Στις 22 Μαιου η «1η Θρακο- Μακεδονικη “SYNERGEIA” Προωθησης Τοπικων Προιοντων»

Η πρώτη ενδοπεριφερειακή παρουσίαση των τοπικών προϊόντων του διατροφικού τομέα της ΑΜ-Θ

Την τελική της μορφή αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών η «1η Θρακο- Μακεδονική “SYNERGEIA” Προώθησης Τοπικών Προϊόντων» που θα λάβει χώρα στις 22 Μαΐου στην Κομοτηνή.
 
Ο λόγος για την πρώτη διοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αφορά στην παρουσίαση και την ενδοπεριφερειακή προώθηση των τοπικών προϊόντων του διατροφικού τομέα της Περιφέρειας μας, μέσω της «σύζευξης» των τοπικών της προϊόντων με τον ευρύτερο τουριστικό χώρο, τους ξενοδόχους, τους χώρους εστίασης και τους χώρους αναψυχής.
 
Μία προσπάθεια η οποία θα λάβει χώρα για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΠΑΜ-Θ για διαμόρφωση ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης  και οικονομικής αλληλεγγύης, δια μέσου της συνάντησης και της Συνέργειας ( SYNERGEIA)  των παραγωγών του διατροφικού τομέα, των μεταποιημένων προϊόντων  μας καθώς και του τομέα των υπηρεσιών (ξενοδοχεία , εστίαση και αναψυχή).
 
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τον σκοπό αυτό απέστειλε πρόσκληση συμμετοχή σε όλους τους δραστηριοποιούμενους στους προαναφερθέντες κλάδους φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης έχουν δείξει έως τώρα ικανοποιητικό ενδιαφέρον που αναμένεται να αυξηθεί έως την τελική ημερομηνία κατάθεσης συμμετοχών.
 
Στο πλαίσιο της 1ης “SYNERGEIA” οργανώνονται τρεις παράλληλες εκδηλώσεις που αφορούν στην «παρουσίαση – έκθεση» τοπικά παραγόμενων προϊόντων (όχι εμπορευόμενων ή αντιπροσωπευόμενων), στην ημερίδα ανταλλαγής απόψεων θεμελίωσης της ενδοπεριφερειακής επαγγελματικής συνεργασίας και προαγωγής δικτυώσεων αλλά και στην  παρουσίαση της Θρακο – Μακεδονικής κουζίνας, με Πολίτικα στοιχεία από τη Λέσχη αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
 
 

Γιώργος Παυλίδης
 
«Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας, να δημιουργηθούν οι συνέργειες εκείνες, ούτως ώστε ο ένας να στηρίζει τον άλλον»

 
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης έκανε λόγο για ένα «πρωτόλειο εγχείρημα» που αφορά στη σύνδεση και τη γνωριμία των επιχειρήσεων  του διατροφικού τομέα, πρωτογενούς και μεταποιητικού, παραγωγής τοπικών προϊόντων, με τον ξενοδοχειακό κλάδο, τον κλάδο της εστίασης, τον κλάδο της  διακίνησης τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ. Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι όπως επεσήμανε « να δημιουργηθούν οι συνέργειες εκείνες, ούτως ώστε ο ένας να στηρίζει τον άλλον. Δηλαδή οι μεν να προμηθεύονται προϊόντα και οι δε να χρησιμοποιούν τον τόπο μας ως τόπο τουριστικού προορισμού κτλ.».
 
«Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της διοργάνωσης είναι ότι  αρχίζουμε να σχηματοποιούμε, μία ταυτότητα τοπικών προϊόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα θρακιώτικα και μακεδονικά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων, που στο κομμάτι της κουζίνας ενισχύονται και με Πολίτικα χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «όλο αυτό προσπαθούμε να το μετατρέψουμε σε ουσία, σε πράξη, σε συνεργασίες, σε όφελος για όλα τα επίπεδα».  «Να μην ξεχνάμε ούτε μία στιγμή,  και αυτό είναι το σημαντικότερο, ότι ο ξένος που έρχεται στην περιοχή μας δεν θέλει ούτε κουζίνα, ούτε τρόφιμα, τα οποία έχουν χαρακτηριστικά που θα τα βρει στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και αλλού. Θέλει τη δική μας ταυτότητα, την αναζητά και αν δεν τη βρει, ίσως την επόμενη φορά πάει κάπου αλλού. Συνεπώς το όφελος είναι εκατέρωθεν, είναι πολλαπλό και είναι ισχυρό» κατέληξε για να υπογραμμίσει πως γνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος καθώς όπως είπε «είναι δύσκολο να το εμφυτεύσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά θα προσπαθήσουμε», τονίζοντας τέλος πως η διοργάνωση αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.