Στο πλευρο αγροτων και κτηνοτροφων και οι καπνοπαραγωγοι της Θρακης

Συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας με βασικό μήνυμα τις από κοινού διεκδικήσεις

Τη συμμετοχή τους στην σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας που αποφάσισαν οι Σύλλογοι Αγροτών και Κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη διοικητήριο της ΠΑΜ-Θ και την στήριξη των αιτημάτων του κλάδου αποφάσισε το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση τα μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού απηύθυναν μάλιστα κάλεσμα μαζικής συμμετοχής προς τα μέλη τους αλλά και προς όλους τους αγρότες τονίζοντας πως πλέον διακυβεύεται η επιβίωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Πολλά από τα προβλήματα όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών, είναι κοινά, ενώ σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αιτημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων χρονίζουν και παραμένουν άλυτα.  Με πρώτο και κύριο αυτό του αυξημένου κόστους παραγωγής με τον ίδιο να παραθέτει το παράδειγμα του λιπάσματος που φέτος σχεδόν διπλασίασε την τιμή του αλλά και του πετρελαίου που επίσης παρουσιάζει μεγάλες αυξήσεις που οι καπνοπαραγωγοί αδυνατούν να «απορροφήσουν».

Ζήτημα επιβίωσης για 15.000 οικογένειες

Ο κ.Αμέτ Σινάν εξήγησε πως από τα σοβαρότερα ζητήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το αίτημα για την ένταξη του καπνού στις παραγωγές με συνδεδεμένη ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου και οι επιδιωκόμενες αλλαγές στη νέα ΚΑΠ.

Θέματα που όπως εξήγησε «χρήζουν άμεσης επίλυσης διότι είναι θέμα πλέον επιβίωσης των καπνοπαραγωγών και των οικογενειών τους, που μόνο στην Θράκη ξεπερνούν τις 15.000 οικογένειες που διαβιούν από τον καπνό».

«Τα χωριά μας ερημώνουν, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, οι παραγωγές εγκαταλείπονται γεγονός που δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία της περιοχής που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα» ανέφερε τονίζοντας πως αν ενισχυθούν οι αγρότες, με την σειρά τους και αυτοί θα «ενισχύσουν» την τοπική οικονομία.

Κοινό μέτωπο και κοινούς αγώνες

Άλλωστε όπως τόνισε οι καπνοπαραγωγοί κατέρχονται σήμερα στην κινητοποίηση ενισχύοντας και προσυπογράφοντας τα αιτήματα του συνόλου των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, καθώς η από κοινού διεκδίκηση είναι το μοναδικό όπλο. «Τα ζητήματα αυτά είναι θέματα της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα και θα πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, αγρότες και μη να τα διεκδικήσουμε για να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ, να πετύχουμε κάτι σταθερό για τους αγρότες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και με την σειρά τους να “καταθέσουν” τα χρήματά τους στην τοπική οικονομία» κατέληξε ο ίδιος απευθύνοντας προσκλητήριο συμμετοχής σε όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.