Στο διοικητηριο της ΠΑΜ-Θ «συναντωνται» τη Δευτερα οι κτηνοτροφοι της ΠΑΜ-Θ

Ζητούν άμεση αλλαγή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και καταγγέλλουν αδράνεια ή αδιαφορία από πλευράς τοπικών βουλευτών και αρχών για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο

Στους δρόμους και συγκεκριμένα έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα βρεθούν την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας εν είδει διαμαρτυρίας για μια σειρά ανοιχτών προβλημάτων και αδικιών που αντιμετωπίζουν και αποτελούν κατά κύριο λόγο πρόβλημα του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που όπως καταγγέλλουν «φτιάχτηκε για εμάς, χωρίς εμάς».

Τα προβλήματα στον κλάδο της κτηνοτροφίας που χρονίζουν είναι πολλά, ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, η αφορμή και η αιτία της εν λόγω κινητοποίησης και αυτό που αυτή τη στιγμή «καίει» τους κτηνοτρόφους είναι η τεράστια μείωση που υπήρξε στις πληρωμές αλλά και η αστοχία για μερίδα κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν καθόλου από την βασική ενίσχυση.

Καταστροφικός ο υφιστάμενος τρόπος κατανομής των ενισχύσεων

Όπως ανέφερε ο ίδιος για ακόμα μια φορά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έρχεται στη χειρότερη μοίρα, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν κάνει παρεμβάσεις τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ζητώντας την αλλαγή του τρόπου κατανομής των ενισχύσεων, καθώς ο υφιστάμενος είναι όπως τον χαρακτήρισε «καταστροφικός».

Παρά τις αντιδράσεις ο τρόπος αυτός συνεχίζεται, παράλληλα και με το ζήτημα των βοσκοτόπων συγκριτικά και με την υπόλοιπη Ελλάδα που δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ. Εμμένοντας στην αδικία ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως «οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ χάνουμε συνεχώς χρήματα που “μετακινούνται” σε κτηνοτρόφους άλλων περιοχών της χώρας», εξηγώντας πως προβλήματα εγείρονται και με τον τρόπο κατανομής και σε μια σειρά λοιπών θεμάτων όπως πρασίνισμα, η εξισωτική αποζημίωση κ.α.

Αδιαφορία ή ανικανότητα από πλευράς των τοπικών βουλευτών;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας υπογράμμισε την αδράνεια και των τοπικών βουλευτών αλλά και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να διορθωθεί το στρατηγικό σχέδιο προς το δικαιότερο, ώστε να ικανοποιηθούν και ως προς την επίλυση του ζητήματος των βοσκοτόπων όσο και στην αναλογική κατανομή των χρημάτων, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. «Εδώ υπάρχει είτε αδιαφορία είτε ανικανότητα» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «σε όσες περιοχές της χώρας υπήρξαν πιέσεις, υπήρξαν και αποτελέσματα. «Εμείς παραείμαστε πολιτισμένοι και προσπαθούμε να καταθέτουμε αιτήματα που να είναι πραγματοποιήσιμα, να είμαστε μαζί με τους εκπροσώπους μας  και να μην δημιουργούμε προβλήματα ούτε προστριβές, όμως, από ένα σημείο και μετά ,αυτό δεν έχει, φαίνεται, αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Δημόπουλος πρόσθεσε ότι ακόμα και σε περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό των ενισχύσεων, όπως η Κρήτη, δυσανάλογα με την παραγωγή και εκεί γίνονται κινητοποιήσεις. «Αν έχεις μάθει σε ένα ποσό θέλεις να το κρατήσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «εμείς εδώ δεν έχουμε κάνει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τις διεκδικήσεις».

Για τον σκοπό αυτό οργανώνεται την προσεχή Δευτέρα η κινητοποίηση αυτή στην οποία ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής, που κρίνεται απαραίτητο καθώς «στο τέλος δεν θα μείνει κανείς».

«Οι τέσσερις από τους πέντε νομούς είναι στα σύνορα της χώρας, με μοναδική ασχολία τον πρωτογενή τομέα που είναι και η τροφή μας. Χωρίς τροφή δεν μπορεί να ζήσει κανένας. Κανένα  κράτος δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν έχει αυτάρκεια. Κι εμείς όχι μόνο δεν έχουμε αυτάρκεια,  και  αυτούς τους ανθρώπους που μας δίνουν ένα μικρό ποσοστό της  κατανάλωσης που έχουμε, σε εθνικό ελληνικό  προϊόν, τους διώχνουμε από το επάγγελμα» πρόσθεσε γνωστοποιώντας πως θα ζητήσουν και συνάντηση με τον υπουργό κατά προτίμησης επί της ΠΑΜ-Θ ώστε να κρίνει ιδίοις όμασι ο ίδιος την κατάσταση για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν μπορεί συνεχώς μια περιοχή να υποβαθμίζεται, και να σφυράμε  αδιάφορα και να λέμε ότι δε συμβαίνει τίποτα και να βλέπουμε κάποιες μικροπαρεμβάσεις βουλευτών για πράγματα τα οποία  είναι  ήσσονος σημασίας  με την οικονομία των περιοχών μας,  και τα βασικά θέματα τα οποία ζούνε την περιφέρειά μας, να μην ασχολείται κανένας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.