Στο ερωτημα «Χρεος και ευρω, ποια η λυση;» προσπαθησαν ν’ απαντησουν ο καθηγητης Σπυρος Μαρκετος και η βουλευτης Ιωαννα Γαιτανη

«Να μιλάμε και όχι να καταγγέλλουμε, να μιλάμε και να οργανώνουμε, για να μη χαθεί η αριστερά» η απάντηση

Έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε στο «Cafe-bar Οχτώ» με συντονιστή τον Μουσταφά Τσολάκ, τον εκδότη της εφημερίδας Barikat και παραγωγό του ράδιο Παρατηρητής 94fm, μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με ομιλητές τον καθηγητή του ΑΠΘ και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σπύρο Μαρκέτο και τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη για την επαύριο της πορείας της χώρας μας, στο καθεστώς του χρέους και του ευρώ.
 
Ο ιστορικός των ιδεών Σπύρος Μαρκέτος παρουσίασε τη φάση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού την οποία διάγουμε τώρα, επικεντρώνοντας στον άυλο τρόπο παραγωγής χρήματος μέσω …πλήκτρων. Ακολούθως αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο παράγονται σήμερα χρήματα και επιτελείται η απαλλοτριωτική συσσώρευση κεφαλαίων μέσω φόρων ή τόκων επί των δανείων που παρέχονται. Διατύπωσε επίσης τη διαφωνία του για το γεγονός όπως παρουσιάζεται του αναπόφευκτου δρόμου της λιτότητας, το οποίο καμία πολιτική δύναμη δεν προσπάθησε να αποσείσει, διατυπώνοντας παράλληλα κριτική στη διαπραγμάτευση επί της βάσει πολιτικών αρχών που προσπάθησε να επιβάλλει στα ιερατεία της Ευρώπης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λησμονώντας τη σκληρότητα και τον κανιβαλισμό του καπιταλισμού.

 
Ο ίδιος πρότεινε ως λύση τη ρήξη με τους θεσμούς και την Ε.Ε., την απαλλαγή από τη δικτατορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πάλη του εργατικού κινήματος δεν τελειώνει με την έξοδο από το ευρώ και τη διαγραφή του χρέους, αντιθέτως τότε αρχίζει.
 
Ακολούθησε, η εισήγηση της βουλευτίνας Ιωάννας Γαϊτάνη, στη θέση του Οικονομολόγου Πάνου Κοσμά που δεν προσήλθε, η οποία επεσήμανε ότι ανεβαίνει ο προβληματισμός στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης και ότι τελικός στόχος των αριστερών συνιστωσών και κομμάτων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ριζοσπαστικότητας του λαϊκού κινήματος.

 
Ακολούθησε ευρεία συζήτηση με το ακροατήριο, η οποία εστίασε στις διαφαινόμενες αντιπαλότητες ηγεμονίας των αριστερών συνιστωσών και κομμάτων, αλλά κατέληξε στο τέλος ότι το πρόβλημα δεν είναι η φτώχεια αλλά ο καπιταλισμός και επί τη βάσει αυτού του δεδομένου καθήκον της αριστεράς είναι «να μιλάμε και όχι να καταγγέλλουμε, να μιλάμε και να οργανώνουμε», για να εξακολουθήσει να υπάρχει η αριστερά και να μη χαθεί, όπως συνέβη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Τάκης Μουμτζίδης, ο Ευστράτιος Ματσούλιας, ο Πέτρος Βαφειάδης και πολλοί πολλοί νεολαίοι από την ΕΑΑΚ και άλλες αριστερές φοιτητικές παρατάξεις. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.