκτίμησε πως το επίμαχο νομοσχέδιο «είναι ενταγμένο σε ένα σχέδιο των τελευταίων κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν αυτά που επιτάσσει η τρόικα αλλά και αυτά που οι ίδιοι μέσω αυτής θέλουν να περάσουν».


Φωτεινή Στριτάκη «Δεν είμαστε αυτοί, που θα προστατεύσουμε τους επίορκους, αλλά υπάρχει ένα σύνολο νόμων που μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα αν θέλει»

Από την πλευρά της η κ. Φωτεινή Στριτάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ, υποστήριξε ότι «αν διαβάσει κάποιος το νομοσχέδιο, θα καταλάβει ότι για όλα τα κακά, που συμβαίνουν στην κοινωνική ασφάλιση, φταίνε οι εργαζόμενοι και άρα ας τους πάρουν το κεφάλι». «Δεν φτάνει φαίνεται για την τρικοκομματική κυβέρνηση», συνέχισε, «ο νέος αυστηρότατος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. που ψηφίσθηκε. Εμείς θεωρούμαστε μια ξεχωριστή ομάδα εργαζομένων, κόντρα σε όλα αυτά που πρεσβεύει το Σύνταγμα και θεωρείται το αδίκημα που εμείς θα διαπράξουμε ιδιώνυμο. Ένας υπάλληλος, που δουλεύει σε ένα ασφαλιστικό ταμείο-και γνωρίζετε την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία και τοπικά αλλά και γενικότερα-αναγκάζεται να δουλεύει για τρεις και τέσσερις υπαλλήλους λόγω της έλλειψης προσωπικού. Μέσα στο φόρτο εργασίας είναι λογικό σε ένα βαθμό να κάνεις και κάποιο λάθος. Δεν μπορεί να τιμωρηθεί ένας υπάλληλος με τρεις μήνες αργία και να έχει πάνω από το κεφάλι του ακόμα και ποινικές διώξεις για κάτι, το οποίο έγινε εξ αμελείας. Εμείς δεν είμαστε αυτοί, που θα προστατεύσουμε τους επίορκους διότι υπάρχουν και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει και ένα σύνολο νόμων που μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα αν θέλει. Η όλη πορεία μέχρι σήμερα έδειξε ότι ήξεραν αλλά δεν ήθελαν. Εξακολουθούν να ρίχνουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους. Δε φταίμε εμείς, που οι περιουσίες των ταμείων είναι κάτω από το 50%. Δεν φταίμε εμείς για όλα τα δομημένα ομόλογα, που όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν το 30% περίπου της περιουσίας τους. Δεν φταίμε εμείς για το «κούρεμα» των ομολόγων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.