Στο επικεντρο της ΓΣΕΒΕΕ τα ζητηματα Συνταγματικοτητας του Νεου Φορολογικου Νομου

Την αντισυνταγματικότητα των προβλέψεων ανέδειξαν ο Π. Παυλόπουλος και ο Ε. Βενιζέλος

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και της πολιτικής, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με θέμα «Aντισυνταγματικότητες του Νέου Φορολογικού Νόμου» και βασικούς ομιλητές τους: Προκόπη Παυλόπουλο, τέως Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκό, Επίτιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρώην Προέδρο του ΠΑΣΟΚ, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ και Θεόδωρο Φορτσάκη, Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, πρ. Βουλευτή Επικρατείας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για σημεία του νέου φορολογικού νόμου που προβληματίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους και να δοθούν απαντήσεις για τη συνταγματικότητα του.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή, μεταξύ των οποίων είναι και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ),  κ. Γιώργος Καββαθάς. Στο χαιρετισμό του  ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στον αιφνιδιασμό που υπέστησαν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι  από τις διατάξεις του νομοθετήματος, που πλέον είναι νόμος του κράτους, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος και καμία νέα επιβάρυνση. Όπως υπογράμμισε η εφαρμογή των διατάξεων του  φορολογικού νόμου  ουσιαστικά βάζει λουκέτο σε μια σειρά μικρών ατομικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων καθώς  παρά τις δυσκολίες που βιώνουν τα τελευταία 15 χρόνια και ειδικότερα το ασθενέστερο κομμάτι των επαγγελματιών αυτών, καλούνται  να  επιβαρυνθούν με τριπλασιασμό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλουν.

Στην τοποθέτηση του ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για παραβίαση από πλευράς φορολογικής αρχής και για πτώχευση του συστήματος. «Πρόκειται για πτώχευση του συστήματος φορολογίας στην Ελλάδα. Και από άποψη προσωπικού και από δυνατότητα ελέγχων. Αυτό αποτελεί ομολογία της βασικότερης αστοχίας πέρα από την αντισυνταγματικότητα» σημείωσε. Πρόσθεσε  επίσης ότι  «δεν είναι ελεύθερος ο νομοθέτης. Υπάρχουν όρια στην έννοια του κράτους Δικαίου»  ενώ έμφαση έδωσε στη διάκριση  μεταξύ τεκμαρτών και πραγματικών εισοδημάτων, επικρίνοντας την πρόβλεψη πως ο φορολογούμενος καλείται να αποδείξει τα εισοδήματα.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι  η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι στόχος υψηλής ηθικής και νομικής αξίας. Υπηρετεί ένα βασικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος, όμως θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του κράτους δικαίου, της αναλογικής ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και με την τήρηση  των βασικών δικονομικών εγγυήσεων. «Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Ο νομοθέτης δεν μπορεί να ισοπεδώνει αυτές τις πρόδηλες ανισότητες που υπάρχουν», είπε και τόνισε ότι οι έλεγχοι δεν προσανατολίζονται στους μεγάλους φορολογούμενους αλλά τα βάρη μετακυλίονται στους μικρομεσαίους, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα που κάποιοι μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι περισσότεροι φυτοζωούν. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης  ότι ο νόμος αυτός είναι αναγκαίο να καταπέσει ενώπιον των δικαστηρίων και πως θα πρέπει να κριθεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων αυτών.

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, πρ. Βουλευτής Επικρατείας ανέφερε ότι υπάρχει σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνοντας πως «παραμένει στο ακέραιο η απόδειξη του τεκμαρτού εισοδήματος», παραπέμποντας και στις σχετικές διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μενέλαος Γαρδικιώτης, της Οδοντιατρικής Εταιρείας  Αθανάσιος Δελτιώτης, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος Νικόλαος Γιάννης, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης , του Συνδικάτου Επαγγελματιών Ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος,  και ο   Γεν. Γραμματέας   της  Συντονιστικής Επιτροπής  Συμβολαιογράφων  Ελλάδος Θόδωρος Χαλκίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.