Στο 3% ενδεχεται να φθασει το βασικο επιτοκιο της ΕΚΤ τον Μαρτιο

Άλλες δύο αυξήσεις προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προανήγγειλε άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προανήγγειλε ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) από 2% που είναι σήμερα, ενδέχεται να πάει στο 3% τον Μάρτιο.

Αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων, αλλά και άλλα θέματα νομισματικής πολιτικής, αναμένεται να ληφθούν στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Φεβρουαρίου και στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη «γραμμή που χάραξε» η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκύπτει ότι σε κάθε μία από τις δύο αυτές συνεδριάσεις θα πρέπει να αναμένουμε από μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, όσο ήταν δηλαδή και την τελευταία φορά. Έτσι, το επιτόκιο κύρια αναχρηματοδότησης με το οποίο συνδέεται το κόστος εξυπηρέτησης των περισσοτέρων στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου από 2,5% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 3,5%.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, σημειώνοντας πως «οι προβλέψεις μας δεν δείχνουν να είναι δραματική η αύξηση αυτή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.