Στο 61% η συμβολη των δημων στο πρωτογενες πλεονασμα της χωρας

Ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει την εθνική προσπάθεια μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θέτοντας το ερώτημα «η κεντρική εξουσία τι κάνει;», εξέδωσε με αφορμή την έκδοση του «Δελτίου Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης» του Αυγούστου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Το ανώτατο συλλογικό όργανο των δήμων κάνει γνωστό ότι το 61% πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας οφείλεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαπιστώνοντας ότι παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.
 
Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΚΕΔΕ είναι το εξής:
 
«Η έκδοση του «Δελτίου Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης» του Αυγούστου και οι συγκεκριμένες αναφορές σε στοιχεία ,του πρώτου εξαμήνου του 2015, από το Υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύουν για άλλη μία φορά την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 145 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 61% του συνολικού πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης, που ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο οι φορείς κεντρικής κυβέρνησης εκτός κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν έλλειμμα -442 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης έλλειμμα ύψους -1.026 εκατ. ευρώ.
 
Επίσης παρά τις τεράστιες περικοπές των νομοθετημένων μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 249 εκατ.  ευρώ (από 1.688 σε 1.439 εκατ. ευρώ), το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε αντιστοιχία με το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΤΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 42 εκατ. ευρώ. Άρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την οικονομική της διαχείριση, πέτυχε το 83% των μειώσεων του κεντρικού κράτους να μην μετακυλιστεί στις τοπικές αγορές και στους δημότες.
 
Την ίδια περίοδο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν μόλις 16%, όταν οι αντίστοιχες της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 1.367 εκατ. ευρώ ή 42%».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.