Στο 50-60% η πληροτητα των ξενοδοχειων της Ροδοπης για τα φετινα Χριστουγεννα

Καλή η πρωτοβουλία του θεματικού πάρκου από τον Δήμο Κομοτηνής• έγκαιρο προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά ώστε να το προωθήσουν ζητούν οι ξενοδόχοι σύμφωνα με τον Νίκο Παπαναστασίου

Ο έγκαιρος προγραμματισμός και ενημέρωση για τις εορτές του επόμενου έτους και τα σχέδια του Δήμου Κομοτηνής που ευελπιστούν ότι θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως το θεματικό πάρκο του Πινόκιο που προσδίδει άλλη δυναμική στην επισκεψιμότητα της περιοχής, είναι το βασικό ζητούμενο των ξενοδόχων της πόλης και της Ροδόπης ευρύτερα ώστε να κερδηθεί και το στοίχημα της πληρότητας κατά τις εορταστικές ημέρες.

Αυτό τουλάχιστον κατέθεσε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ξενοδόχος – ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου «Δημόκριτος» κ.Νίκος Παπαναστασίου ο οποίος κλήθηκε να μεταφέρει την υφιστάμενη εικόνα των καταλυμάτων της πόλης μας για τα φετινά Χριστούγεννα.

Προγραμματισμός από νωρίς

Όπως εξήγησε ο ίδιος φέτος η πληρότητα φτάνει το 50-60%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 70% γεγονός ναι μεν ικανοποιητικό αλλά και που χωρά μεγάλες βελτιώσεις. Όπως τόνισε η φετινή προσπάθεια του Δήμου Κομοτηνής με την λειτουργία του θεματικού πάρκου είναι πολύ καλή, η οποία όμως «ενδεχομένως θα γίνει πολύ καλύτερη αν γνωρίζουμε την υλοποίησή της για του χρόνου από τώρα, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να το προωθήσουμε όπως κάνουν και τα υπόλοιπα θεματικά πάρκα». Όπως υπογράμμισε τα τουριστικά πρακτορεία δημιουργούν τα πακέτα τους πολύ νωρίτερα και επομένως κάποιος ο οποίος θα ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Κομοτηνή, είτε για το θεματικό πάρκο, είτε για ο,τιδήποτε άλλο θα πρέπει να το προγραμματίσει νωρίτερα.

Ο κ.Παπαναστασίου έκανε λόγο για μία «πολύ οργανωμένη δομή, την οποία δημιούργησαν επαγγελματίες σε συνεργασία με τον δήμο Κομοτηνής και είναι για πρώτη προσπάθεια αξιέπαινη» υπογραμμίζοντας ότι έχει και αρκετή επισκεψιμότητα κυρίως ωστόσο από τις γειτονικές περιοχές. Το «αποτύπωμα» του θεματικού πάρκου στην πληρότητα των κρατήσεων δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί, δεδομένης της πρώτης χρονιάς υλοποίησης του εγχειρήματος αλλά και του γεγονότος ότι αυτή εξαρτάται από μία σειρά πραγμάτων.

«Υπάρχουν οι εκδρομές που έχουν ως προορισμό την Τουρκία και η Κομοτηνή αποτελεί στάση για μια διανυκτέρευση, υπάρχουν και εκείνοι που θα έρθουν από μακριά ως καλεσμένοι από τους ντόπιους, ή ακόμα και αυτοί που θα έρθουν για ρεβεγιόν στην πόλη μας» τόνισε για να επισημάνει πως «κάθε τι που γίνεται και δη συλλογικά, όπως και το street food festival κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

Έφυγε ο φόβος του κορωνοϊού, ήρθε η ενεργειακή κρίση

Κληθείς να κάνει τον απολογισμό του 2022 ο κ.Παπαναστασίου απέφυγε να κάνει χρήση του όρου «επάνοδος» τονίζοντας πως ναι μεν ο κόσμος μετά από δύο χρόνια πανδημίας αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για να ταξιδέψει, ειδικά από το Απρίλιο και μετά, ωστόσο υπάρχουν άλλοι δυσχερείς παράγοντες που δημιουργούν ένα δύσκολο κλίμα. Ο φόβος για τα ταξίδια μπορεί να έφυγε και ειδικά το καλοκαίρι να υπάρχει κινητικότητα και ικανοποιητικές πληρότητες και εντός πόλης και στην παραλιακή ζώνη της Ροδόπης, ωστόσο για το νέο έτος παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο το ενεργειακό κομμάτι θα ανατρέψει το κύμα αυτό της «επιστροφής» σε μια πρότερη κανονικότητα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο θα είναι το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης και τον βαθμό στον οποίο θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα, το πόσο θα κινηθούν και οι ταξιδιώτες και θα μπορέσουν να ταξιδέψουν» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως σίγουρα υπάρχουν ήδη κάποια προγραμματισμένα event και δράσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Διαρκή τα αιτήματα των ξενοδόχων

Ως προς το προφίλ αυτών και κατά πόσο έχει αυτό αλλάξει στο πέρασμα των ετών, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε πως οι Έλληνες ταξιδιώτες θα πρέπει να αποτελούν και αποτελούν «αγορά – στόχο». «Οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτό το κομμάτι της χώρας υπάρχει ένας προορισμός με καλή γαστρονομία, με αρκετές πτυχές και αρκετή παράδοση μέσα της, καταλύματα που είναι ζεστά, φιλόξενα και καθαρά και μπορούν να προσφέρουν ένα σταθερό  σημείο, για να κάνουν την εκδρομή τους μέσα στη Θράκη» ανέφερε εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή ο κύριος όγκος επισκεπτών είναι επαγγελματίες που συνεργάζονται με επιχειρήσεις της περιοχής, ο τουρισμός transit από και προς την Τουρκία κ.α. Το προφίλ αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά και με την «απελευθέρωση» του κάθετου άξονα σε ό,τι αφορά την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων, γεγονός που θα έφερνε κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Η πρόταση αυτή όπως και πολλές άλλες έχουν κατατεθεί πολλάκις από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Θράκης και από το τοπικό τμήμα της Ροδόπης που παραμένει αρκετά ενεργό και διεκδικητικό, επεσήμανε ο ίδιος υπογραμμίζοντας και την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μέχρι σήμερα και με την δημοτική αρχή αλλά και κάθε αρμόδιο. Συνεργασία η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί, θέτοντας ως επίκεντρο των διεκδικήσεων τον έγκαιρο προγραμματισμό, ώστε με βάση την ατζέντα που διαμορφώνεται από νωρίς κάθε στόχευση και κάθε κίνηση που γίνεται και σε επίπεδο τουριστικών στοχεύσεων να επιτυγχάνεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.