Στο ταμειο μονο… με ρυθμιση

150 δημότες ρύθμισαν οφειλές τους προς το Δήμο Κομοτηνής με το καθεστώς των 100 δόσεων

Αίτημα για παράταση της ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους, κατά ένα μήνα, κατέθεσε η ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, την ίδια ώρα που εκπνέει επισήμως η σχετική προθεσμία. Στο Δήμο Κομοτηνής, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Δημήτρη Πολιτειάδη, μέχρι τις 26 Μαΐου, καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στη ρύθμιση, είχαν προσέλθει περί τους 150 δημότες προκειμένου να ρυθμίσουν οφειλές τους.
 
Βάσει του νόμου, στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως τις 26.5.2015 προς ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα. Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 100.
 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πολιτειάδης, η ρύθμιση χρεών προς τους Δήμους, βασίστηκε στα πρότυπα των ρυθμίσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου και μάλιστα περιελάμβανε πολύ ευνοϊκότερους όρους συγκριτικά με προηγούμενες που τέθηκαν σε ισχύ τον τελευταίο χρόνο.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ενδιαφέρον εκ μέρους των οφειλετών του Δήμου, να αξιοποιήσουν τα ευεργετήματα υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση, για να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ήταν διπλάσιο, σε σχέση με τη διάθεση που επιδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για προηγούμενες ρυθμίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής, η δυσμενής οικονομική συγκυρία, επηρεάζει καθοριστικά την στάση που διαμορφώνουν οι δημότες όταν πρόκειται να διεξάγουν πληρωμές. « Οι δημότες που οφείλουν στο Δήμο, δύσκολα έρχονται να πληρώσουν χωρίς να υπάρχει ρύθμιση», ενώ φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.