Στο φως «κρυφα» εισοδηματα 2,5 δισ. Ευρω

Ρύθμιση

Τετράμηνη παράταση της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση αλλά κυρίως να ενισχύσει με «ζεστό» χρήμα τα ταμεία του Δημοσίου.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη ρύθμιση έχουν υπαχθεί περίπου 49.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκάλυψαν στις φορολογικές αρχές αδήλωτα κεφάλαια σχεδόν 2,5 δισ. Οι φόροι που έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ καθώς οι φορολογούμενοι επιλέγουν να εξοφλήσουν το φόρο που βεβαιώθηκε στα αδήλωτα κεφαλαία σε 12 μηνιαίες δόσεις.
 
Η παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την εμφάνιση και νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων προβλέπεται με τροπολογία που βρίσκεται υπό κατάθεση, στο νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις». Η παράταση της ρύθμισης θα συνοδεύεται με αυξημένα πρόστιμα και προσαυξήσεις σε σχέση με όσους έσπευσαν και εντάχθηκαν πρώτοι.
 
Όσοι εντάχθηκαν έως και χθες που τυπικά έληγε η προθεσμία του ν.4446/2016 θα επιβαρύνονται με προσαύξηση 10%, ενώ για όσους ενταχθούν από τον Ιούνιο και μετά θα κλιμακώνεται σε 12% και ακόμα υψηλότερα. Στις «άλλες διατάξεις» που θα προστεθούν επίσης με τροπολογία, αναμένεται να περιλαμβάνονται και διευκρινίσεις για θέματα όπως της φορολογίας αγροτών, επιχειρήσεων κλπ που εκκρεμούσαν και έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στην υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε1.
 
Ωστόσο όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, «δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα» στις διατάξεις του νομοσχεδίου και μόνο η ενσωμάτωση της Οδηγίας και η τροπολογία για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων έχουν αυτό το χαρακτήρα. Η ίδια δεν απέκλεισε όμως να υπάρξουν και άλλες φορολογικού τύπου διατάξεις που μπορεί να έρθουν στον εν λόγω νομοσχέδιο χωρίς όμως αυτές να συνδέονται με προαπαιτούμενα, αλλά κυρίως -όπως είπε- με την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων. 

Χιλιάδες υποθέσεις σε εκκρεμότητα 

Πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να εμφανίσουν στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα κεφαλαία. Οι περισσότεροι είχαν εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές μέσα από τις διασταυρώσεις που διενεργούνται στις διάφορες λίστες και είχαν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο ενώ μεγάλο ποσοστό δηλώσεων που κατατέθηκαν είναι πληροφοριακού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα Ε9 και ενοικίασης ακινήτων, από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή. Πολλοί βέβαια φορολογούμενοι προτιμούν να καταβάλλουν ποσοστό 50% ή και 60% του κεφαλαίου τους προκειμένου να γλιτώσουν από ποινικές κυρώσεις ή φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες μπορούν να φτάνουν ακόμα και το 120% του κεφαλαίου που απέκρυψαν από την εφορία.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκαλύπτουν αδήλωτα κεφάλαια ρυθμίζουν την οφειλή σε 12 μηνιαίες δόσεις, στο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών.
 
Η δήλωση της εθελούσιας αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών αφορά:
• Το φόρο εισοδήματος
• Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας
• Το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων
• Το Φόρο ακινήτων(ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ,ΦΜΑΠ)
• Την Εισφορά Αλληλεγγύης
 
Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση την φορολογική κλίμακα κατά το έτος απόκρυψης ενώ από το 2011 και μετά θα επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ο πρόσθετος αυτός φόρος προσαυξάνεται κατά 25% για δηλώσεις που θα αφορούν εισοδήματα έως το 2001, 23% για εισοδήματα έως το 2002, 22% για εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί έως το 2003, 16% για εισοδήματα αδήλωτα έως το 2004, 15% έως το 2005, 12% έως το 2006, 10% έως το 2007, 6% έως το 2008, 5% έως το 2009 ενώ για τα εισοδήματα από το 2010 και μετά δεν προβλέπεται προσαύξηση. Από εκεί κει πέρα, προβλέπονται μια σειρά από περιπτώσεις που ο πρόσθετος φόρος προσαρμόζεται ανάλογα. 

Σε δύο αντίτυπα 

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. χειρόγραφα, σε δύο αντίτυπα. Στις δηλώσεις αναγράφεται ρητά ότι «η δήλωση υποβάλλεται βάσει των διατάξεων των άρθρων 57 έως και 61 του ν.4446/2016». Φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις αναγράφουν ότι «Δεν εμπίπτω στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 60 του ν. 4446 / 2016». Αν δεν αναγραφούν οι συγκεκριμένες φράσεις, θεωρείται ότι η υποβληθείσα δήλωση δεν εμπίπτει στη ρύθμιση. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εκκαθαρίζονται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κατά το έτος που αφορούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.